Ο γενικός περιορισμός των μετακινήσεων λόγω του κορωνοϊού στην Κολομβία, πήρε παράταση ως τις 31 Μαΐου.
Την απόφαση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ιβάν Ντούκε. Η Κολομβία εδώ και δύο σχεδόν μήνες βρίσκεται σε καθεστώς καραντίνας, με τον Ντούκε να αποφασίζει να την παρατείνει, καθώς η χώρα θρηνεί ως τώρα 613 θύματα επί συνόλου 16.935 κρουσμάτων.
«Θα επεκτείνουμε ως την 31η Μαΐου την προληπτική υποχρεωτική απομόνωση ακριβώς όπως την εφαρμόζουμε ως σήμερα», είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια του καθημερινού διαγγέλματός του προς τους πολίτες. Παράλληλα «η κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης θα παραταθεί ως την 31η Αυγούστου», πρόσθεσε. Ο Ντούκε πάντως έκανε σαφές πως σκοπεύει να αρχίσει να χαλαρώνει προοδευτικά τα μέτρα περιορισμού μέσα στον Ιούνιο, κατά τόπους και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.
Σε καραντίνα από τις 25 Μαρτίου η Κολομβία
Η ισχύς των μέτρων περιορισμού, που επιβλήθηκαν την 25η Μαρτίου στο σύνολο της επικράτειας της λατινοαμερικάνικης χώρας των 48 εκατομμυρίων κατοίκων και λίγες ημέρες νωρίτερα στην Μπογοτά και άλλες μεγάλες πόλεις, είχε ήδη παραταθεί τρεις φορές.
Από την απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στους τομείς της υγείας, της παραγωγής και της εμπορίας τροφίμων, ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών και των μέσων ενημέρωσης. Οι τομείς των ακινήτων, των αυτοκινήτων, της μεταποίησης, των επίπλων, έλαβαν άδεια να επαναλειτουργήσουν στα τέλη Απριλίου, με προϋπόθεση την εφαρμογή αυστηρών μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Εξάλλου πλέον οι ενήλικοι μπορούν να επιδίδονται σε ατομική άθληση εκτός σπιτιού το πρωί, ενώ τα παιδιά 6 ως 17 ετών μπορούν να βγαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα από το σπίτι για μισή ώρα.
Στον αντίποδα, ο αυστηρός περιορισμός των ηλικιωμένων, από 70 χρονών και πάνω, που είχε αρχικά επιβληθεί ως τα τέλη του Μαΐου, παρατάθηκε ως την 30ή Ιουνίου, όπως και για τα παιδιά κάτω των έξι ετών. Ο Ντούκε διευκρίνισε πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να τους επιτρέπονται έξοδοι τον επόμενο μήνα.
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις πόλεις συνεχίζουν να υποχρεούνται να περιορίζουν στο 35% της χωρητικότητάς τους το επιβατικό κοινό, ενώ η εκπαίδευση, σχολική και πανεπιστημιακή, θα συνεχίσει να γίνεται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου μέχρι τα τέλη του Ιουλίου. Το κλείσιμο των συνόρων, η αναστολή των εμπορικών πτήσεων και της μεταφοράς επιβατών με λεωφορεία και άλλα επίγεια μέσα παραμένουν. Η Κολομβία κατέγραψε οικονομική ανάπτυξη 1,1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, πιθανότατα για τελευταία φορά πριν εισέλθει σε ύφεση φέτος. Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,5% το 2020.