Έντονες διαφωνίες (στα όρια του καβγά) ξέσπασαν στην Αίθουσα Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου μεταξύ των μελών της ομάδας που συγκρότησε ο Ντόναλντ Τραμπ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης, του γνωστού φαρμάκου κατά της ελονοσίας.
Όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ στον καβγά πρωτοστάτησε ο κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εμπορίου, Πίτερ Ναβάρο, ο οποίος συγκρούστηκε με άλλους αξιωματούχους για την μη αποδειχθείσα από μεγάλες κλινικές μελέτες αποτελεσματικότητα του φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, που έχει γονατίσει τις ΗΠΑ κι ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη.
Πρόκειται για ένα θέμα που επανέρχεται συχνά στις συζητήσεις της ομάδας του Τραμπ για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, καθώς οι ειδικοί σε θέματα Δημόσιας Υγείας έχουν εξηγήσει πολλάκις στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο των ΗΠΑ ότι δεν πρέπει να «αγκαλιάζει» με τόσο ενθουσιασμό την υδροξυχλωροκίνη, αφού μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν καταπολεμά την Covid-19. Ωστόσο, άλλοι συνεργάτες του και εξωτερικοί σύμβουλοι συντάσσονται μαζί του, ανάμεσά τους και ο Ναβάρο, αν και δεν αποτελεί επίσημο μέλος της ομάδας αυτής.
Το παρασκήνιο του καβγά
Στην τελευταία τέτοια θυελλώδη συνεδρίαση στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων του Λευκού Οίκου ο Ναβάρο σε έξαλλη κατάσταση επιτέθηκε κατά του επιφανούς λοιμωξιολόγου δρ. Άντονι Φάουτσι, που εμφανίζεται επιφυλακτικός ως προς την υδροξυχλωροκίνη, όπως ανέφερε πηγή στο CNN. O Ναβάρο είχε κουβαλήσει μάλιστα στην Αίθουσα Επιχειρήσεων μαζί μια στοίβα χαρτιά για το φάρμακο, υποστηρίζοντας ότι επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά του έναντι του νέου κορωνοϊού, πράγμα που αμφισβήτησε ο δρ Φάουτσι, αφού δεν περιλάμβαναν επίσημα στοιχεία.
«Μα, τι λέτε τώρα;», ρώτησε ο διάσημος λοιμωξιολόγος - ερώτηση που έκανε πυρ και μανία τον Ναβάρο, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι είχε αντιδράσει στην απαγόρευση αφίξεων ταξιδιωτών από την Κίνα στις ΗΠΑ, που αποφάσισε ο Τραμπ, αν και ο δρ Φάουτσι ήταν ένας από τους λίγους που είχαν συμφωνήσει αρχικά με τη συγκεκριμένη απόφαση του Ρεπουμπλικανού προέδρου των ΗΠΑ.
Μέχρι στιγμής ο δρ Φάουτσι δεν έχει αλλάξει γνώμη ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν συνιστά αποδεδειγμένη θεραπεία για το νέο κορωνοϊό κι έχει εκφράσει πολλές φορές τη γνώμη μου. Κι όταν την Κυριακή ζητήθηκε εκ νέου η άποψή του για το εν λόγω φάρμακο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρενέβη ο Τραμπ και δεν άφησε τον λοιμωξιολόγο να απαντήσει. Αρκετοί συνεργάτες της ομάδας διαχείρισης της επιδημίας είπαν αργότερα ότι δεν τους ξάφνιασε και τόσο το ξέσπασμα του Ναβάρο, αφού το κάνει συχνά. Αλλά ο καβγάς υπογραμμίζει το βαθύ ρήγμα που έχει προκληθεί στους κόλπους της ομάδας αυτής, την ώρα που ολόκληρη η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία της. Μολαταύτα ο δρ Φάουτσι εξακολουθεί να έχει καλές σχέσεις με τον Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, αν και ορισμένοι συνεργάτες του Προέδρου εμφανίζονται εκνευρισμένοι όταν διαφωνεί ο λοιμωξιολόγος με τις απόψεις τους.
Ο Τραμπ επιμένει να εκθειάζει την υδροξυχλωροκίνη κατά του κορωνοϊού
Τις τελευταίες ημέρες και παρά τις πενιχρές επιστημονικές αποδείξεις, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης κατά του κορωνοϊού. Το έκανε και την Κυριακή, χωρίς να επικαλεστεί συγκεκριμένα στοιχεία,όταν χαρακτήρισε το φάρμακο κατά της ελονοσίας «υπέροχο» και «ισχυρό», υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι λειτουργεί στην προκείμενη περίπτωση, ορισμένες πολύ ισχυρές ενδείξεις».
Μάλιστα ο Τραμπ συνέστησε σε ασθενείς του κορωνοϊού, που δεν αντιμετωπίζουν καρδιακά πρόβλημα έναν συνδυασμό υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης, ενός κοινού αντιβιοτικού, που όπως είπε «θα σκοτώσει συγκεκριμένα πράγματα που δεν θέλετε να ζουν μέσα στο σώμα σας». Ωστόσο, ελάχιστες αξιόπιστες αποδείξεις υπάρχουν ότι τα φάρμακα αυτά, είτε μεμονωμένα είτε ο συνδυασμός τους, είναι αποτελεσματικά για τη θεραπεία της Covid-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Μολαταύτα ο Τραμπ επέμεινε: «Τι έχετε να χάσετε;»
Και συνέστησε προληπτική λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Ειδικοί, ωστόσο, δεν συνιστούν την προληπτική λήψη υδροξυχλωροκίνης, αφού δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι προστατεύει από τη μόλυνση με τον κορωνοϊό. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τάχιστα την υδροξυχλωροκίνη, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο FDA δεν ενέκρινε το εν λόγω φάρμακο για τη θεραπεία της Covid-19.
Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό, ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών, μέτρα προστασίας από τον ιό και όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο νέο site του iefimerida koronoios-live.gr.