Παρόλο που δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια η επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών στο νέο κορωνοϊό, τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα στοιχεία για παλαιότερα στελέχη κορωνοϊών υποδηλώνουν ότι οι κλιματολογικές συνθήκες μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού.
Οπως δήλωσε ο πρύτανης ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος στο iefimerida τα σταγονίδια παραμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον αέρα όταν το κλίμα είναι κρύο και ξηρό, ενώ κατακρημνίζονται όταν το κλίμα είναι θερμό και υγρό.
Επιπλέον, ο κρύος αέρας προκαλεί ερεθισμό στις ρινικές κοιλότητες και τους αεραγωγούς και αυξάνει την ευαισθησία στις ιογενείς λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να συνυπάρχουν με μια λοίμωξη από κορωνοϊό και να επιβαρύνουν την υγεία των ασθενών. Κατά το χειμώνα αυξάνονται επίσης οι συναθροίσεις και αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης μιας οποιαδήποτε ιογενούς λοίμωξης.
Παράλληλα, οι κορωνοϊοί γενικά εμφανίζουν μεγαλύτερο χρόνο ημίσιας ζωής στο κρύο, σε αντίθεση με τη ζέστη (ειδικά άνω των 30 βαθμών) και την υγρασία.
Κλιματολογικές συνθήκες και ιογενείς λοιμώξεις
Τα επιδημιολογικά δεδομένα
Σύμφωνα με τα διαρκώς ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου 2020 είχαν επιβεβαιωθεί 80.147 κρούσματα και 2.699 θάνατοι σε 32 χώρες παγκοσμίως. Μετά την Κίνα, η Νότια Κορέα ακολουθεί με 893 κρούσματα και 8 θανάτους και η Ιταλία με 229 κρούσματα και 7 θανάτους ενώ στο Ιράν με 61 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν σημειωθεί 12 θάνατοι.