Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμόσει πολλές κυβερνήσεις στην μάχη ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού, έχει επιβραδύνει την μετάδοση του ιού, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν πλέον πιο δυσάρεστες επιλογές.
Το lockdown σε χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη υπήρξε αποτελεσματικό στην μείωση της καμπύλης εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά αυτό αφήνει ένα δύσκολο δίλημμα για τις κυβερνήσεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν στην συνέχεια.
Ακόμη και με τα αυστηρά μέτρα να εξακολουθούν να ισχύουν – παρά τις κινήσεις ορισμένων χωρών να μειώσουν σημαντικά τους κανόνες περιορισμού – η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων είναι πολύ μικρότερη από την αρχική εκθετική ανάπτυξη. Και τώρα, που οι χώρες βρίσκονται σε lockdown εδώ και αρκετές εβδομάδες, με διαφορετικά μέτρα να λαμβάνονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, το Politico επιχειρεί να δείξει πόσο αποτελεσματικά ήταν. Και η εικόνα είναι ανάμεικτη.
Η καθυστέρηση στην επιβολή αυστηρών μέτρων σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία
Όπως δείχνει το διάγραμμα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία επέβαλαν σταδιακά τα μέτρα απαγόρευσης καθώς η καμπύλη μόλυνσης έγινε πιο απότομη. Το ερώτημα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι: Σε ποιο σημείο η πτώση θα είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να δικαιολογήσει την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων;
Οι διαφορές με την Τσεχία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Αυστρία
Ορισμένες μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Τσεχία και η Αυστρία, φαίνεται ότι αντιμετώπισαν τα κρούσματά τους πιο αποτελεσματικά, διατηρώντας τον αριθμό των κρουσμάτων σχετικά χαμηλό. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει καταγράψει 120 θανάτους από τον κορωνοϊό. Ακόμη και κατά κεφαλήν βάση, η Ισπανία έχει πάνω από 40 φορές αυτό το ποσό.
Αυτό που έκαναν αυτές οι χώρες διαφορετικά ήταν να ξεκινήσουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα νωρίτερα από άλλες χώρες, υιοθετώντας μέτρα πιο γρήγορα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και περιορίζοντας έτσι την ταχύτητα της μετάδοσης. Το όφελος αυτής της προσέγγισης είναι ιδιαίτερα εμφανές όταν οι αριθμοί εμφανίζονται σε λογαριθμική κλίμακα. Σε αντίθεση με την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Γερμανία, ο αριθμός των νέων καθημερινών κρουσμάτων μειώνεται τώρα ραγδαία.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της άμεσης αντίδρασης στην εξάπλωση του κορωνοϊού
Η ανάλυση του χρονοδιαγράμματος του lockdown σε διάφορες χώρες και η επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού αποκαλύπτει ένα εντυπωσιακό μοτίβο. Χρησιμοποιώντας τον διπλασιασμό του χρόνου της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε μια χώρα – τον αριθμό των ημερών που χρειάζεται για να διπλασιαστούν τα κρούσματα κορωνοϊού – μπορούμε να πάρουμε μια περαιτέρω ένδειξη για το πόσο αποτελεσματικά οι χώρες ήταν σε θέση να βάλουν μια παύση στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Θυμηθείτε, με αυτό το μέτρο, μια αυξανόμενη καμπύλη είναι κάτι καλό γιατί σημαίνει ότι ο ιός εξαπλώνεται λιγότερο αποτελεσματικά, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων.
Ποια ήταν η διαφορά μεταξύ Σουηδίας και Τσεχίας
Οι κυβερνήσεις που απαγόρευσαν τις εσωτερικές άσκοπες μετακινήσεις πριν από τον τρίτο επιβεβαιωμένο θάνατο από κορωνοϊό, είδαν την αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων να επιβραδύνεται δύο εβδομάδες αργότερα. Το παρακάτω διάγραμμα υπογραμμίζει τις εξελίξεις σε δύο χώρες με πολύ διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Ενώ η Τσεχία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που απαγόρευσαν τις άσκοπες μετακινήσεις, η Σουηδία έχει θέσει λίγους περιορισμούς.
Δύο εβδομάδες αργότερα, η Τσεχία και η Αυστρία είχαν καταφέρει να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού και να αυξήσουν τον χρόνο διπλασιασμού των κρουσμάτων σε περισσότερες από 10 ημέρες. Στο ίδιο σημείο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εξακολουθούσαν να διπλασιάζονται κάθε 3 έως 4 ημέρες.
Η Σουηδία είχε έναν πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης των κρουσμάτων στην αρχή, αλλά ο χρόνος διπλασιασμού έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε – ενδεχομένως ανησυχητικό επειδή σημαίνει ότι ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται σχετικά ανεξέλεγκτος.
Ποιο είναι το μήνυμα που περνά στις κυβερνήσεις
Το βασικό μήνυμα για τις κυβερνήσεις είναι ότι ακόμη και όταν περάσουν το αποκορύφωμα των κρουσμάτων, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές στον τρόπο με τον οποίο χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα. Αν κινηθούν πολύ γρήγορα στην άρση των μέτρων, κινδυνεύουν να αυξηθούν οι λοιμώξεις μετά από καθυστέρηση μερικών ημερών.
Το lockdown ήταν αποτελεσματικό στην επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού, αλλά χωρίς εμβόλιο ή αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές, ο περιορισμός είναι το μόνο εργαλείο που έχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Φωτογραφίες: Politico