Το κλιμάκιο του ΠΟΥ στο ινστιτούτο ιολογίας της Ουχάν -Ψάχνει για την προέλευση του κορωνοϊού - iefimerida.gr

Το κλιμάκιο του ΠΟΥ στο ινστιτούτο ιολογίας της Ουχάν -Ψάχνει για την προέλευση του κορωνοϊού

Μέτρα ασφαλείας έξω από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν στην Κίνα
Μέτρα ασφαλείας στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν κατά την επίσκεψη κλιμακίου του ΠΟΥ / Φωτογραφία αρχείου: AP Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το εργαστήριο της Ουχάν, που σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους ίσως αποτελέσε την πηγή της πανδημίας του κορωνοϊού επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΠΟΥ. \

Τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην επίσκεψη των επιθεωρητών στο Εργαστήριο Ιολογίας της Ουχάν, που διεξάγει έρευνες για τις πιο επικίνδυνες ασθένειες του πλανήτη - σημαντικότερο κατά πολλούς σταθμό της αποστολής των διεθνών εμπειρογνωμόνων στην Κίνα . Η ευαίσθητη αποστολή του κλιμακίου του ΠΟΥ, που η Κίνα καθυστέρησε στη διάρκεια του πρώτου χρόνου της πανδημίας έχει ως στόχο να ερευνήσει πώς μεταπήδησε ο νέος κορωνοϊός από ζώα σε άνθρωπο, αλλά παραμένει ανοικτό τι ελπίζουν να βρουν τώρα οι ειδικοί, μετά από τόσο διάστημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φάλαγγα των οχημάτων πέρασε από το φυλάκιο ασφαλείας του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν με το πρώτο αυτοκίνητο να σταματά προς στιγμήν για να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ο Πίτερ Ντάσζακ, μέλος του κλιμακίου του ΠΟΥ, είπε ότι η ομάδα του «προσβλέπει σε μια πολύ παραγωγική μέρα και ετοιμάζεται να θέσει όλες τις ερωτήσεις που γνωρίζουμε ότι πρέπει να τεθούν». Επιστήμονες θεωρούν ότι ο νέος κορωνοϊός, που πρωτοεντοπίστηκε στην Ουχάν και έχει προκαλέσει έκτοτε τον θάνατο άνω των δύο εκατ. ανθρώπων παγκοσμίως, προήλθε από νυχτερίδες και πιθανώς μεταδόθηκε μέσω άλλου θηλαστικού στους ανθρώπους, αν και δεν υπάρχουν οριστικές απαντήσεις μέχρι στιγμής.

Οι θεωρίες για το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν

Στην αρχή της πανδημίας κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο κορωνοϊός μπορεί να διέρρευσε κατά λάθος από το εργαστήριο βιο-ασφάλειας στην Ουχάν, αν και δεν παρουσιάστηκαν αποδείξεις, που να στηρίξουν αυτή τη θεωρία. Ωστόσο, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και οπαδοί του άδραξαν την ευκαιρία για να κατηγορήσουν την Κίνα για εσκεμμένη διαρροή του κορωνοϊού. Τη σκυτάλη παρέλαβε ο τότε ΥΠ ΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο επιμένοντας πέρυσι ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε από το συγκεκριμένο εργαστήριο, αν και δεν παρουσίασε αποδείξεις και παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα γι’ αυτό.

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν
Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ Photos
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κινεζικά κρατικά δίκτυα ανέφεραν ότι το κλιμάκιο του ΠΟΥ«θα επισκεφτεί το εθνικό εργαστήριο βιο-ασφάλειας και θα ανταλλάξει ιδέες με ειδικούς του ινστιτούτου για την καθημερινή εργασία τους, τη διεθνή επιστημονική συνεργασία, τις προσπάθειες και τη συνεισφορά για την καταπολέμηση της πανδημίας». Η ηγεσία στην Κίνα έχει δεχθεί έντονη κριτική διεθνώς, αλλά και στο εσωτερικό, ότι υποβάθμισε το αρχικό ξέσπασμα και απέκρυψε πληροφορίες όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός στην Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019. Ωστόσο, ο Ντάσζακ είπε στους δημοσιογράφους ότι το κλιμάκιο του ΠΟΥ συνεχίζει κανονικά το έργο του.

Η Κίνα είναι αποφασισμένη να μεταστρέψει το ενδιαφέρον στο πώς κατάφερε να φρενάρει την πανδημία και το περασμένο Σάββατο το κλιμάκιο του ΠΟΥ ξεναγήθηκε σε μια προπαγανδιστική έκθεση που γιόρταζε την ανάκαμψη της Ουχάν από την υγειονομική κρίση. Την επομένη οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ επισκέφθηκαν την αγορά της Ουχάν, όπου εντοπίστηκε ένα από τα πρώτα ξεσπάσματα πριν από έναν χρόνο.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν και μια από τις κορυφαίες ειδικούς της Κίνας στους κορωνοϊούς από νυχτερίδες, Σι Ζενγκλί, προκάλεσε αίσθηση τον περασμένο Ιούνιο όταν σε συνέντευξή της στο περιιοδικό Scientific American είπε ότι είχε ανησυχήσει αρχικά μήπως ο κορωνοϊός είχε διαρρεύσει από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Αλλά έλεγχοι που ακολούθησαν αποκάλυψαν ότι καμία από τις γενετικές αλληλουχίες του κορωνοϊού δεν ταίριαζε με τους ιούς που διερευνούσαν στο εργαστήριο, τόνισε η Σι προσθέτοντας «Είχα να κλείσω μάτι επί μέρες». Αργότερα δήλωσε ότι στοιχημάτιζε τη ζωή της ότι ο νέος κορωνοϊός δεν έχει καμία σχέση με το εργαστήριο, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ουχάν ΠΟΥ Κορωνοϊός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ