Υπό την πίεση της κοινής γνώμης κυβερνήσεις κρατών της Ευρώπης χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού σε μια προσπάθεια να περισώσουν κάτι από το πνεύμα των γιορτών ενόψει των Χριστουγέννων.
Αλλά την ώρα που ορισμένες αίρουν κάποιους από τους περιορισμούς αυξάνοντας π.χ. τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να γιορτάσουν μαζί κι επιτρέποντας υπό όρους τα ταξίδια, κάποιες άλλες πασχίζουν ακόμη να βρουν την κατάλληλη συνταγή για τη χαλάρωση των lockdown και την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, φοβούμενες μήπως πυροδοτηθεί μια νέα έξαρση της πανδημίας με το νέο έτος. Κι αυτό την ώρα που επιστήμονες σ’ όλη την Ευρώπη, που μετρά ήδη το ένα τέταρτο των κρουσμάτων και των θανάτων από τον φονικό κορωνοϊό παγκοσμίως, προειδοποιούν για διπλασιασμό των μολύνσεων, αν χαλαρώσουν πάρα πολύ τα μέτρα.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού από τη γρήγορη χαλάρωση των μέτρων καλώντας σε συντονισμό τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που όμως ακολουθούν το δικό τους δρόμο φοβούμενες ότι οι πολίτες τους θα αγνοήσουν τα μέτρα αν είναι πολύ περιοριστικά. Ανησυχούν ότι άτομα με ηλικιωμένους συγγενείς, που δεν έχουν πολλά Χριστούγεννα μπροστά τους, είναι απίθανο να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των Αρχών. Κι έτσι ετοιμάζονται να χαλαρώσουν για λίγες μέρες τουλάχιστον τα λουριά, όπως στην περίπτωση της Αγγλίας, την ώρα που άλλες, όπως η Ιταλία, δεν έχουν ακόμη αποφασίσει.
Τα χιονοδρομικά κέντρα και τα ταξίδια στο εξωτερικό
Ωστόσο, ήδη αναδεικνύεται μια κοινή στρατηγική σε κάποιους τομείς, όπως π.χ. τα χιονοδρομικά κέντρα. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε είπε ότι θα πρέπει να μείνουν κλειστά στη διάρκεια των εορτών, ενθυμούμενος πώς τα θέρετρα αυτά στην περιοχή του Τιρόλου στη βόρεια Ιταλία και τη δυτική Αυστρία λειτούργησαν στο πρώτο κύμα της πανδημίας ως εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.
H Άνγκελα Μέρκελ θέλει να παραμείνουν κλειστά τα χιονοδρομικά κέντρα στη διάρκεια των εορτών σ’ όλη την Ευρώπη, εισήγηση που όμως δεν είναι έτοιμες να αποδεχθούν χώρες όπως η Αυστρία και η Ελβετία, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα του χειμερινού τουρισμού κι έχουν τονίσει ότι θα λάβουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προστασίας από τον κορωνοϊό.
Στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να λάβει «περιοριστικά και αποτρεπτικά μέτρα» για να εμποδίσει τους Γάλλους να πάνε για σκι στο εξωτερικό, κυρίως στην Ελβετία, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, ενώ τα τελεφερίκ των χιονοδρομικών κέντρων θα είναι κλειστά στη χώρα. Ορισμένες χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, θα ζητούν από τους πολίτες τους που επιστρέφουν από διακοπές στο εξωτερικό να μπαίνουν σε καραντίνα τουλάχιστον για δέκα ημέρες.
Περιοριστικά μέτρα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά
Πέρα από τα χιονοδρομικά κέντρα και τις διακοπές στο εξωτερικών χώρες της Ευρώπης προσπαθούν επίσης να ισορροπήσουν ανάμεσα σε αντικρουόμενες απαιτήσεις, να αναχαιτίσουν δηλαδή από τη μία τη διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και να περιορίσουν από την άλλη τις επιπτώσεις στην οικονομία. Η Γαλλία, που βρίσκεται κοντά στον στόχο της μείωσης των ημερήσιων κρουσμάτων στις 5.000 αρχίζει να χαλαρώνει κάπως τα μέτρα. Το Σάββατο επετράπη η επαναλειτουργία μικρών επιχειρήσεων και χώρων λατρείας με έως 30 άτομα καθώς και οι μετακινήσεις των πολιτών σε απόσταση έως και 20 χλμ. από τα σπίτια τους.
Μετά τις 15 Δεκεμβρίου θα αρθεί το lockdown αν όλα πάνε καλά, αλλά θα παραμείνει σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00-07:00 τοπική ώρα πλην της παραμονής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ θα επιτραπούν τα ταξίδια για να γιορτάσουν οι πολίτες οικογενειακά, αλλά θα παραμείνουν κλειστά τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα γυμναστήρια τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και εφόσον έχει μπει φρένο στην πανδημία.
Στην Ισπανία, που θρηνεί πάνω από 45.000 θύματα του κορωνοϊού , η κυβέρνηση Σάντσεθ δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τα σχέδιά της για τα Χριστούγεννα, αλλά πιθανώς να επιβάλει όριο έως έξι ατόμων σε πάρτι, ενώ προτρέπει όλες οι κοινωνικές συγκεντρώσεις ενόψει των εορτών να γίνονται σε υπαίθριους χώρους.
Στην Ιταλία ο Τζουζέπε Κόντε, οι υπουργοί του κι οι περιφερειάρχες διαβουλεύονται ακόμη ως προς το ποια μέτρα θα χαλαρώσουν, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων είναι σ’ αυτή τη φάση εξίσου υψηλός όσο και στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού την περασμένη άνοιξη. Πολλά από τα μέτρα αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ και σίγουρα αυτά που θα αρθούν θα είναι λιγότερα απ’ ό,τι το περασμένο καλοκαίρι. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας.
Στη Γερμανία, όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, το μερικό lockdown που ισχύει από τον Νοέμβριο έχει παραταθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου με κλειστά τα εστιατόρια, τα θέατρα και τους χώρους αναψυχής. Τα μέτρα θα χαλαρώσουν ελαφρώς για τις γιορτές, αφού από τις 23 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου, το αργότερο, θα επιτρέπονται συναντήσεις έως δέκα ατόμων. Ωστόσο, παρά τους γενικούς κανόνες, ενδέχεται να υπάρχουν αποκλίσεις σε μεμονωμένα ομοσπονδιακά κρατίδια. Για παράδειγμα, το κρατίδιο του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι επιτρέπεται η συνάθροιση μόνο πέντε ατόμων κατά τη διάρκεια των εορτών.
Στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη μ’ έναν δύσκολο χειμώνα κι ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Η κυβέρνησή του αποφάσισε να χαλαρώσει κάποιους από τους κανόνες για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αγγλία, αν και κατ’ ιδίαν οι υπουργοί παραδέχονται ότι η χαλάρωση θα οδηγήσει σε νέα έξαρση των κρουσμάτων. Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία σχεδιάζουν να προσπαθήσουν να συντονίσουν τα επόμενα βήματα και να χαλαρώσουν κάποια από τα μέτρα ενόψει των Χριστουγέννων. Στην Αγγλία θα επιτρέπονται οι συνεστιάσεις έως και τριών οικογενειών σε σπίτια για πέντε μέρες στη διάρκεια των εορτών, θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί στους χώρους λατρείας.