Νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων του κορωνοϊού κατέγραψαν οι ΗΠΑ το τελευταίο 24ωρο, με την αγωνία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, να έχει πιάσει «κόκκινο».
Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν τουλάχιστον 53.069 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός που αποτελεί θλιβερό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Παραμονές των εορτασμών για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα και μάλιστα στην μέση του καλοκαιριού, με τα κρούσματα να ξεπερνούν πλέον τα 2,7 εκατομμύρια στην χώρα. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και 649 νέοι θάνατοι, που ανεβάζουν το σύνολο σε 128.677 ανθρώπινες απώλειες.
Φάουτσι: Πάμε προς τον λάθος δρόμο
Η άνοδος των κρουσμάτων στην χώρα έχει ανησυχήσει έντονα τους επιδημιολόγους και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Αντονι Φάουτσι σε συνέντευξή του στο JAMA. «Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο πλέον πως βαδίζουμε σε λάθος κατεύθυνση», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για τα θέματα της πανδημίας.
Τουλάχιστον 23 Πολιτείες παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, στην πλειοψηφία τους Πολιτείες του Νότου και της Δύσης. Φλόριντα, Τέξας και Καλιφόρνια έχουν χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, με την Φλόριντα να φτάνει τις 10.000.
Ηδη αρκετές Πολιτείες παίρνουν νέα μέτρα καθώς η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει και πάλι από τον έλεγχο. Στο Τέξας ο κυβερνήτης αποφάσισε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, ενώ ήδη έχει αποφασιστεί να κλείσουν τα μπαρ, μέτρο που πήραν κι άλλες Πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια.
Σε καραντίνα όσοι ταξιδεύουν από Πολιτείες με αύξηση κρουσμάτων
Στην Πενσιλβάνια, το τμήμα υγείας ζήτησε να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες όσοι ταξιδεύουν σε Πολιτείες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, στο ίδιο «πνεύμα» ανάλογων αποφάσεων των Πολιτειών της Ν. Υόρκης, του Κονέκτικατ, και του Ν. Τζέρσεϊ, όπως και η πόλη του Σικάγου. Η Πενσιλβάνια προτείνει να μπαίνουν σε καραντίνα όσοι ταξιδεύουν από Αλαμπάμα, Αριζόνα, Αρκάνσας, Καλιφόρνια, Φλόριντα, Τζόρτζια, Αϊντάχο, Λουιζιάνα, Μισσισίπι, Νεβάδα, Βόρεια και Νότια Καρολίνα, Τένεσι, Τέξας και Γιούτα.
«Υπάρχει μία αίσθηση του “όλα ή τίποτα”. Δεν είναι μια μάχη μεταξύ δημόσιας υγείας και ανοίγματος της οικονομίας. Να ανοίξει η χώρα, αλλά με ασφαλές τρόπο» σχολίασε σχετικά ο Φαούτσι που τόνισε πως είναι καλύτερα να εφαρμόζεται η μέθοδος των μαζικών τεστ σε περιοχές που έχουν χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων, ώστε να διασφαλιστεί πως θα μείνουν χαμηλά. «Αυτό θα σώσει χρόνο, εξοπλισμό και χρήματα» είπε.