Αυξάνονται δραματικά τόσο τα κρούσματα όσο και οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε χθες το βράδυ στην δημοσιότητα, ο επίτροπος Δημόσιας Υγείας Άντζελο Μπορέλι, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, αυτή την στιγμή υπάρχουν 2.263 κρούσματα κορωνοϊού, μια αύξηση 428 ατόμων σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα και 79 νεκροί, 27 περισσότεροι. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα 160 άτομα που θεραπεύτηκαν (11 περισσότερα από προχθές).
Αναλυτικά τα στοιχεία των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία
Τα στοιχεία της πολιτικής προστασίας δείχνουν ότι 1.326 ασθενείς βρίσκονται στην Λομβαρδία – το επίκεντρο της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ιταλία, 398 στην Εμίλια Ρομάνα, 297 στο Βένετο, 56 στο Πιεμόντε, 59 στην Μαρκε, 30 στην Καμπανία, 19 στην Λιγουρία, 18 στην Τοσκάνη, 11 στο Λάτσιο,5 στην Βενέτσια Τζιούλια, 5 στην Σικελία, 6 στην Πούλια, 6 στο Αμπρούτσο, 4 στο Τρεντίνο, 3 στην Μολίσε, 8 στην Ούμπρια, ένας στην επαρχία του Μπολτσάνο, ένα στην Καλαμπρία, στην Σαρδηνία και την Μπασιλικάτα. Η μόνη περιφέρεια που δεν έχει κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία αυτή την στιγμή είναι η κοιλάδα της Αόστα.
Σύμφωνα με τον Μπορέλι, τα θύματα είναι άτομα ηλικίας μεταξύ 55 και 101 ετών. «πρόκειται κυρίως για άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, 80χρονοι και 90χρονοι, οι περισσότεροι με προηγούμενα προβλήματα υγείας. Το 10% των ασθενών με κορωνοϊό, δηλαδή 229 άτομα, βρίσκεται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 88% των ασθενών βρίσκεται σε τρεις περιοχές: Λομβαρδία, Εμίλια Ρομάνα και Βένετο.
«Κανένας από εμάς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποια θα είναι η επόμενη εξέλιξη της επιδημίας κορωνοϊού στην Ιταλία». Αυτή ήταν η απάντηση του Επιτρόπου ερωτηθείς για πιθανά μελλοντικά σενάρια. «Αυτή την εβδομάδα θα είναι σημαντικό να δούμε πώς θα μεταδοθεί η μόλυνση στην Ιταλία, έχουμε μια σειρά σχεδίων και είμαστε έτοιμοι να τα αναθεωρήσουμε με βάση τα σενάρια που θα συναντήσουμε, είτε πρόκειται για μεγαλύτερης είτε μικρότερης σοβαρότητας δεδομένα. Το πιο σημαντικό είναι η συμπεριφορά και η συνειδητοποίηση της κατάστασης: όχι στην εσφαλμένη ασφάλεια, Ναι στο πλύσιμο των χεριών την αποφυγή συνωστισμένων χώρων και την περιβαλλοντική υγιεινή. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την αποφυγή στενών επαφών ώστε να αποφύγουμε την διάδοση της λοίμωξης».
Φωτογραφία: AP