Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρευνας, Μάουρο Φεράρι, παραιτήθηκε από την θέση του, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.
Σε μία επιστολή 1.000 περίπου λέξεων που δημοσίευσε τα ξημερώματα η Financial Times, ο Φεράρι αναφέρει πως αιτία της απόφασής του είναι η «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» που επικράτησε στην Ε.Ε, με αφορμή την απευθείας συνεργασία του με την πρόεδρο της Κομισιόν για ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Ο πρόεδρος της υπηρεσίας χρηματοδότησης της ΕΕ για την έρευνα και την επιστήμη αποχώρησε, κατηγορώντας ανοιχτά ένα μπλοκ που αντιδρά στις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ο Ιταλο-αμερικανός επιστήμονας, είπε πως μέλη της ΕΕ απέρριψαν τις προτάσεις του και το αποτέλεσμα ήταν να χάσει «την πίστη στο σύστημα».
Ο Φεράρι περιέγραψε την κατανομή των σχέσεων μεταξύ του ιδίου και της υπηρεσίας της ΕΕ που διορίστηκε τον περασμένο Μάιο για να επιβλέπει, αναφέροντας μια «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» στην οποία συμμετείχαν τα ανώτατα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στον κορωνοϊό. Δεν υπάρχει πλήρης συντονισμός των πολιτικών περί υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ των κρατών μελών», είπε χαρακτηριστικά, την ώρα που το Eurogroup συνεχιζόταν μετά τα μεσάνυχτα, προσπαθώντας να καταλήξει σε συμφωνία, σε μία επεισοδιακή τηλεδιάσκεψη.
«Υπάρχει επαναλαμβανόμενη αντίθεση στις πρωτοβουλίες οικονομικής στήριξης», σημειώνει επίσης ο Φεράρι. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε την παραίτησή του λίγη ώρα μετά.
Με ετήσιο προϋπολογισμό μόλις 2 δισ. Ευρώ το 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας διανέμει χρήματα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να ασχολούνται με την έρευνα. Οι προτάσεις του για καταπολέμηση του κορωνοϊού απορρίφθηκαν, με τον ίδιο να σημειώνει πως πίσω από την στάση αυτή, κρύβεται η άρνηση μελών της ΕΕ να δοθούν παραπάνω χρήματα στο πλαίσιο έρευνας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
«Νόμιζα ότι σε μια εποχή όπως αυτή, οι καλύτεροι επιστήμονες στον κόσμο θα πρέπει να διαθέτουν πόρους και ευκαιρίες για την καταπολέμηση της πανδημίας, με νέα φάρμακα, νέα εμβόλια, νέα διαγνωστικά εργαλεία, νέες δυναμικές προσεγγίσεις βασισμένες στην επιστήμη, να αντικαταστήσουν τις συχνά αυτοσχεδιασμένες διαισθήσεις των πολιτικών ηγετών», είπε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε για «την πλήρη απουσία συντονισμού πολιτικών υγείας ανάμεσα στα κράτη-μέλη και το μονομερές κλείσιμο των συνόρων».