Ο ΟΗΕ εξέφρασε τη λύπη του για τη μικρή έως τώρα ανταπόκριση στην έκκληση για παγκόσμια εκεχειρία που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας, προκειμένου να διευκολύνει την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού στις χώρες όπου μαίνονται συγκρούσεις.
Έπειτα από τρείς μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την 1η Ιουλίου απόφαση υποστηρίζοντας αυτή την έκκληση του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ζήτησε την «παύση (των συγκρούσεων) για ανθρωπιστικούς λόγους» για περίοδο τριών μηνών που ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα. «Η αρχική ανταπόκριση (στην έκκληση για εκεχειρία) ήταν ενθαρρυντική. Ανακοινώθηκαν αρκετές προσωρινές παύσεις εχθροπραξιών -- από την Κολομβία έως την Ουκρανία και από τις Φιλιππίνες έως το Καμερούν», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας για Πολιτικές Υποθέσεις Ροζμαρί Ντι Κάρλο.
«Μικρή βελτίωση επί του εδάφους»
«Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις η παύση εξέπνευσε χωρίς να ανανεωθεί με αποτέλεσμα να υπάρξει μικρή βελτίωση επί του εδάφους», δήλωσε με λύπη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας που διοργανώθηκε έπειτα από αίτημα της Γαλλίας και της Τυνησίας.
Για τον συνάδελφό της, τον υπεύθυνο για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις του ΟΗΕ Μαρκ Λόουκοκ «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οι χώρες όπου μαίνονται συγκρούσεις, οι πιο ευάλωτες, θα είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο από την Covid-19». «Οι κίνδυνοι της σύγκρουσης, η αστάθεια, η έλλειψη ασφάλειας, η βία και η μετακίνηση των πληθυσμών αυξάνονται», προειδοποίησε προβλέποντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρόσθετο φόρτο εργασίας μελλοντικά.
Το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων εξακολουθεί να παρεμποδίζεται
Ο αξιωματούχος εξέφρασε τη λύπη μου για το γεγονός ότι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΟΗΕ, το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων εξακολουθεί να παρεμποδίζεται, κυρίως με τις αρνήσεις στις θεωρήσεις εισόδου (βίζες). Γενικός γραμματέας για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, ο Ζαν-Πιερ Λακρουά δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι εναλλαγές στις αποστολές των Κυανοκράνων ξανάρχισαν έπειτα από μια προσωρινή αναστολή την άνοιξη λόγω της εξέλιξης της πανδημίας. Πραγματοποιούνται σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες, όπως 14 ημέρες καραντίνα πριν από την ανάπτυξη των στρατιωτών, δήλωσε.
«Στις 9 Σεπτεμβρίου σε όλα τα πεδία των επιχειρήσεων όπου μετέχουν περισσότεροι από 100.000 στρατιώτες και πολιτικοί υπάλληλοι του ΟΗΕ, καταγράφηκαν 1.049 κρούσματα, από τα οποία 609 άνθρωποι θεραπεύτηκαν, 440 νοσούν ακόμη και 18 πέθαναν», διευκρίνισε ο Ζαν-Πιερ Λακρουά.