Κορωνοϊός: Να γιατί η Λομβαρδία παραμένει ακόμη επίκεντρο της πανδημίας στην Ιταλία - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Να γιατί η Λομβαρδία παραμένει ακόμη επίκεντρο της πανδημίας στην Ιταλία

Αστυνομικοί με μάσκες περιπολούν σε δρόμο του Μιλάνου, πρωτεύουσας της Λομβαρδίας
Αστυνομικοί με μάσκες περιπολούν σε δρόμο του Μιλάνου, πρωτεύουσας της Λομβαρδίας / Φωτογραφία: ΑΡ / Luca Bruno
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τις 21 Φεβρουαρίου, όταν διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στο Κοντόνιο νότια του Μιλάνου, η Λομβαρδία παραμένει μέχρι και σήμερα επίκεντρο της πανδημίας στην Ιταλία.

Ο δείκτης μετάδοσης του κορωνοϊού στην εν λόγω περιφέρεια έχει μειωθεί εντυπωσιακά στο 0.75% το τελευταίο διάστημα, αλλά η οργή πολλών κατοίκων και οι κατηγορίες κατά των τοπικών Αρχών για κακοδιαχείριση της κρίσης δεν λένε να κοπάσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, που φαίνεται ότι ξεκίνησε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστευόταν, η πλουσιότερη περιοχή της Ιταλίας βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τοπικών και διεθνών ΜΜΕ για τους λάθος λόγους: τα κατάμεστα με ασθενείς της Covid-19 νοσοκομεία, το τραγικό δίλημμα των γιατρών ποιους να σώσουν και ποιους να αφήσουν στη μοίρα τους , τις εκατόμβες των θυμάτων … Και τώρα, καθώς η χώρα προχωρά σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, η Λομβαρδία εξακολουθεί να μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων εντός των συνόρων – σχεδόν τα μισά από τα συνολικά θύματα της Ιταλίας – και τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κατά κεφαλήν.

Τραγικά λάθη και παραλείψεις

Γιατί όμως η Λομβαρδία τα πήγε τόσο άσχημα σε σχέση με άλλες περιφέρειες, όπως π.χ. το Βένετο, που επίσης κυβερνάται από στέλεχος της Λέγκας του Σαλβίνι; Το ερώτημα εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο μεγάλης πολιτικής διαμάχης και πιθανό εμπόδιο στο δρόμο της επιστροφής της Ιταλίας στη νέα κανονικότητα, σχολιάζει το Politico. Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, απαντά στους επικριτές του ότι δεν υπάρχει κάτι που να μπορούσε να κάνει διαφορετικά. «Βρέθηκα αντιμέτωπος μ’ έναν κυκλώνα, για τον οποίο ουδείς μας είχε προετοιμάσει κι έκανα επιλογές με στόχο τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές είχαμε μια άμεση εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, μετά από δέκα μέρες κάπου 1.000, τα μισά εκ των οποίων χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομεία», είπε ο ακροδεξιός περιφερειάρχης. Κι υποστήριξε ότι η ανθρώπινη τραγωδία που ακολούθησε δεν θα μπορούσε να αποτραπεί.

Οι επικριτές του, ωστόσο, διαφωνούν λέγοντας ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των εσφαλμένων αποφάσεων. Και μια σειρά από γκάφες το τελευταίο διάστημα ενέτειναν τη δυσπιστία έναντι των Αρχών της περιφέρειας της Λομβαρδίας και τους φόβους για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Το Σαββατοκύριακο ο τοπικός υπουργός Υγείας έγινε αντικείμενο σαρκαστικών σχολίων υποστηρίζοντας σε συνέντευξη ότι με το ρυθμό αναπαραγωγής του κορωνοϊού στην Ιταλία να έχει πέσει στο 0,5 για να μολυνθεί ένα άτομο θα πρέπει να έλθει σε επαφή με δύο φορείς ταυτόχρονα!. «Κι αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο», ισχυρίστηκε. Η αδυναμία του να κατανοήσει το δείκτη R πυροδότησε μπαράζ χλευαστικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ την Κυριακή «χτύπησε» ο περιφερειάρχης Φοντάνα ανακοινώνοντας ότι δεν υπάρχουν νέοι θάνατοι από την Covid-19, κάτι που αποδείχθηκε ανακριβές και αποδόθηκε στην κακή επικοινωνία μεταξύ των νοσοκομείων και των τοπικών Αρχών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παράγοντες που κατέστησαν ευάλωτη τη Λομβαρδία στην πανδημία

Ξένα ΜΜΕ και διεθνή πρακτορεία επιχείρησαν να απαντήσουν γιατί η πανδημία σάρωσε σε τέτοιο βαθμό τη Λομβαρδία. Ορισμένοι ειδικοί επεσήμαναν κάποιους παράγοντες που κατέστησαν την περιφέρεια αυτή ευάλωτη, όπως το έντονο εμπόριο με την Κίνα , το γεγονός ότι είναι πυκνοκατοικημένη (πάνω από δέκα εκατ. κάτοικοι), ο πληθυσμός της είναι ο γηραιότερος στην Ιταλία, ενώ πολλοί μετακινούνται από αγροτικές περιοχές καθημερινά σε μεγάλα αστικά κέντρα για τις δουλειές τους.

Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι η Λομβαρδία θα είχε γλιτώσει τα χειρότερα, αν είχαν αποφευχθεί λάθη, εσφαλμένες επιλογές, αν δεν έδειχναν ανικανότητα οι τοπικές Αρχές και δεν ήταν τόσο αποδυναμωμένο το τοπικό σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων του νοσοκομείου Sacco του Μιλάνου, Μάσιμο Γκάλι, το μεγαλύτερο λάθος στη Λομβαρδία έγινε στη διαχείριση των πόρων του συστήματος υγείας, καθώς η προσοχή εστιάστηκε στα νοσοκομεία που εξελίχθηκαν σε εκκολαπτήρια του κορωνοϊού και αγνοήθηκε η στήριξη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με αποτέλεσμα οι γιατροί της να μην μπορούν να βοηθήσουν επαρκώς τους ασθενείς στα σπίτια τους και να πεθάνουν πολλοί, χωρίς καν να έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικές εξετάσεις καθώς ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν ανεξέλεγκτα από το ένα μέλος της οικογένειας στο άλλο.

Η υγειονομική περίθαλψη στην Ιταλία δεν είναι κεντροποιημένη, αλλά υπάγεται ως τομέας ευθύνης στις περιφέρειες. Στη Λομβαρδία, που κυβερνάται το τελευταίο τέταρτο του αιώνα από τη Λέγκα ή την κεντροδεξιά Forza Italia, οι Αρχές έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση στην οικοδόμηση ιδιωτικών κλινικών που κάνουν περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες με αξιοσημείωτα κέρδη κι όχι τόσο στο δημόσιο σύστημα υγείας, που αποδυναμωμένο από τις περικοπές δαπανών και τις ελλείψεις προσωπικού γονάτισε όταν βρέθηκε αντιμέτωπο με το κύμα ασθενών της Covid-19…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λομβαρδία Κορωνοϊός Ιταλία πανδημία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ