Σχεδόν 21 μήνες από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει γονατίσει την υφήλιο, ορισμένες χώρες αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουν τις οικονομίες τους μαθαίνοντας να ζουν με την πανδημία.
Ορισμένες εξ' αυτών έχουν καταγράψει αξιοζήλευτες επιδόσεις στις εμβολιαστικές τους εκστρατείες, κάποιες άλλες, ωστόσο, έκριναν ότι το κόστος της παράτασης των lockdown και των περιοριστικών μέτρων για τις οικονομίες τους είναι μεγαλύτερο πλέον από τα οφέλη.
Δανία
Η Δανία έγινε στις 10 Σεπτεβρίου η πρώτη χώρα στην ΕΕ που προχώρησε στις 10 Σεπτεμβρίου στην άρσμη όσων περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό παρέμεναν σε ισχύ, κρίνοντας ότι η Covid-19 » «δεν συνιστά πλέον κρίσιμη απειλή για την κοινωνιά». Έτσι οι Δανοί μπορούν πλέον να επισκέπτονται νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμό, φυσικής ανοσίας ή αρνητικό τεστ κορωνοϊού, να χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να φορούν μάσκες και να μετέχουν σε μεγάλες συναθροίσεις.
Το κλειδί για την επιτυχία αυτή της Δανίας, που έκανε την επιστροφή στην κανονικότητα, έγκειται στην επιτυχία του εμβολιαστικού της προγράμματος, καθώς μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου σχεδόν τρεις στους τέσσερις πολίτες (74%) είχαν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού, ενώ ο δείκτης R βρίσκεται στο 0,7, πράγμα που σημαίνει ότι η πανδημία είναι σε αποδρομή. Αν και αισιόδοξος, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Μάγκνους Χόινικε, τόνισε πάντως τον περασμένο μήνα, ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να δράσει γρήγορα «αν η πανδημία απειλήσει εκ νέου σημαντικές λειτουργίες της κοινωνίας».
Σιγκαπούρη
Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε από τον περασμένο Ιούνιο ότι σχεδιάζει να υιοθετήσει μια στρατηγική «συμβίωσης με τον κορωνοϊό», προσπαθώντας να φρενάρει νέα ξεσπάσματα με τα εμβόλια και παρακολουθώντας τον αριθμό των νοσηλευομένων με Covid-19 αντί να συνεχίσει τα αυστηρά μέτρα. «Τα κακά νέα είναι ότι ο κορωνοϊός ίσως να μη φύγει ποτέ. Τα καλά είναι ότι είναι εφικτό να ζούμε κανονικά μ' αυτόν να κυκλοφορεί ανάμεσά μας», έγραψαν τότε αξιωματούχοι Υγείας της χώρας.
Οι Αρχές άρχισαν από τον περασμένο μήνα να χαλαρώνουν κάποια μέτρα, επιτρέποντας στους εμβολιασμένους να γευματίζουν σε εστιατόρια και τις συναθροίσεις τους σε ομάδες των πέντε ατόμων, από δύο προηγουμένως, αλλά μια αύξηση των κρουσμάτων που πυροδότησε η λίαν λοιμογόνος μετάλλαξη Δέλτα εντείνει τις πιέσεις στη στρατηγική αυτή με αποτέλεσμα να μπουν στον πάγο προς το παρόν σχέδια για νέα χαλάρωση.
Ταϊλάνδη
Στην Ταϊλάνδη η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέψει τις αφίξεις πλήρως εμβολιασμένων αλλοδαπών από τον ερχόμενο μήνα στη Μπανγκόγκ και άλλους δημοφιλείς προορισμούς σε μια προσπάθεια να αναβιώσει την κρίσιμη για την οικονομία της χώρας τουριστική βιομηχανία παρά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Στο μεταξύ το πρόγραμμα εμβολιασμού χωλαίνει σε σύγκριση με κάποιες γειτονικές χώρες, αφού μόνον το 18% του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί πλήρως για τον κορωνοϊό μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ το 21% είχε κάνει μία δόση.
Νότια Αφρική
Αλλά και η Νότια Αφρική έχει αρχίσει να χαραλώνει αρκετά από τα περιοριστικά μέτρα καθώς μειώνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού, παρά την εξάπλωση παραλλαγών του, όπως η C.1.2.. Έτσι η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας ισχύει πλέον από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 4 τα χαράματα, επιτρέπονται συναθροίσεις έως και 250 ατόμων σε κλειστούς χώρους και 500 σε ανοικτούς, ενώ χαλάρωσαν και απαγορεύσεις αναφορικά με την πώληση αλκοόλ.
Η χαλάρωση των μέτρων σε μια χώρα που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας με πολύ αυστηρά μέτρα social distancing είναι αξιοσημείωτη, πόσο μάλλον που παραμένουν χαμηλά τα ποσοστά των εμβολιασμένων για τον κορωνοϊό, αλλά ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα προειδοποίησε προ ημερών ότι το τρίτο κύμα δεν έχει περάσει, προσθέοντας πάντως ότι η Νότια Αφρική διαθέτει πλέον επαρκής δόσεις εμβολίων για την κάλυψη όλων των ενηλίκων, το 25% των οποίων έχει ήδη κάνει τουλάχιστον μία δόση.
Χιλή
Σε χώρα- πρότυπο όσον αφορά το εμβολιαστικό της πρόγραμμα έχει αναδειχθεί η Χιλή, όπου το 87% εκείνων που μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, έχουν εμβολιαστεί πλήρως για τον κορωνοϊό κι έχει ήδη αρχίσει η χορήγηση τρίτης δόσης. Οι Αρχές ενέκριναν επίσης τη χρήση του κινεζικού εμβολίου Sinovac σε παιδιά ηλικίας έξι ετών και άνω, πρόγραμμα που ξεκίνησε την Δευτέρα.
Παράλληλα, και παρά την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες νέα βήματα για την επιστροφή υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις τουριστών από την 1η Οκτωβρίου, όταν αρχίζει η θερινή σεζόν στο νότιο ημισφαίριο.