Το lockdown που είχε επιβληθεί στην Ιταλία λόγω του κορωνοϊού έληξε και ο ημερήσιος αριθμός νεκρών έχει λιγοστέψει.
Ωστόσο, οι Ιταλοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τον αντίκτυπο της επιδημίας που οδήγησε 35.000 ανθρώπους στο θάνατο και ανέτρεψε χιλιάδες ζωές.
Ο Μάρκο Μόρι είναι ένας καθολικός ιερέας από τη Μπρέσια, μια από τις χειρότερα πληγείσες πόλεις στην περιοχή της Λομβαρδίας, στο επίκεντρο της τραγωδίας της COVID-19 που βίωσε η χώρα.
Τον Μάρτιο, η επαρχία της Μπρέσια είδε το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας να αυξάνεται κατά 292% συγκριτικά με τον μέσο όρο για τον ίδιο μήνα την περίοδο 2015-2019. Έως τα τέλη Απριλίου είχε καταγράψει 2.500 επιβεβαιωμένους θανάτους λόγω της COVID-19.
«Είμαι 10 ετών αλλά ο φόβος μου είναι μεγαλύτερος από μένα»
Λίγο μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη Λομβαρδία, ο Μάρκο τοποθέτησε ένα βιβλίο στην εκκλησία του όπου οι πιστοί έγραφαν τις σκέψεις τους, τις προσευχές και τις ελπίδες τους καθώς ο ιός εξαπλωνόταν στην πόλη. Πιθανόν να δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο.
«Είμαι 10 ετών αλλά ο φόβος μου είναι μεγαλύτερος από μένα. Ελπίζω ότι ο Κύριος θα μας βοηθήσει σε αυτή την κακή κατάσταση και ότι παρόλο που δεν μπορούμε να πάμε στη λειτουργία, θα μπορεί και να πάλι να μας καταλάβει από τις καρδιές μας», έγραψε η Μαρτίνα. Ο ιερέας Μάρκο είδε 12 από τους ενορίτες του να χάνουν τη ζωή τους, αλλά διάβασε προσευχές για πολλούς περισσότερους νεκρούς της COVID-19.
«Η 28η Μαρτίου ήταν η ημέρα που διάβασα προσευχές για τους περισσότερους νεκρούς, περίπου 20», δήλωσε στο Reuters. Παρηγόρησε ασθενείς που ήταν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, αγωνιζόμενοι να πάρουν ανάσα, και τους διάβασε την τελευταία προσευχή καθώς κατέληγαν.
Oι ιερείς από μικρότερες πόλεις δεν επιτρεπόταν να συνοδεύουν τους νεκρούς της ενορίας τους
Κατά τη διάρκεια του lockdown, οι ιερείς από μικρότερες πόλεις δεν επιτρεπόταν να συνοδεύουν τους νεκρούς της ενορίας τους στο τελευταίο τους ταξίδι στο αποτεφρωτήριο της Μπρέσια, αλλά ο Μόρι ήταν εκεί για την ύστατη ευχή σε ανθρώπους που δεν γνώριζε.
Ο ίδιος βρέθηκε μπροστά από 16 φέρετρα σε αποθήκη ενός γραφείου τελετών. «Υπήρχε ένα κομμάτι χαρτί με ένα όνομα, σφηνωμένο κάτω από τον σταυρό σε κάθε φέρετρο και το ίδιο όνομα ήταν γραμμένο σε μια ετικέτα κολλημένη στο φέρετρο για να μην υπάρξει σύγχυση», δήλωσε. Στις 18 Μαΐου, ο πατέρας Μάρκο τέλεσε λειτουργία για πρώτη φορά σε σχεδόν τρεις μήνες. «Σχεδόν έκλαψα όταν είδα όλους αυτούς τους ανθρώπους και πάλι στην εκκλησία», είπε.