Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, κτηνίατροι ετοιμάζονται να βοηθήσουν ους γιατρούς στην καταπολέμηση του κορωνοϊού κάνοντας διαγνωστικά τεστ.
Στη Γαλλία, οι αρχές ζήτησαν να γίνει απογραφή των κτηνιάτρων προκειμένου να γνωρίζουν τους εθελοντές για να διαμορφώσουν μια εφεδρεία σε υγειονομικό προσωπικό, καθώς 5.000 μεταξύ αυτών έχουν υποβάλει αίτηση από τους 18.000 που είναι συνολικά στη χώρα.
Ο κτηνίατρος «θα έρθει να υποστηρίξει αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά είναι δύσκολο για τους κτηνιάτρους να είναι στην πρώτη γραμμή. Δεν είμαστε γιατροί για τους ανθρώπους», υπενθυμίζει ο Μπρουνό Τεσιέ, πρόεδρος των κτηνιάτρων στην Ιλ-ντε-Φρανς, στην περιφέρεια του Παρισιού.
«Ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε ανθρώπους που έχουν συμπτώματα κορονοϊού, τις ιατρικές ερωτήσεις, και μετά να κάνουμε τη διαλογή και να λάβουμε μια απόφαση», είπε ο Τεσιέ, υποψήφιος ο ίδιος για την εφεδρεία.
«Επί του παρόντος έχουμε δώσει εξοπλισμό αλλά δεν έχουμε κινητοποιηθεί ακόμη. Ο κατάλογος των εθελοντών δεν έχει ενεργοποιηθεί, περιμένουμε να μας ζητηθεί να συμμετάσχουμε», συνεχίζει.
Έχουν σταλεί αναπνευστήρες και σύριγγες, «απαραίτητοι» για να ανοίξει ένα κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας καθώς και τις απαραίτητες μπλούζες, μάσκες και οθόνες για την παρακολούθηση του επιπέδου του οξυγόνου και της αρτηριακής πίεσης ενός ασθενούς.
Οι κτηνίατροι δεν θα είναι στην πρώτη γραμμή
Στη γειτονική Ελβετία, έχει επίσης τεθεί εξοπλισμός στη διάθεση των αρχών. «Μερικοί αναπνευστήρες είναι εφεδρικοί, αλλά κανένας δεν έχει επιταχθεί ακόμη. Στην ερώτηση αν οι κτηνίατροι μπορούν οι ίδιοι να πάνε να βοηθήσουν, απαντούν ότι "αυτό είναι ένα πρόβλημα επειδή δεν μπορούμε να αφήσουμε τα ιατρεία μας, οπότε ίσως να καλέσουμε φοιτητές», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελβετών Κτηνιάτρων (SVS) Ολιβιέ Γλαρντόν.
Η Τσεχία προχωρά λίγο πιο πέρα καθώς ζητήθηκε από τους κτηνιάτρους στη νότια πόλη Γιχλάβα να διενεργούν τεστ σε ασθενείς. Άλλες περιοχές μπορεί να ακολουθήσουν γρήγορα το παράδειγμα. «Αυτό λειτουργεί καλά και οι δυνατότητες των εργαστηρίων μας επιτρέπουν να κάνουμε τεστ πολύ πιο γρήγορα. Μπορούμε επίσης να κάνουμε τεστ σε περισσότερους ανθρώπους, κάτι που είναι καθοριστικό για τον περιορισμό της επιδημίας», αναφέρει με ικανοποίηση ο υπουργός Γεωργίας Μίροσλαβ Τόμαν.
«Κτηνίατρος δεν μπορεί να αναλάβει χρέη νοσοκόμου»
Ούτε λόγος ωστόσο για τους επαγγελματίες αυτούς που έχουν συνηθίσει περισσότερο να διασωληνώνουν σκύλους ή άλογα όταν πρέπει να φροντίσουν την υγεία τους, παρά να έχουν απέναντί τους πολύ βαριά ασθενείς.
«Υπάρχουν κινήσεις που οι κτηνίατροι γνωρίζουν πώς να κάνουν και άλλες όχι. To να αναλάβει ο κτηνίατρος χρέη νοσοκόμου μέσα σε μονάδα εντατικής θεραπείας είναι αρκετά περίπλοκο γιατί ο νοσοκόμος μέσα σε μια τέτοια μονάδα έχει μεγάλη εξειδίκευση», αναφέρει ο Μπρούνο Τεσιέ.
«Ξέρουμε πώς να διασωληνώνουμε τα ζώα, όχι τους ανθρώπους, δεν είναι οι ίδιες τεχνικές. Θα καθίστατο δυνατό με εκπαίδευση και αυτό θα απαιτούσε πολύ χρόνο», είπε υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν κάνει λόγο» για να σταλούν κτηνίατροι στην «πρώτη γραμμή».
Οι παραγωγοί των τεστ θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν
Σύμφωνα με τη Γαλλική Κτηνιατρική Ακαδημία (AVF), οι παραγωγοί των τεστ για ζώα και τα κτηνιατρικά εργαστήρια θα μπορούσαν επίσης να παράσχουν πολύτιμη βοήθεια για την ανίχνευση του Covid-19.
Καθώς αυτοί οι επαγγελματίες έχουν ήδη αντιμετωπίσει τον αφθώδη πυρετό, τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων, τη γρίπη των πτηνών, την πανώλη των χοίρων … εξαιρετικά μεταδοτικές ασθένειες, σημειώνει η Ζαν Μπριγκέρ- Πικού της Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας στη Γαλλία. Παρότι η Γαλλία απαγορεύει επί του παρόντος τις δοκιμές σε προϊόντα ανθρώπινης προέλευσης στα κτηνιατρικά εργαστήρια, άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο ή η Ιταλία το επιτρέπουν.