Πάνω από το ένα τρίτο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην Κίνα, το οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα περιστατικά με κορωνοϊό, έπασχε από αϋπνία.
Παράλληλα αρκετοί υγειονομικοί, πέρα από την αδυναμία ύπνου, είχαν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με μία νέα κινεζική επιστημονική μελέτη.
Μελέτη για τους γιατρούς στον κορωνοϊό
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπιν Ζανγκ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Νότιου Ιατρικού Πανεπιστημίου της Γκουανγκτσού, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής «Frontiers in Psychiatry», συνέλεξαν στοιχεία για 1.563 μέλη του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού, που πολλές φορές δούλευε με πάνες ακράτειας.
Όπως διαπιστώθηκε, 564 άτομα (το 36,1%) είχαν αϋπνία κατά τη διάρκεια της κρίσης. Μεταξύ αυτών των ατόμων, το 87,1% είχε επίσης συμπτώματα κατάθλιψης (έναντι μόνο του 31% μεταξύ όσων δεν είχαν αϋπνία). Σοβαρή κατάθλιψη εκδήλωσε το 17% όσων είχαν αϋπνία, έναντι 2% όσων δεν είχαν πρόβλημα ύπνου.
«Συνήθως, η αϋπνία λόγω στρες είναι προσωρινή και διαρκεί μόνο λίγες ημέρες. Αν όμως το ξέσπασμα της Covid-19 συνεχιστεί, τότε η αϋπνία βαθμιαία μπορεί να γίνει χρόνια», ανέφερε ο δρ Ζανγκ.
Η πιο βασική αιτία αϋπνίας μεταξύ των υγειονομικών στην Κίνα (προφανώς και σε άλλες χώρες) είναι η μεγάλη ανησυχία τους κατά πόσο υπάρχει αποτελεσματική προστασία τους μέσα στο νοσοκομείο από μία πιθανή λοίμωξη των ίδιων και στη συνέχεια της οικογένειάς τους.
Επίσης, η υποχρεωτική ένδυσή τους με προστατευτικές στολές για πολλές ώρες επιτείνει το στρες. Όσο μικρότερη είναι η μόρφωση του προσωπικού τόσο μεγαλώνει και η ανησυχία τους, σύμφωνα με την κινεζική έρευνα.