O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την Αφρική συνέστησε νέες θεραπευτικές αγωγές που βασίζονται στην παραδοσιακή φαρμακοποιία κατά κορωνοϊού, να υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους πριν από τις δοκιμές τους.
«Στους Αφρικανούς αξίζει να χρησιμοποιούν φάρμακα που έχουν δοκιμαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα που εφαρμόζονται για τα φάρμακα τα οποία παρασκευάζονται για τους πληθυσμούς στο υπόλοιπο κόσμο», έγραψε ο οργανισμός (WHO-Afro) σε ανακοίνωση που ανάρτησε στον ιστότοπό του. «Ακόμα και όταν αγωγές προέρχονται από την παραδοσιακή πρακτική και από τη φύση, είναι πολύ σημαντικό να αποδεικνύεται η δραστικότητά τους και η ασφάλειά τους μέσα από αυστηρές κλινικές δοκιμές», επέμεινε ο ΠΟΥ.
"Φαρμακευτικά φυτά όπως η αρτεμισία η ετησία (artemisia annua) θεωρούνται πιθανές θεραπευτικές αγωγές για την Covid-19, αλλά πρέπει να διεξαχθούν δοκιμές για να αξιολογηθεί η δραστικότητά τους και να διαπιστωθούν οι παρενέργειές τους", υπογράμμισε ο διεθνής οργανισμός.
Η αμφιλεγόμενη θεραπευτική αγωγή της Μαδαγασκάρης
Η Μαδαγασκάρη ανέπτυξε μια θεραπευτική αγωγή κατά της Covid-19 με βάση την αρτεμισία, η οποία σήμερα επαινείται σε διάφορες χώρες της Δυτικής και της Κεντρικής Αφρικής, παρά τις επιφυλάξεις του ΠΟΥ.
Το Κονγκό, όπου είναι η έδρα του WHO-Afro, παράγγειλε ένα δείγμα της αγωγής αυτής που θα παρουσιαστεί αύριο στο κοινό, σύμφωνα με την προεδρία της Δημοκρατίας.
"Ακόμα και όταν θεραπείες προέρχονται από την παραδοσιακή πρακτική και τη φύση, είναι πολύ σημαντικό να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους και η ασφάλειά τους μέσα από αυστηρές κλινικές δοκιμές", επέμεινε ο οργανισμός του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι ο ΠΟΥ "αναγνωρίζει" ότι η παραδοσιακή ιατρική, συμπληρωματική και εναλλακτική, παρέχει πολλά οφέλη "και ότι η Αφρική έχει μακρά ιστορία στην παραδοσιακή ιατρική και στους παραδοσιακούς θεραπευτές που έχουν σημαντικό ρόλο στην περίθαλψη των πληθυσμών.
Αφρική: Η λιγότερο πληγείσα ήπειρος
Με λιγότερους από 2.000 θανάτους, η Αφρική συνεχίζει να είναι η λιγότερο πληγείσα ήπειρος από την πανδημία της Covid-19, η οποία έχει ήδη σκοτώσει σχεδόν 250.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.