Αυτό που συμβαίνει στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο λόγω του κορωνοϊού είναι πρωτοφανές.
Η φρενίτιδα της ώρας αιχμής στο κέντρο της πόλης έδωσε τη θέση της σήμερα σε μια παράξενη ηρεμία, καθώς οι κάτοικοι υπακούουν στις συστάσεις της κυβέρνησης για τον περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού. Σχολεία και πανεπιστήμια έκλεισαν χθες, Πέμπτη, το απόγευμα για δύο εβδομάδες, οι μαζικές συγκεντρώσεις ακυρώθηκαν και οι αρχές συνιστούν εργασία στο σπίτι.
Η Ιρλανδία έχει 70 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έναν θάνατο, μακράν λιγότερα από τον γείτονά της το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, την πιο πληγείσα χώρα στην Ευρώπη με περισσότερους από 1.000 νεκρούς. Αλλά στο Δουβλίνο οι κάτοικοι παίρνουν πολύ σοβαρά τον κίνδυνο αυτό με αποτέλεσμα οι δρόμοι και τα γραφεία να είναι έρημα σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.
Λεωφορεία και τραμ είναι άδεια. Οι καφετέριες με αραιή πελατεία προτιμούν την πληρωμή χωρίς επαφή. Θέατρα και μουσεία έκλεισαν τις πύλες τους. Ανάμεσα στους σπάνιους περαστικούς, μερικοί φορούν μάσκες, άλλοι προφυλάσσονται πίσω από τα κασκόλ τους.
«Αυτό δεν το έχω δει ποτέ στη ζωή μου!», δηλώνει ο Μάικ Κόνβεϊ από την εξαιρετικά ήσυχη εμπορική συνοικία. «Υπήρχε η γρίπη και αυτού του είδους οι καταστάσεις αλλά αυτό είναι διαφορετικό. Είναι τρομακτικό», προσθέτει.
«Στην ανθρώπινη ιστορία, δεν έχουμε βιώσει ποτέ μια πανδημία αυτού του είδους, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ από την Ουάσινγκτον. Ο πρωθυπουργός επέσπευσε το παραδοσιακό του ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, της οποίας οι παρελάσεις ακυρώθηκαν σε ολόκληρη την Ιρλανδία, αλλά και στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, λόγω της κρίσης. Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία ετοιμάζονται να πολλαπλασιάσουν τις παρεμβάσεις.
Επικρατεί πανικό στην Ιρλανδία λόγω κορωνοϊού
Μπροστά από το δημοτικό σχολείο Scoil Úna Naofa, στο δυτικό του Δουβλίνου, οι γονείς ήταν μάλλον αρκετά ικανοποιημένοι χθες. «Θα είναι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους, αλλά πρέπει να το κάνουμε για να σώσουμε ζωές», είπε ο Πάτρικ Κίρναν που πήγε να πάρει τα δύο εγγόνια του.
«Θα ήταν καλύτερα να είχαν ληφθεί περισσότερα μέτρα την περασμένη εβδομάδα και όχι την τελευταία στιγμή», δήλωσε 37χρονη λογίστρια. Η ανακοίνωση των μέτρων χθες, Πέμπτη, προκάλεσε αμέσως κύμα πανικού και αποθήκευση τροφίμων στα σούπερ μάρκετ σε ολόκληρη τη χώρα.
Λιγοστεύουν τα αποθέματα στα σούπερ μάρκετ του Δουβλίνου
Σήμερα το πρωί, ένα σούπερ μάρκετ στο κέντρο του Δουβλίνου που είχε γεμίσει τα ράφια και τις αποθήκες του, νωρίς το μεσημέρι τα αποθέματά του είχαν λιγοστέψει. «Δεν χρειάζεται να αποθηκεύετε -- οι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εφοδιασμού», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σάιμον Κόβενι το βράδυ της Πέμπτης.
«Δεν αγοράζω γιατί φοβάμαι, μόλις έκανα τα έρχομαι τα ψώνια μου της Παρασκευής» είπε η 'Ελεν Μακ Κάμπε κρατώντας την 5χρονη κόρη της Λίλι, αφού τα σχολεία ήταν κλειστά. «Εάν υπάρχει λογική και παίρνετε προφυλάξεις, τίποτα δεν θα σας συμβεί», είπε, προσπαθώντας να φανεί καθησυχαστική.
Αλλά για τα μικρά καταστήματα, ο κίνδυνος είναι μάλλον που βλέπουν την πελατεία να λιγοστεύει και έτσι να απειλείται η επιβίωσή τους.
«Στις 22 Μαρτίου είναι η γιορτή της Μητέρας και αναρωτιέμαι αν αξίζει να βγω έξω για να πουλήσω», δήλωσε ο Πολ Στάνλεϊ που διατηρεί έναν πάγκο με λουλούδια. «Εάν η χώρα έχει αυτοπεριοριστεί, τα λουλούδια δεν ωφελούν σε τίποτε. Θα περιορίσω και εγώ τη δραστηριότητα μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση», πρόσθεσε.