Ο πρόεδρος του Παναμά, ο Λαουρεντίνο Κορτίσο, επέστησε την προσοχή των πολιτών της χώρας του χθες Δευτέρα, καθώς καταγράφηκε αύξηση-ρεκόρ των κρουσμάτων κορωνοϊού και θανάτων.
Αυτό μετά την προοδευτική επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας και τη διαταγή της κυβέρνησής του σε όλους τους πολίτες να επιστρέψουν στη δουλειά. «Μειώσαμε την επαγρύπνησή μας» έναντι της πανδημίας, τόνισε ο Κορτίσο κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης στη χώρα των τεσσάρων και κάτι εκατομμυρίων κατοίκων, που έχει καταγράψει τις περισσότερες μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό στην κεντρική Αμερική — ξεπέρασαν τις 165.000 — ενώ θρηνεί 3.079 θύματα της νόσου που προκαλεί.
Λάθος χειρισμοί στον κορωνοϊό
Νοσοκομεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οδεύουν σε κορεσμό. Εισάγεται στα νοσοκομεία «πολύς κόσμος», υπογράμμισε ο πρόεδρος Κορτίσο, έπειτα από μια εβδομάδα κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν 11.000 κρούσματα και καταγράφηκαν 120 θάνατοι. Ο πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές μερικές ημέρες αφού η κυβέρνησή του, με εκτελεστικό διάταγμα, έδωσε εντολή να επιστρέψουν στην εργασία τους έγκυες και άνθρωποι πάνω από 60 ετών με χρόνιες παθήσεις, με άλλα λόγια άνθρωποι που ανήκουν στις επιλεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ο Σαούλ Μέντες, γενικός γραμματέας του συνδικάτου των εργαζομένων στις κατασκευές Suntracs, είδε «μεγάλη ασυνέπεια» σε αυτή την κυβερνητική απόφαση: οι άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου «εκτίθενται περισσότερο, κι αν προσβληθούν, αυτό θα κάνει την κατάσταση πολύ πιο περίπλοκη, θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή τους», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Για έξι μήνες στον Παναμά επιβλήθηκε αυστηρή καραντίνα, η οποία παρέλυσε σχεδόν τελείως την οικονομία του. Το παναμαϊκό ΑΕΠ κατέγραψε πτώση 18,9% το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Από τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση άρχισε να αίρει τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα, όπου η οικονομική δραστηριότητα έχει ξαναρχίσει κατά το μεγαλύτερο μέρος της.