Κορωνοϊός-Περού: Γιατί ενώ πήρε μέτρα μετρά χιλιάδες νεκρούς - iefimerida.gr

Κορωνοϊός-Περού: Γιατί ενώ πήρε μέτρα μετρά χιλιάδες νεκρούς

Μεταφορά θύματος της Covid-19 σε νεκροταφείο της Λίμας του Περού
Μεταφορά θύματος της Covid-19 σε νεκροταφείο της Λίμας του Περού / Φωτογραφία: ΑΡ / Rodrigo Abd
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν και ήταν μια από τις πρώτες χώρες στην αμερικανική ήπειρο που έλαβαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το Περού είναι ταυτόχρονα και μια από τις πλέον πληγείσες.

Μέχρι χθες είχαν καταγραφεί σχεδόν 124.000 κρούσματα και 3.600 θάνατοι στο Περού με αποτέλεσμα να έρχεται δεύτερο πίσω από τη Βραζιλία στη Λατινική Αμερική, που έχει γίνει εδώ και λίγες μέρες το νέο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι οι δύο χώρες ακολούθησαν εντελώς διαφορετική στρατηγική έναντι της Covid-19 με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου να υποβαθμίζει τον κίνδυνο του κορωνοϊού και να αντιδρά στα περιοριστικά μέτρα, την ώρα που ο πρόεδρος του Περού, Μαρτίν Βιζκάρα κήρυσσε στα μέσα Μαρτίου τη χώρα του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έκλεινε τα σύνορά της και κατέβαζε στρατό στους δρόμους για να επιβλέπει την τήρηση της καραντίνας σε μεγάλες οδικές αρτηρίες στην πρωτεύουσα Λίμα.

Γιατί επλήγη τόσο το Περού από την πανδημία

Ωστόσο, η πανδημία συνέχισε να εξαπλώνεται στο Περού με αποτέλεσμα να κατακλυστούν τα νοσοκομεία από ασθενείς και το 85% των κλινών στις ΜΕΘ να είναι κατειλημμένες. Και το ερώτημα είναι γιατί, αφού πήρε τόσα μέτρα.

Ετοιμασία συσσιτίου για τους φτωχότερους πληγέντες από την πανδημία του κορωνοϊού στη Λίμα του Περού
Ετοιμασία συσσιτίου για τους φτωχότερους πληγέντες από την πανδημία του κορωνοϊού στη Λίμα του Περού / Φωτογραφία: ΑΡ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φαίνεται ότι ένας από τους βασικούς λόγους είναι οι βαθιές ανισότητες στην κοινωνία του Περού. Πολλοί από τα φτωχότερα στρώματα της λατινοαμερικανικής χώρας δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βγουν από τα σπίτια τους για να πάνε στις δουλειές τους, για να αγοράσουν τρόφιμα, ή να κάνουν τραπεζικές συναλλαγές. Από τη στιγμή που μόλις ένα στα δύο νοικοκυριά διαθέτει ψυγείο, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή προ τριετίας, δεν υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης τροφίμων κι έτσι πολλοί πολίτες βγαίνουν καθημερινά στα σούπερ μάρκετ με αποτέλεσμα να σπάνε την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, μολονότι φορούν μάσκες προστασίας Στα μέσα Απριλίου τα κρούσματα του κορωνοϊού είχαν φθάσει τα 10.303, ενώ τώρα έχουν δεκαπλασιαστεί με αποτέλεσμα το Περού να είναι δεύτερο σε κρούσματα στη Λατινική Αμερική.

Ουρές στις τράπεζες

Αλλά εκτός από τα σούπερ μάρκετ τεράστιες ουρές σχηματίζονται και στις τράπεζες καθώς οι φτωχότεροι σπεύδουν να εισπράξουν τα κρατικά επιδόματα στήριξης των πληγέντων από τον κορωνοϊό. Μολονότι η ιδέα της κυβέρνησης με τα επιδόματα ήταν καλή, δεν σχεδιάστηκε προσεκτικά η διανομή της, λέει στο CNN ο Κρίστιαν Λόπεζ Βάργκας, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σάντα Κρουζ. Δεν έλαβε για παράδειγμα υπόψη ότι μόνον το 38% των ενηλίκων διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς κι έτσι η πλειοψηφία των δικαιούχων έπρεπε να πάει αυτοπροσώπως στις τράπεζες για να εισπράξει τα επιδόματα.

Ηλικιωμένος με ιδιότυπα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού παίρνει το πρόγευμά του κοντά σε νοσοκομείο στη Λίμα του Περού.
Ηλικιωμένος με ιδιότυπα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού παίρνει το πρόγευμά του κοντά σε νοσοκομείο στη Λίμα του Περού / Φωτογραφία: ΑΡ

Παράλληλα ο τρόπος ζωής πολλών Περουβιανών δεν βοηθά στην τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, αφού σε πάνω από το 30% των νοικοκυριών τέσσερα ή και περισσότερα άτομα ζουν σε κατάμεστα δωμάτια, ενώ πάνω από το 72% των πολιτών εργάζονται στην παραοικονομία αναγκαζόμενοι να βγαίνουν καθημερινά από τα σπίτια τους για να βγάλουν τα προς το ζην. Κι όλα αυτά συνέθεσαν ένα εκρηκτικό μείγμα, που διευκόλυνε τη ραγδαία εξάπλωση στη χώρα του φονικού κορωνοϊού με τα 340.000 θύματα παγκοσμίως .

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα επόμενα βήματα στη μάχη κατά της Covid-19 στο Περού

Την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας παρέτεινε για πέμπτη φορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Περού μέχρι τις 30 Ιουνίου διατηρώντας σε ισχύ την υποχρεωτική αυτο-απομόνωση και την απαγόρευση κυκλοφορίας με τις ενισχυμένες εξουσίες για στρατό και αστυνομία.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, δόθηκε η άδεια επαναλειτουργίας ορισμένων επιχειρήσεων, όπως τα οδοντιατρεία, τα ινστιτούτα αισθητικής, τα κομμωτήρια και υπηρεσίες διανομής φαγητών κατ’ οίκον.

Παράλληλα οι Αρχές συνεχίζουν να επιβάλλουν αυστηρά πρόστιμα σε παραβάτες της καραντίνας, ενώ έμφαση δίνεται πλέον και στην τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων στις αγορές της χώρας. Ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Βιζκάρα, κάλεσε τους πολίτες «να αλλάξουν συγκεκριμένες κοινωνικές συμπεριφορές που προκάλεσαν τεράστια ζημιά, συμπεριφορές εγωιστικές που αγνοούν αυτό που συμβαίνει γύρω μας και έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση όχι μόνον το Περού, αλλά ολόκληρο τον κόσμο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περού Κορωνοϊός πανδημία covid-19
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ