Οι περουβιανοί στρατιωτικοί και αστυνομικοί, οι οποίοι περιπολούν για να επιβάλλουν την εφαρμογή των περιορισμών της κίνησης των πολιτών στο πλαίσιο των μέτρων που αποφασίστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού από την κυβέρνηση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα, θα έχουν πλήρη ασυλία από ποινικές διώξεις σε περίπτωση που σκοτώσουν «σε νόμιμη άμυνα», σε κατάσταση «κινδύνου», γνωστοποίησαν οι αρχές χθες Σάββατο.
«Το προσωπικό των ένοπλων δυνάμεων και της εθνικής αστυνομίας του Περού απαλλάσσεται από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη κατά την άσκηση των καθηκόντων του όπως ορίζονται από το Σύνταγμα» αν σε αντίδραση σε κατάσταση κινδύνου «προκαλούν τραυματισμούς ή τον θάνατο» παραβάτη, αναφέρει νόμος που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Μετά τη δημοσίευση του νόμου, το περουβιανό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε, με αναρτήσεις του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και με βίντεο που διένειμε, ότι οι στρατιωτικοί θα ασκούν την αρχή «της νόμιμης άμυνας» σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν «κίνδυνο».
Στο Περού έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο του υποχρεωτικού περιορισμού των πολιτών στα σπίτια τους σε απομόνωση, ενώ επιβλήθηκε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας τη 16η Μαρτίου. Τα μέτρα έχουν ισχύ ως τη 12η Απριλίου. Ωστόσο πάνω από 26.000 πολίτες συνελήφθησαν για παραβίαση των μέτρων περιορισμού, ανακοινώθηκε χθες Σάββατο.
Αντιδράσεις στη χώρα
Ο νόμος αυτός ενδέχεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν σωρεία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας σε βάρος αμάχων στις επιχειρήσεις εναντίον των μαοϊστών ανταρτών του Φωτεινού Μονοπατιού μεταξύ του 1980 και του 2000.
Το Περού καταμετρά 671 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό και 16 θανάτους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία.
Κορωνοϊός: 250 ευρωπαίοι τουρίστες εγκατέλειψαν τη Νικαράγουα
Περίπου 250 ευρωπαίοι τουρίστες που είχαν αποκλειστεί στη Νικαράγουα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού αναχώρησαν χθες Σάββατο για τη Γερμανία, με ειδική πτήση αεροσκάφους που μίσθωσε το Βερολίνο με την υποστήριξη της ΕΕ, γνωστοποίησε η γερμανική πρεσβεία.
Οι τουρίστες, περίπου οι μισοί εκ των οποίων είναι υπήκοοι Γερμανίας, «ήταν αποκλεισμένοι στη Νικαράγουα εξαιτίας της διακοπής των εμπορικών πτήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο», εξήγησε η πρεσβεία με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Οι τουρίστες αναχώρησαν από τη Μανάγουα με μισθωμένο αεροσκάφος της γερμανικής εταιρείας Condor, ενώ προβλέπεται ότι θα γίνει μία ακόμη — η δεύτερη και τελευταία — τέτοια πτήση τη 2α Απριλίου για τη μεταφορά Ευρωπαίων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα της κεντρικής Αμερικής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Η πρεσβεία της Γερμανίας παροτρύνει όλους τους Γερμανούς τουρίστες να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία» που παρουσιάστηκε, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ παρότρυνε με τη σειρά της τους Αμερικανούς να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία που τους δίνεται, καθώς ορισμένες πτήσεις θα αναχωρήσουν από τη Νικαράγουα το προσεχές διάστημα, για να επιστρέψουν.
Μεξικό: Τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται
Ο υφυπουργός Υγείας του Μεξικού Ούγο Λόπες-Γκατέλ ζήτησε χθες Σάββατο όλοι οι πολίτες της χώρας να μείνουν σε περιορισμό στα σπίτια τους για έναν μήνα, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού, που εξαπλώνεται ταχύτατα.
Σύμφωνα με τις μεξικανικές υγειονομικές αρχές, ως χθες Σάββατο καταγράφονταν στο Μεξικό συνολικά 848 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 — 131 περισσότερα από ό,τι την προηγουμένη — και 16 θάνατοι, τέσσερις περισσότεροι σε σύγκριση με την Παρασκευή.
Ο Γκατέλ τόνισε ότι η ισχύς του μέτρου, που κανονικά θα ισχύσει ως την 28η Απριλίου, ενδέχεται να παραταθεί. Εξάλλου, ο υφυπουργός Υγείας διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι υγειονομικές αρχές ανακοινώνουν θανάτους ασθενών από πνευμονία ενώ στην πραγματικότητα οφείλονται στην COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός.
Τρεις νέοι θάνατοι στον Παναμά
Το παναμαϊκό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι επιβεβαιώθηκαν 115 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό και ότι άλλοι τρεις ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19.
Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στη χώρα της κεντρικής Αμερικής που δοκιμάζεται πιο σκληρά αυξήθηκε έτσι σε 901, ενώ τα θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού στον Παναμά έφθασαν πλέον τα 17.
Την ίδια στιγμή, η παναμαϊκή κυβέρνηση ανακοίνωσε εντέλει χθες Σάββατο, ότι θα δώσει άδεια στο κρουαζιερόπλοιο Zaandam, δεκάδες επιβαίνοντες πάνω στο οποίο έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και τέσσερις έχουν πεθάνει, να περάσει τη διώρυγα του Παναμά.
«Η διέλευση (…) θα επιτραπεί, ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του» το πλοίο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας του Παναμά, εξηγώντας ότι η θέση της κυβέρνησης «αναθεωρήθηκε», επελέγη να προσφερθεί «ανθρωπιστική βοήθεια» στο σκάφος.
«Κανένας επιβάτης ούτε μέλος του πληρώματος δεν θα λάβει άδεια να αποβιβαστεί στο παναμαϊκό έδαφος», διευκρίνισε πάντως η κυβέρνηση.
Οι αρχές του Παναμά είχαν εν πρώτοις δώσει άδεια στο Zaandam, στο οποίο επιβαίνουν 1.800 επιβάτες και μέλη πληρώματος, να περάσει τη διώρυγα, πριν την ανακαλέσουν την Παρασκευή, για «υγειονομικούς λόγους».
Η εταιρεία Holland America (όμιλος Carnival), που εκμεταλλεύεται το πλοίο, μήκους 238 μέτρων, ανακοίνωσε την Παρασκευή τον θάνατο τεσσάρων επιβατών, χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια, και τη μόλυνση τουλάχιστον δύο άλλων από τον κορωνοϊό.
Ανακοίνωσε επίσης, χθες Σάββατο, τη μεταφορά υγιών επιβατών σε άλλο σκάφος, το Rotterdam, το οποίο έπλευσε εσπευσμένα προς τα παναμαϊκά ύδατα από το λιμάνι του Σαν Ντιέγκο, στις ΗΠΑ, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του SARS-CoV-2.
Το Rotterdam αναχώρησε με τρόφιμα, προσωπικό και τεστ. «Η μετεπιβίβαση επιβατών που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα [μόλυνσης] από το κρουαζιερόπλοιο Zaandam στο κρουαζιερόπλοιο Rotterdam άρχισε», ανέφεραν χθες οι λιμενικές αρχές του Παναμά μέσω Twitter.
Ο ακριβής αριθμός των επιβατών που μεταφέρθηκαν από το ένα πλοίο στον άλλο δεν διευκρινίστηκε. Πάντως ο υπουργός Ναυτιλιακών Υποθέσεων του Παναμά, ο Νόριελ Αραούς, δήλωσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι περίπου 400 άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε τεστ και οι εξετάσεις επέστρεψαν αρνητικές επρόκειτο να μετεπιβιβαστούν στο Rotterdam.
Η κρουαζιέρα του Zaandam, που απέπλευσε από το Μπουένος Άιρες την 7η Μαρτίου, θεωρητικά θα ολοκληρωνόταν στο λιμάνι Σαν Αντόνιο, στη Χιλή. Όμως οι αρχές της Χιλής αρνήθηκαν να επιτρέψουν την αποβίβαση στους επιβάτες καθώς πολλοί εξ αυτών είχαν παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης.
Άλλα λιμάνια της νότιας Αμερικής κατά μήκος της ρότας του Zaandam είχαν ήδη κλείσει ή έκλεισαν κατόπιν, λόγω των μέτρων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την εταιρεία που εκμεταλλεύεται το πλοίο, οι επιβάτες ενδέχεται να αποβιβαστούν στο Φορτ Λόντερντεϊλ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ.