Η Ευρώπη συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού με νέα κρούσματα και θανάτους να καταγράφονται κάθε μέρα.
Τον πιο βαρύ φόρο αίματος έχει πληρώσει μέχρι σήμερα η Ιταλία, τη Δευτέρα ωστόσο η χώρα κατέγραψε μία δεύτερη συνεχή μείωση της αύξησης στον αριθμό των νεκρών και των θετικών κρουσμάτων, δίνοντας συγκρατημένες ελπίδες για επιβράδυνση της πανδημίας έστω και αν η χερσόνησος πέρασε το όριο των 6.000 νεκρών.
«Δεν είναι ακόμη η στιγμή να μιλάμε για νίκη, αλλά βλέπουμε ένα φως στην άκρη του τούνελ», σχολίασε με ένα αμυδρό χαμόγελο ο Τζούλιο Γκαλέρα, ο υπεύθυνος για την Υγεία της περιφερειακής κυβέρνησης της Λομβαρδίας, στον βορρά, της πλέον πληγείσας στη χώρα, με 28.761 κρούσματα και 3.776 θανάτους.
Σύμφωνα με τον απολογισμό σε εθνικό επίπεδο το βράδυ της Δευτέρας, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού μειώθηκε σε 4.789, έναντι 6.557 το Σάββατο. Σημειώθηκαν 601 νέοι θάνατοι που έχουν σχέση με τον κορωνοϊό, δηλαδή 6.077 από την αρχή της επιδημίας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και ο πρόεδρος του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας (ISS) Σίλβιο Μπρουσαφέρο απέφυγε κάθε θριαμβολογία: «Εξετάζω προσεκτικά και με ευνοϊκό βλέμμα τα στοιχεία, αλλά προτιμώ να μην προχωρήσω επιβεβαιώνοντας ή όχι ότι υπάρχει μια τάση» προς τα κάτω.
«Ζούμε κρίσιμες ημέρες. Προσοχή να μην μειώσουμε τη φροντίδα», προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.
Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφεται η πορεία των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία, ενώ παρατηρείται ότι από τις 20 Μαρτίου έως και τις 22 Μαρτίου η πορεία τους ήταν καθοδική.
Επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα στην Ιταλία για τον κορωνοϊό
Για να αυξήσει τις πιθανότητες η χώρα να βγει το συντομότερο δυνατό από την πανδημία του κορωνοϊού, η κυβέρνηση επέκτεινε σήμερα με διάταγμα τα περιοριστικά μέτρα παύοντας τη λειτουργία όλων των βιομηχανιών που παράγουν μη βασικά είδη και απαγορεύοντας στο εξής στους Ιταλούς να βγαίνουν από τον δήμο ή την κοινότητά τους, εκτός κι αν είναι «επείγουσα απόλυτη ανάγκη» ή «λόγοι υγείας».
Οι δυνάμεις της τάξης, παντού παρούσες, ενέτειναν τους ελέγχους κυρίως σε πολίτες που ήθελαν να πάνε στο εξοχικό τους, κάτι που ήδη απαγορεύεται αυστηρά.
Ελπίδες και στην Ισπανία
Την ίδια ώρα το ποσοστό των ασθενών με κορωνοϊό στην Ισπανία που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση έχει μειωθεί, από 15% σε 13%, «γεγονός που δίνει κάποιες ελπίδες για την αναχαίτιση της κρίσης», δήλωσε ο διευθυντής του συντονιστικού κέντρου για την επιδημία Φερνάνδο Σιμόν.
Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, αυξήθηκε από την Κυριακή κατά 4.517, για να φθάσει στα 33.089 κρούσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Υγείας, 3.355 έχουν ιαθεί και 2.355 βρίσκονται στην εντατική.
Η περιοχή της Ισπανίας που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό είναι η Μαδρίτη όπου ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε την Δευτέρα σε 10.575 και των νερκών σε 1.263.
Στην ισπανική πρωτεύουσα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι τόσο δραστικά που παγοδρόμιο μετατρέπεται σε νεκροτομείο για τα θύματα του κορωνοϊού
Σημειώνεται ότι η Ισπανία έχει αυξήσει την ικανότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ.