Η επιδημία του νέου κορωνοϊού μπορεί να υποχωρήσει στη διάρκεια του καλοκαιριού για να επανακάμψει δριμύτερη τον επόμενο χειμώνα, προβλέπει ένα νέο επιστημονικό μοντέλο.
Επιστήμονες προειδοποιούν ότι ακόμη κι αν μειωθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού καθώς θα ανεβαίνει ο υδράργυρος την άνοιξη και το καλοκαίρι, αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως λήξη του συναγερμού και τέλος της επιδημίας. Αντίθετα η μείωση των κρουσμάτων στη διάρκεια του θέρους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πολύτιμη ευκαιρία για να προετοιμαστούν οι κρατικοί μηχανισμοί για τον επόμενο χειμώνα, όταν -όπως προβλέπει το επιστημονικό μοντέλο – ενδέχεται να μολυνθούν 100 φορές περισσότεροι άνθρωποι ανά την υφήλιο.
Στην έρευνα, που τελεί υπό επιστημονική επανεξέταση, ερευνητές των πανεπιστημίων της Βασιλείας και της Στοκχόλμης υπολόγισαν τις επιπτώσεις στη μετάδοση του κορωνοϊού της αλλαγής των καιρικών συνθηκών και το επιστημονικό τους μοντέλο δείχνει ότι βιώνουμε «μια μικρή κορύφωση της επιδημίας στις αρχές του 2020 σε εύκρατες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, ενώ θα ακολουθήσει μια μεγαλύτερη κορύφωση τον χειμώνα 2020-21».
Βάσει στοιχείων από προηγούμενους κορωνοϊούς οι ερευνητές θεωρούν ότι το ποσοστό μετάδοσης του COVID-19 θα μειωθεί καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά θα αυξηθεί και πάλι στη συνέχεια με αποτέλεσμα να μολυνθούν έως και 100 εκατ. άνθρωποι στον πλανήτη. Μια από τις συντάκτριες της έρευνας, η δρ Έμμα Χόντκροφτ, λέει ότι «είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς με ακριβείς αριθμούς», αλλά οι προβλέψεις του μοντέλου «δεν είναι παράλογο σενάριο». Τόνισε δε ότι η ίδια δεν θα εστίαζε σε απόλυτους αριθμούς, αλλά στο «γενικό μήνυμα ότι μπορεί να υπάρξουν πολύ περισσότερα κρούσματα αν επηρεάζεται ο κορωνοϊός από τις καιρικές συνθήκες». «Αυτές οι προβλέψεις έγινα βάσει υποθέσεων για το πως η αλλαγή των εποχών επηρεάζει την μετάδοση εξ’ όσων γνωρίζουμε από άλλους κορωνοϊούς», λέει, σημειώνοντας πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί ο νέος κορωνοϊός. Υπάρχει πιθανότητα να βιώσουμε τώρα την κορύφωση της επιδημίας, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί με άλλους κορωνοϊούς.
Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας που υπογράφει ο δρ Ρίτσαρντ Νέλερ, είναι ότι «αν με την αλλαγή των εποχών μειωθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού το καλοκαίρι, τότε δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε γιατί μπορεί να δούμε μια μεγαλύτερη κορύφωση τον ερχόμενο χειμώνα», λέει η δρ Χόντκροφτ. «Αν δεν λάβουμε υπόψη αυτή την πιθανότητα τότε θα πιαστούμε στον ύπνο όταν έρθει πάλι ο χειμώνας», προσθέτει. Μετά απ’ αυτή την κορύφωση της επιδημίας το μοντέλο προβλέπει ότι ο κορωνοϊός θα εμφανίζεται εποχιακά σαν τη γρίπη. Τα κρούσματα παγκοσμίως ανέρχονται πλέον σε 115.800 ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 4.200.