Επιστρέφουν δειλά δειλά οι καταναλωτές στους δρόμους της Αυστρίας και της Ιταλίας σήμερα, καθώς η Ευρώπη κάνει τα πρώτα της δοκιμαστικά βήματα μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού.
Η Ιταλία αποφάσισε το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των βιβλιοπωλείων και των καταστημάτων πώλησης χαρτικών ειδών σε μια δοκιμή προκειμένου να δει πώς μπορούν να λειτουργήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μετά το lockdown, το οποίο κατά τα άλλα παραμένει σε ισχύ.
Ωστόσο, ορισμένες περιφέρειες επέλεξαν να μην το κάνουν. Τα βιβλιοπωλεία δεν θα ανοίξουν για άλλη μία εβδομάδα στην Ρώμη και θα παραμείνουν τελείως κλειστά στην Λομβαρδία.
Μόνο με μάσκες θα βγαίνουν οι κάτοικοι της Αυστρίας
Στην Αυστρία, η οποία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε συγκεκριμένα σχέδια για τον σταδιακό τερματισμό του lockdown, οι αγοραστές έκαναν ουρές έξω από τα καταστήματα πώλησης hardware, φορώντας προστατευτικές μάσκες υποχρεωτικά, καθώς τα μικρά καταστήματα άνοιξαν ξανά σήμερα. Οι ειδικοί δεν αναμένουν αύξηση των πελατών, ωστόσο, κι αυτό επειδή μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να ανησυχούν πολύ ώστε να κάνουν περιττές εξόδους για αγορές και ορισμένα καταστήματα ενδέχεται να επιλέξουν να παραμείνουν κλειστά.
Την ίδια ώρα, η βιομηχανική και κατασκευαστική εργασία μπήκε ξανά σε λειτουργία στην Ισπανία, όπου ορισμένοι εργάτες επέστρεψαν στις δουλειές τους χθες, ενώ σε άλλες περιοχές επιστρέφουν σήμερα μετά από τις πασχαλινές διακοπές. Κάποιοι εργαζόμενοι στην Ισπανία δήλωσαν πως νιώθουν εφησυχασμένοι με τα 10 εκατομμύρια μασκών που θα διανέμει η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα.
Άνοιξαν σήμερα βιβλιοπωλεία, καταστήματα πώλησης παιδικών ενδυμάτων και ειδών γραφείου στην Ιταλία
Στην Ιταλία, τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα έχουν παραταθεί μέχρι τις 3 Μαΐου, αλλά τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα πώλησης ειδών γραφείου και τα καταστήματα παιδικών ενδυμάτων, μπορούν να ανοίξουν ξανά από σήμερα. Οι ελαφρώς πιο χαλαροί περιορισμοί, περιλαμβάνουν επίσης την δασοκομία και την βιομηχανία ξύλου στον κατάλογο των επιτρεπόμενων οικονομικών δραστηριοτήτων.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιθυμεί μια ευρύτερη οικονομική επανέναρξη «όσο το δυνατόν συντομότερα» αλλά η κυβέρνηση λέει ότι «δεν είναι ακόμη ιδανικές οι συνθήκες». Να σημειωθεί πως η Ιταλία βρίσκεται υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα από τις 9 Μαρτίου, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και έχει δει το ποσοστό των κρουσμάτων να μειώνεται σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.
Σε κάποιες περιφέρειες της Ιταλίας, οι κυβερνήτες αποφάσισαν την παράταση των αυστηρών μέτρων
Την ίδια ώρα, υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των περιφερειών. Ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας λέει ότι τα βιβλιοπωλεία στην περιοχή θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, ενώ ο ηγέτης της Λυγουρίας θέλει να ανοίξουν ξανά ορισμένα εργοτάξια, αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ.
Στην περιοχή του Λάτσιο, στην οποία περιλαμβάνεται η Ρώμη, θα καθυστερήσει το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ώστε να απολυμανθούν, ενώ η Καμπανία θα ανοίξει τα καταστήματα πώλησης παιδικών ενδυμάτων μόνο δύο πρωινά την εβδομάδα.
Και στην Αυστρία άνοιξαν καταστήματα
Η Αυστρία, πάλι, αποφάσισε το άνοιγμα σήμερα ενός ευρύτερου φάσματος μικρών καταστημάτων και ελπίζει να ανοίξει τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα την 1η Μαΐου, αν τα πράγματα πάνε καλά. Καταστήματα έως 400 τετραγωνικά μέτρα – περίπου διπλάσια από ένα γήπεδο του τένις – μπορούν να ανοίξουν σήμερα, μαζί με καταστήματα εξοπλισμού σπιτιού και κέντρα κήπου.
Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται στο εσωτερικό και οι πελάτες θα πρέπει να φοράνε μάσκα προσώπου. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ωστόσο, θα εξακολουθήσουν να εργάζονται από το σπίτι, όπου αυτό είναι εφικτό.
Κουρτς: Να βγούμε το συντομότερο δυνατόν από αυτή την κρίση
«Οικονομικά, θέλουμε να βγούμε από αυτή την κρίση το συντομότερο δυνατό και να παλέψουμε για κάθε εργασία στην Αυστρία» δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. Τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία θα μπορούσαν να ανοίξουν προοδευτικά από τα μέσα Μαΐου, πρόσθεσε ο Κουρτς.
Ωστόσο, ο Πίτερ Μπουχμιούλερ, του Εμπορικού Επιμελητηρίου τηςΑυστρίας δήλωσε ότι οι έμποροι δεν αναμένουν αύξηση των πελατών επειδή πολλοί αγοραστές εξακολουθούν να ανησυχούν για να βγουν έξω. «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος προτού τελικά επανέλθουμε στο φυσιολογικό» δήλωσε στα αυστριακά ΜΜΕ, λέγοντας ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνηθίσουν να πάνε ξανά για ψώνια.
Τα καταστήματα, επίσης, δεν ανοίγουν σήμερα παρά την θέλησή τους. Τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως υπάρχουν 4.654 καταστήματα που μπορούν να ανοίξουν ξανά στην Βιέννη σήμερα, αλλά δεν ήταν σαφές πόσα θα το έκαναν. Το ποσοστό κρουσμάτων στην Αυστρία έχει σταθεροποιηθεί και έχουν αναφερθεί συνολικά μόνο 368 θάνατοι, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στα σύνορα με την Ιταλία και την Γερμανία.
Επιστρέφουν στην εργασία τους οι Ισπανοί
Στην Ισπανία,οι εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών και της μεταποίησης επέστρεψαν στην δουλειά τους την Δευτέρα μετά από μια «αδρανοποίηση» δύο εβδομάδων σε όλες τις μη βασικές επιχειρήσεις. Η Ισπανία είχε επιβάλει γενικό lockdown στις 30 Μαρτίου. Το μέτρο όμως δεν ανανεώθηκε και πολλοί επέστρεψαν χθες στις δουλειές τους ενώ άλλοι θα γυρίσουν σήμερα, μιας και η Δευτέρα του Πάσχα είναι αργία σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας ενώ σε άλλες όχι.
Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το μετρό της Μαδρίτης, έδειξαν ότι η επιβατική κίνηση την Δευτέρα αυξήθηκε κατά 24% σε σχέση με την ίδια ώρα την περασμένη εβδομάδα. Με τους εργάτες να επιστρέφουν στην δουλειά τους, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια τεράστια επιχείρηση διανομής 10 εκατομμυρίων μασκών αυτή την εβδομάδα.
Διανεμήθηκαν 10 εκατομμύρια μάσκες στην Ισπανία
Περίπου 4.500 αστυνομικοί και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού στήθηκαν σε 1.500 σημεία σε ολόκληρη την χώρα, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι μάσκες ήταν δυσεύρετες το τελευταίο διάστημα και ορισμένοι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων δήλωσαν πως οι μάσκες τους επιτρέπουν πλέον να κινηθούν με τα μέσα μεταφοράς προς τις δουλειές τους, με ασφάλεια. «Είναι θαυμάσιο γιατί η μάσκα είναι τόσο απαραίτητη και μας βοηθά να χρησιμοποιούμε τα μέσα μεταφοράς» δήλωσε ο υπάλληλος γραφείου Χοσέ Αντόνιο Κρούσες.
Για όσους μετακινούνται με τις συγκοινωνίες, η μάσκα είναι απαραίτητη επειδή «δεν γνωρίζουμε ποιος έχει μολυνθεί ή εάν είμαστε οι ίδιοι ασυμπτωματικοί» δήλωσε η Μαρία Μαρτίνεζ, εργαζόμενη στον υγειονομικό τομέα. Κι ενώ ορισμένες επιχειρήσεις άνοιξαν ξανά χθες, τα καταστήματα, τα μπαρ, τα εστιατόρια και άλλες μη βασικές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, παρέμειναν κλειστές.
Φωτογραφίες: AP