Κορωνοϊός: Nα πώς θα αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας -Οι FT εξηγούν με ένα βίντεο - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Nα πώς θα αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας -Οι FT εξηγούν με ένα βίντεο

Τεστ για τον κορωνοϊό
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί η μία μετά την άλλη χώρες ανά την υφήλιο να αίρουν προσεκτικά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αναχαίτιση της πανδημίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί η απειλή του κορωνοϊού, σημειώνουν οι Financial Times.

Το επεσήμανε, άλλωστε και ο δρ Άντονι Φάουτσι, ο επιδημιολόγος που έχει αναλάβει να «ξελασπώσει» τις ΗΠΑ από τον κορωνοϊό. Όσοι απέφυγαν μέχρι τώρα τη μόλυνση από την Covid-19 παραμένουν το ίδιο ευάλωτοι όσο και στο παρελθόν, ενώ σε κανένα κράτος του πλανήτη -ούτε καν στην Σουηδία με την αμφιλεγόμενη χαλαρή προσέγγισή της- δεν επιτεύχθηκε «ανοσία της αγέλης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως η ρεμδεσιβίρη κατά της Covid-19 κανένα φάρμακο δεν έχει αποδειχθεί τελεσίδικα ότι αυξάνει δραστικά τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών της λοιμώδους ασθένειας που προκαλεί ο φονικός κορωνοϊός. Το μόνο που θα μπορούσε να βάλει ένα τέλος στον εφιάλτη, θα ήταν ένα εμβόλιο, αλλά κάτι τέτοιο δεν αναμένεται -στην καλύτερη περίπτωση- πριν το 2021, παρά την αισιοδοξία της Κίνας και φαρμακευτικών κολοσσών άλλων χωρών.

Τεστ και ιχνηλάτηση για να μπει φρένο στην εξάπλωση του κορωνοϊού

Ως εκ τούτου, όπως σημειώνει η Αντζάνα Αχούτζα των FT, η μόνη άμυνα που έχουμε στη διάθεσή μας προς το παρόν είναι να βάλουμε φρένο στη μετάδοση του κορωνοϊού. Και το ερώτημα είναι: « τι μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις μετά την άρση των lockdown, που δεν μπορούν να διατηρηθούν επ’ αόριστον για να μην καταρρεύσουν ολοκληρωτικά οι οικονομίες»;

Κράτη ανά την υφήλιο ακολουθούν διάφορες στρατηγικές, αλλά τα περισσότερα στρέφονται στη βασική αρχή της μαζικής διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων και της ιχνηλάτησης των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένους ή υπόπτους φορείς, που επιτρέπει στους υγειονομικούς φορείς να γνωρίζουν τις εστίες του κορωνοϊού και πώς εξαπλώνεται για να τον περιορίσουν. Είναι μια στρατηγική που ακολούθησε η Νότια Κορέα από την αρχή της πανδημίας με τη χρήση μιας ειδικής εφαρμογής σε smartphones, η οποία εντοπίζει με ποια άτομα ήλθε σε επαφή ένας φορέας. Για να λειτουργήσει, όμως το σύστημα αυτό, θα πρέπει να εγκαταστήσει η πλειονότητα του πληθυσμού τo app αυτό και να το χρησιμοποιεί, παραμερίζοντας τις ανησυχίες για παραβίαση της ιδιωτικότητας, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν όλοι όσοι βρέθηκαν κοντά σε κάποιον φορέα θα πρέπει να μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα «διαβατήρια ανοσίας»

Σύμφωνα με την επιστημονική συντάκτρια των FT μια άλλη ιδέα είναι η χορήγηση «διαβατηρίων ανοσίας» σ’ όσους ανάρρωσαν από την Covid-19 και θα μπορούσαν έτσι να επιστρέψουν στις δουλειές τους, χωρίς τον κίνδυνο να ξαναμολυνθούν από τον κορωνοϊό. Αλλά επειδή δεν έχει κατανοηθεί ακόμη πλήρως η σχέση μεταξύ των αντισωμάτων και της ανοσίας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποθαρρύνει τις κυβερνήσεις από την πρακτική αυτή.

Ο διαχωρισμός σε ζώνες επικινδυνότητας –Διαφορετικοί κανόνες για ηλικιακές ομάδες

Μια άλλη ιδέα είναι αυτή που ακολουθεί η Γαλλία, οι υγειονομικές Αρχές της οποίας, χωρίζουν τη χώρα σε «πράσινες» και «κόκκινες» ζώνες ανάλογα με το που εξακολουθεί ακόμη να κυκλοφορεί ο κορωνοϊός και εφαρμόζουν διαφορετικά μέτρα κατά περίπτωση.

Τέλος, όπως εξηγεί το βίντεο των FT, γίνεται και συζήτηση αναφορικά με το κατά πόσον θα πρέπει να ισχύουν διαφορετικοί κανόνες για τις ομάδες υψηλού κινδύνου ή ανάλογα με την ηλικία των κατοίκων, αφού οι πιο ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι, ενώ οι νεότεροι –ειδικά τα παιδιά διατρέχουν ελάχιστο κίνδυνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κορωνοϊός πανδημία Financial Times covid-19
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ