Μια νέα μεγάλη έρευνα σε άτομα που κέρδισαν τη μάχη με τον φονικό κορωνοϊό ξεκινούν επιστήμονες στις ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να ελπίζει ότι τα αποτελέσματά της θα τερματίσουν τον εφιάλτη του lockdown.
Οι ερευνητές ξεκινούν αυτή την εβδομάδα αναλύσεις για να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητα της χρήσης πλάσματος από το αίμα ασθενών που ανέρρωσαν από την Covid -19 για να πυροδοτήσουν ανοσία στον κορωνοϊό, μετά και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ανάλογου πειράματος στην Κίνα.
Αξιωματούχοι του τομέα Δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ ελπίζουν ότι τα τεστ αντισωμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να ανάψει το πράσινο φως σε εργαζομένους να επιστρέψουν στις δουλειές τους και να δώσουν έτσι ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αν και οι επιστήμονες που μετέχουν στο project διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις. «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να συνδράμει στην επιστροφή ατόμων στους χώρους εργασίας τους», λέει η δρ Ελίτζα Τιλ, διευθύντρια του εργαστηρίου της φημισμένης Mayo Clinic, που έχει αναλάβει το εγχείρημα. «Δεν γνωρίζω αν θα αποτελέσει, όμως, το μαγικό αντίδοτο ή τον μόνο παράγοντα, που θα το αποφασίσει, αλλά πιθανώς θα παίξει ρόλο», συμπληρώνει.
Ελπίδα από τα τεστ ανοσίας
Σε αντίθεση με τις διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορωνοϊό, τα τεστ αντισωμάτων δείχνουν αν ένα άτομο μολύνθηκε και στη συνέχεια ανέρρωσε από την Covid-19 έστω κι αν δεν εμφάνισε συμπτώματα ελέγχοντας το αίμα του για αντισώματα που συνδέονται με τη νόσο. Ένα τέτοιο άτομο με αντισώματα στο αίμα του θεωρητικά θα έχει αναπτύξει (κάποια) ανοσία στον ιό κι ίσως μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του. «Τα άτομα αυτά πιθανώς θα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης ή επαναμόλυνσης, αλλά μένει να δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό», λέει η δρ Τιλ.,
Την ώρα που η υφήλιος περιμένει με κομμένη την ανάσα την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου, που θα καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα στον κορωνοϊό, τα αντισώματα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για τη θεραπεία ασθενών της Covid-19. Πλάσμα αίματος από κάποιον ιαθέντα θα μπορούσε να μεταγγιστεί σε ασθενή με την ελπίδα τα αντισώματα που περιέχει να απενεργοποιήσουν τον κορωνοϊό μέσα στον οργανισμό του – μια μέθοδος που είχε χρησιμοποιηθεί και στη διάρκεια της πανδημίας της λεγόμενης Ισπανικής Γρίπης του 1918.
Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο χρήσης «πιστοποιητικών ανοσίας» που θα επιτρέπουν στους ιαθέντες να επιστρέφουν στις δουλειές τους. Αλλά η δρ Τιλ επισημαίνει ότι είναι πολλά αυτά που αγνοούν οι επιστήμονες για την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού στο νέο κορωνοϊό κι ότι μπορεί να απαιτήσει κάποιο χρόνο η εκτεταμένη χρήση των τεστ αντισωμάτων. «Τα τεστ αυτά δεν μας αποκαλύπτουν το επίπεδο και τη διάρκεια της προστατευτικής ανοσίας. Μας λένε ότι κάποιος έχει μολυνθεί κι ότι υπάρχουν στον οργανισμό του αντισώματα, αλλά ειλικρινά δεν γνωρίζουμε ακόμη κατά πόσον τα αντισώματα αυτά εξουδετερώνουν τον κορωνοϊό και παρέχουν επαρκή προστασία εναντίον του», τονίζει.
Πώς θα βοηθήσουν τα τεστ αντισωμάτων στην άρση των lockdown
Η Mayo Clinic ηγείται του project για τα τεστ του πλάσματος αίματος των ιαθέντων, σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Ο επιφανής επιδημιολόγος και σημαίνον στέλεχος της ομάδας που συγκρότησε ο Λευκός Οίκος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δρ Άντονι Φάουτσι, εξέφρασε προ ημερών την ελπίδα τα τεστ αυτά να είναι διαθέσιμα «πολύ σύντομα». Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η δρ Τιλ, οι δυνατότητες της ομάδας της είναι προς το παρόν περιορισμένες και οι οι εξετάσεις θα εστιαστούν σε πρώτη φάση στα άτομα που τις χρειάζονται περισσότερο, δηλαδή στους ιαθέντες δωρητές πλάσματος. «Όλοι θέλουν να μάθουν αν κόλλησαν τον κορωνοϊό. Αντιλαμβάνομαι το άγχος τους, κι εγώ θέλω να το γνωρίζω, αλλά προς το παρόν έχουμε περιορισμένες δυνατότητες και θέλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στην εξέταση ασθενών, τα αποτελέσματα των οποίων θα οδηγήσουν στη λήψη κάποιου είδους κλινικής απόφασης», λέει.
Κι ενώ κάποιες χώρες ετοιμάζονται να χαλαρώσουν κάπως τα περιοριστικά μέτρα, υπάρχουν ακόμη πολλά που εξακολουθούν να αγνοούν οι επιστήμονες για την Covid-19. Η έρευνα που διεξάγει η ομάδα της δρος Τιλ ελπίζει να δώσει κάποιες απαντήσεις. Η εξέταση των ατόμων που ίσως κόλλησαν τον κορωνοϊό και ανέρρωσαν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα θα παράσχει στις υγειονομικές Αρχές μια ακριβέστερη εικόνα για τη διασπορά του κορωνοϊού και τον τρόπο που εξαπλώθηκε. Αυτή η πρόσθετη πληροφορία για τους ασυμπτωματικούς φορείς με τη σειρά της θα συνδράμει σε μια πολύ ακριβέστερη εικόνα όσον αφορά στη θνητότητα από την Covid-19. Κι όλες αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν να καθοριστεί πότε μια χώρα θα φθάσει σε επίπεδο ανοσίας της αγέλης, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το πότε θα τερματιστούν τα περιοριστικά μέτρα.