Τα lockdown είχαν αποτέλεσμα: Σώθηκαν πάνω από 60 εκατ. άνθρωποι στις ΗΠΑ, 3,1 εκατ. στην Ευρώπη - iefimerida.gr

Τα lockdown είχαν αποτέλεσμα: Σώθηκαν πάνω από 60 εκατ. άνθρωποι στις ΗΠΑ, 3,1 εκατ. στην Ευρώπη

Γκράφιτι νοσοκόμας με μάσκα
Πόσο βοήθησαν τα lockdown ανά τον κόσμο;/Φωτογραφία: AP/Dominic Lipinski / PA
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι θα συνέβαινε εάν ο κόσμος δεν έμπαινε σε lockdown ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού; Υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να είχαν κολλήσει πάνω από 530 εκατομμύρια άνθρωποι.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με μία νέα έρευνα από το Global Policy Laboratory στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα, το εργαστήριο εξέτασε τις επιπτώσεις περισσότερων από 1.700 διαφορετικών μέτρων lockdown σε έξι χώρες: τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Νότια Κορέα, την Ιταλία, την Γαλλία και το Ιράν. Οι περιορισμοί που αναλύθηκαν περιελάμβαναν την απαγόρευση ταξιδιών, το κλείσιμο των σχολείων, τις θρησκευτικές λειτουργίες που είχαν τεθεί σε αναστολή, τις ακυρώσεις εκδηλώσεων και τα περιοριστικά μέτρα απομόνωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

60 εκατομμύρια άνθρωποι θα είχαν κολλήσει κορωνοϊό στις ΗΠΑ

Εάν δεν υπήρχε περιορισμός στις μετακινήσεις και στις αλληλεπιδράσεις του κόσμου στις ΗΠΑ, η μελέτη διαπίστωσε πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα διπλασιαζόταν κάθε δύο ημέρες από τις 3 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 60 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί (οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής, 1,9 εκατομμύρια κρούσματα).

Τα lockdown ήταν ακόμη πιο πετυχημένα στην Κίνα, σύμφωνα με την μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 5 Μαρτίου στην Κίνα, έσωσαν περίπου 285 εκατομμύρια ανθρώπους από το να νοσήσουν. Το έθνος έχει αναφέρει μόνο περίπου 84.000 κρούσματα μέχρι σήμερα.

Οι πρώτοι περιορισμοί της Κίνας εφαρμόστηκαν στην Ουχάν, την πόλη από όπου προήλθε η πανδημία του κορωνοϊού. Μια μελέτη του Μαρτίου διαπίστωσε πως το lockdown της Ουχάν στις 23 Ιανουαρίου απέτρεψε δεκάδες χιλιάδες λοιμώξεις σε όλη την επαρχία Χουμπέι. Χωρίς το lockdown, τα κρούσματα κορωνοϊού θα ήταν 65% περισσότερα, έδειξε η μελέτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άδεια τα καφέ στην Φλωρεντία λόγω κορωνοϊού
Άδεια τα καφέ στην Φλωρεντία λόγω κορωνοϊού

Την ίδια ώρα, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα απέτρεψαν επίσης, περίπου 54 εκατομμύρια μολύνσεις στο Ιράν, 49 εκατομμύρια στην Ιταλία, 45 εκατομμύρια στην Γαλλία και 38 εκατομμύρια στην Νότια Κορέα, σύμφωνα με την μελέτη. «Η εφαρμογή μέτρων σε έξι αυτές χώρες επιβράδυνε σημαντικά και ουσιαστικά την πανδημία» έγραψαν οι ερευνητές. Ωστόσο πρόσθεσαν πως «φαινομενικά μικρές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη ορθών πολιτικών πιθανώς θα παρήγαγαν δραματικά διαφορετικά αποτελέσματα για την υγεία».

Με άλλα λόγια, έθνη όπως η Κίνα επωφελήθηκαν από το πρόωρο lockdown, ενώ οι καθυστερήσεις στις ΗΠΑ και την Ιταλία μπορεί να οδήγησαν σε περιττούς θανάτους. Πράγματι, διαμορφωτές ασθένειας από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια πρόσφατα διαπίστωσαν πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει 645.000 κρούσματα κορωνοϊού και 36.000 θανάτους εάν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα είχαν τεθεί σε εφαρμογή μία με δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Τα lockdown στην Ευρώπη μπορεί να απέτρεψαν πάνω από 3 εκατομμύρια θανάτους

Τα lockdown περιόρισαν επίσης τις νοσηλείες και τους θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό στην Ευρώπη. Μια ομάδα ερευνητών στην Ιταλία, πρόσφατα ανακοίνωσε πως η εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην χώρα, απέτρεψε περίπου 200.000 νοσηλείες μεταξύ 21ης Φεβρουαρίου (όταν αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ιταλία) και 25ης Μαρτίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια άλλη μελέτη από το Imperial College London που δημοσιεύτηκε χθες, διαπίστωσε πως το lockdown απέτρεψε 3,1 εκατομμύρια θανάτους σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, από την στιγμή που τα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή τον Μάρτιο έως τις 4 Μαΐου. Η Ιταλία απέφυγε περίπου 630.000 θανάτους κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με την μελέτη. Η Γαλλία, την ίδια ώρα, περίπου 690.000 – τους περισσότερους από τις 11 χώρες.

Κόσμος σε γέφυρα περπατά
Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν έγκαιρα σε εφαρμογή σε πολλές χώρες, βοήθησαν στην μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Παράλληλα, στην Γερμανία, ενώ λιγότερο από το 1% του πληθυσμού έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, το έθνος απέτρεψε περίπου 560.000 θανάτους από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, σύμφωνα με την μελέτη. Αντίθετα, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο – όπου περισσότερο από το 5% του πληθυσμού έχει μολυνθεί – κατάφεραν να αποτρέψουν περισσότερους από 400.000 θανάτους.

Τα Σκανδιναβικά έθνη απέφυγαν τους λιγότερους θανάτους: περίπου 34.000 στην Δανία, 26.000 στην Σουηδία και 12.000 στην Νορβηγία. Περίπου το 3% του πληθυσμού της Σουηδίας έχει μολυνθεί, σε σύγκριση με το 1% στη Δανία και λιγότερο από 0,5% στην Νορβηγία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, υπάρχει λόγος αισιοδοξίας»

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το lockdown έχει «μεγάλο αντίκτυπο στην μετάδοση». Και στις 11 χώρες, ο τρέχων αριθμός αναπαραγωγής ( ο αριθμός των άλλων ατόμων που μολύνει ένας ασθενής κατά μέσο όρο) ήταν σημαντικά κάτω από το ένα. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέσο άτομο με κορωνοϊό μεταδίδει τον ιό σε ένα ή λιγότερα άτομα – ένα σημάδι ότι υπάρχει μια επιδημία. «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα ισχύοντα μέτρα θα συνεχίσουν να ελέγχουν την επιδημία στην Ευρώπη» έγραψαν οι ερευνητές. «Ωστόσο, εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, υπάρχει λόγος αισιοδοξίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ