Ο ΠΟΥ και η Unicef ζήτησαν σήμερα από τις κυβερνήσεις των αφρικανικών χωρών να διευκολύνουν το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, τα οποία παραμένουν κλειστά εδώ και περίπου έξι μήνες, λαμβάνοντας μέτρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων, με σκοπό να προστατευθούν οι μαθητές από τον κορωνοϊό τους βλάπτει με άλλους τρόπους. «Όπως ακριβώς ανοίγουν οι επιχειρήσεις με ασφάλεια, μπορούμε να ξανανοίξουμε και τα σχολεία», είπε η Ματσιντίσο Μοέτι, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.
Για να περιοριστούν οι κίνδυνοι, ο ΠΟΥ και η Unicef συνιστούν να πλένουν οι μαθητές τα χέρια τους τακτικά, να απολυμαίνονται και να καθαρίζονται καθημερινά οι επιφάνειες, να εξασφαλιστούν εγκαταστάσεις πόσιμου νερού και να υπάρξει σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.
Οι συνέπειες από την παρατεταμένη διακοπή των μαθημάτων κρίνονται «σημαντικές» από τις δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ, που κάνουν λόγο για «αυξημένο κίνδυνο βίας και εκμετάλλευσης» των παιδιών ή για εγκυμοσύνες των κοριτσιών. «Τα σχολεία είναι ένας ασφαλής χώρος όπου πολλά παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μπορούν να αναπτυχθούν και να πετύχουν», σχολίασε η Μοέτι. Ο περιφερειακός διευθυντής της Unicef για την ανατολική και νότια Αφρική, Μοχάμεντ Μ. Μαλίκ Φαλ, είπε ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες από το κλείσιμο των σχολείων θα βλάψει ακόμη περισσότερο τα παιδιά, το μέλλον τους και τις κοινότητές τους.
Η οικονομική δραστηριότητα σε πολλές χώρες της Αφρικής ξανάρχισε εδώ και αρκετές εβδομάδες. Σύμφωνα με μια έρευνα του ΠΟΥ σε 39 από τις 54 χώρες της Αφρικής, τα σχολεία έχουν ξανανοίξει πλήρως μόνο σε 6, παραμένουν κλειστά σε 14 και λειτουργούν εν μέρει σε άλλες 19. Μέχρι τις 19 Αυγούστου, στην Αφρική είχαν καταγραφεί συνολικά 1.136.405 κρούσματα κορωνοϊού και 26.304 θάνατοι.