Στα θρανία επέστρεψαν οι Γάλλοι μαθητές καθώς τα σχολεία σε όλη τη Ευρώπη ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν τους μαθητές που επιστρέφουν αυτό τον μήνα, σχεδόν έξι μήνες μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, που τους ανάγκασε να μείνουν μακριά από τις αίθουσες και παρά τα αυξημένα ποσοστά κρουσμάτων σε όλη την ήπειρο.
Πολλοί δάσκαλοι και μαθητές ανησυχούν πως το άνοιγμα των σχολείων θα επιταχύνει την διάδοση του κορωνοϊού, αλλά οι ειδικοί και οι κυβερνήσεις επιμένουν ότι πρέπει οι μαθητές να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.
Τα παιδιά στη Γαλλία επέστρεψαν σήμερα στα σχολεία, μετά από ένα καλοκαιρινό διάλειμμα δύο μηνών. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μεταξύ 11 και 18 ετών θα πρέπει να φορούν μάσκες τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Οι μαθητές στο Βέλγιο επέστρεψαν επίσης σήμερα στα σχολεία, ενώ οι μαθητές στη Γερμανία τον περασμένο μήνα. Οι μάσκες θα είναι επίσης υποχρεωτικές στην Ελλάδα, όπου τα παιδιά αναμένεται να επιστρέψουν την ερχόμενη Δευτέρα ή στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως θα ανακοινωθεί σήμερα.
Την ίδια ώρα, στην Αγγλία και την Ουαλία – όπου τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο αυτή την εβδομάδα μετά από ένα εξάμηνο εκτός – η κυβέρνηση είπε ότι αρχικά οι μάσκες δεν θα ήταν απαραίτητες στα σχολεία, αλλά ανέστρεψε την πολιτική της την περασμένη Τετάρτη. Οι νέες οδηγίες συμβουλεύουν τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 11 έως 18 ετών και το προσωπικό να φορούν καλύμματα προσώπου σε διαδρόμους και κοινόχρηστους χώρους.
Ανησυχίες στην Ισπανία και την Γαλλία
Η ισπανική κυβέρνηση επέμεινε πως όλα τα παιδιά άνω των 6 ετών πρέπει να φορούν μάσκες ανά πάσα στιγμή και να πλένουν τα χέρια τους τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα. Τα παιδιά θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου το ένα από το άλλο και οι περιφερειακές κυβερνήσεις προσέλαβαν επιπλέον δασκάλους για να μειώσουν τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις.
Ωστόσο, πολλοί Ισπανοί δάσκαλοι και γονείς πιστεύουν ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά ή έχουν υιοθετηθεί πολύ κοντά στην έναρξη των σχολικών μαθημάτων για να προλάβουν τα παιδιά να τα εφαρμόσουν σωστά.
Η Μερσέτες Σαρντίνα, εκπρόσωπος σωματείου δασκάλων στην Φουενλαμπράντα, στα νότια περίχωρα της Μαδρίτης, δήλωσε ότι αμφιβάλλει πως η περιφερειακή κυβέρνηση θα μπορούσε να προσλάβει όλους τους δασκάλους που έχει υποσχεθεί. Παρομοίασε μάλιστα την προσπάθεια, σαν να προσπαθεί κάποιος να οργανώσει έναν γάμο μέσα σε τρεις μέρες.
Στην Γαλλία, η δασκάλα Σοφί Βενετιτά, από το σωματείο διευθυντών γυμνασίου, δήλωσε: «Μας λείπουν σαφείς κανόνες για όλα όσα συμβαίνουν εκτός τάξεων. Για παράδειγμα, στην βιβλιοθήκη, μπορούμε να αφήσουμε έναν μαθητή να δανειστεί ένα βιβλίο που μόλις επιστράφηκε;».
Οι ανήσυχοι γονείς τονίζουν πως πάνω από όλα θέλουν να αποφύγουν ένα νέο lockdown. «Η περίοδος της καραντίνας ήταν πολύ δύσκολη, δεν θέλουμε να την ξαναπεράσουμε, δεν τίθεται καν τέτοιο ερώτημα» δήλωσε η Φλόρενς, μια 42χρονη μητέρα τριών παιδιών μεταξύ 5 και 13 ετών που ζει στην Νίκαια της Γαλλίας.
Πάντως, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ χθες, μεμονωμένα σχολεία μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν ξανά, αλλά το κλείσιμο θα αποφασιστεί κατά περίπτωση.
Φωτογραφίες: AP