Εντείνονται οι εκκλήσεις για παράταση του lockdown στον Λίβανο, καθώς παρατηρείται ραγδαία άνοδος των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.
Με τους υφιστάμενους περιορισμούς να μην φαίνεται να αποδίδουν και τα νοσοκομεία να βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Στη χώρα έχει επιβληθεί από την Πέμπτη αυστηρό lockdown το οποίο είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει ως τις 25 Ιανουαρίου. Όμως τα νούμερα της επιδημίας του κορωνοϊού προκαλούν ανησυχία. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 53 νέους θανάτους από covid-19, ημερήσιο αριθμό ρεκόρ από την αρχή της επιδημίας. Εξάλλου την προηγούμενη Παρασκευή είχαν ανακοινωθεί 6.154 νέα κρούσματα κορωνοϊού, επίσης ημερήσιο ρεκόρ.
Ο Λίβανος, μια χώρα περίπου έξι εκατομμυρίων κατοίκων, καταγραφεί ρεκόρ κρουσμάτων, έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 255.956 κρούσματα covid-19 και 1.959 θανάτους. Στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε συστήσει τρεις εβδομάδες (lockdown) όταν οι αριθμοί δεν ήταν τόσο αυξημένοι. Επιμένω σε αυτή τη σύσταση, την ώρα που η κυβέρνηση επέβαλε καραντίνα ένδεκα ημερών, επεσήμανε η Πέτρα Χούρι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής αντιμετώπισης της covid-19.
Πρέπει να παραταθεί το lockdown για τον κορωνοϊό
Για να μπορέσουμε να κάνουμε τη διαφορά χρειαζόμαστε τρεις εβδομάδες πλήρους κλεισίματος, τόνισε. Φυσικά πρέπει να παραταθεί το lockdown, σχολίασε ο Σλεϊμάν Χαρούν πρόεδρος της ένωσης ιδιωτικών νοσοκομείων, ζητώντας αυτό να διαρκέσει το λιγότερο “τέσσερις εβδομάδες”. Το ιατρικό προσωπικό είναι προφανώς εξαντλημένο, όμως αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ο αριθμός των ασθενών που φτάνουν καθημερινά στα νοσοκομεία, εξήγησε ο Χαρούν.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 90,5% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι κατειλημμένο σχεδόν σε όλη τη χώρα, ενώ στη Βηρυτό το ποσοστό είναι 100%. Πολλά νοσοκομεία, ανάμεσά τους και αυτό του αμερικανικού πανεπιστημίου στη Βηρυτό, έχουν ανακοινώσει ότι δεν μπορούν να δεχθούν άλλους ασθενείς.
Το αυξημένο ποσοστό θετικών τεστ καθώς και η καθημερινή αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας υποδεικνύουν ότι η επιδημία δεν είναι υπό έλεγχο, κατήγγειλε ο Φιράς Αμπιάντ διευθυντής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ραφίκ Χαρίρι στη Βηρυτό. Με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση οι περιορισμοί δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χαλαρώσουν, υπογράμμισε. Ο Λίβανος ελπίζει να λάβει στα μέσα Φεβρουαρίου την πρώτη παρτίδα του εμβολίου κατά της covid-19 των Pfizer/BioNTech.