Η Ιταλία έχει δεχθεί ένα συντριπτικό πλήγμα από τον κορωνοϊό, με τους νεκρούς -σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία- να ξεπερνούν τους 6.000.
Παρά ταύτα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) βλέπει μια αχτίδα ελπίδας, στη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού. Ο ΠΟΥ διαμηνύει, ωστόσο, είναι ακόμη «πολύ, πολύ νωρίς» για ασφαλή συμπεράσματα.
Την ίδια στιγμή, ο ΠΟΥ διαπιστώνει «πολύ μεγάλη επιτάχυνση» της μετάδοσης του κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν σε νέο επίκεντρο της επιδημίας. Είναι χαρακτηριστική η φράση της εκπροσώπου του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις, όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ μπορούν να γίνουν το νέο επίκεντρο:
«Αυτήν την στιγμή διαπιστώνουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Αρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις».
Κορωνοϊός: Δραματική έκκληση Ματαρέλα για ενότητα στην Ιταλία
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα, σε μήνυμά του ζήτησε να υπάρξει η ίδια ενότητα που είχε επιτευχθεί μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ώστε να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την τρομερή αυτή κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Σε τελετή κατά την οποία τίμησε τα θύματα της ναζιστικής σφαγής του 1944 στην περιοχή Φόσε Αρντεατίνε της Ρώμης, ο Ματαρέλα αναφέρθηκε «στις αξίες του σεβασμού της ζωής και της αλληλεγγύης, οι οποίες στηρίζουν τους Ιταλούς σε αυτή την περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από μια σοβαρή, κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Ο ίδιος τόνισε ότι σήμερα η Ιταλία χρειάζεται την ίδια ενότητα που προέκυψε μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, «όταν μετά το τέλος της δικτατορίας και του πολέμου, η ενότητα του ιταλικού λαού επέτρεψε την οικονομική, ηθική και κοινωνική αναγέννηση της χώρας». Οι σχολιαστές τονίζουν ότι ο Ιταλός πρόεδρος, με το μήνυμά του αυτό, ζήτησε έμμεσα από τις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν έριδες και εντάσεις, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την χώρα του και ολόκληρη την Ευρώπη.