Το «θαύμα» της Ιαπωνίας – Πώς κατάφερε να μειώσει τα κρούσματα της Covid-19 στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και έναν χρόνο - iefimerida.gr

Το «θαύμα» της Ιαπωνίας – Πώς κατάφερε να μειώσει τα κρούσματα της Covid-19 στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και έναν χρόνο

Περαστικοί με μάσκες σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας
Περαστικοί με μάσκες σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας / Φωτογραφία: AP Photo/Kiichiro Sato

Λίγες μέρες μετά τη λήξη της Ολυμπιάδας του Τόκιο η Ιαπωνία κατευθυνόταν, όπως φαινόταν τότε, προς μια καταστροφή λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στα μέσα Αυγούστου το Τόκιο κατέγραψε ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού (5.773) και σε ολόκληρη την Ιαπωνία ο αριθμός ξεπερνούσε τις 25.000 – ένας εφιάλτης που επέτεινε την οργή μιας κοινής γνώμης που είχε αντιταχθεί στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και που δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει από τις κερκίδες λόγω της πανδημίας. Τα νοσοκομεία της χώρας είχαν γονατίσει και ελλείψει κλινών πολλοί ασθενείς αναγκάζονταν να μείνουν στα σπίτια τους προσπαθώντας να αναρρώσουν. Με τη δημοτικότητά του στα τάρταρα o τότε πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί ενώ οι Αρχές σκέφτονταν να παρατείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί για σχεδόν ένα εξάμηνο στην πρωτεύουσα κι άλλες περιοχές της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως, δύο μήνες μετά τη λήξη της Ολυμπιάδας και σχεδόν ένα δεκαπενθήμερο μετά την άρση των μέτρων έκτακτης ανάγκης η Ιαπωνία βίωσε ένα «θαύμα»: ο αριθμός των κρουσμάτων έπεσε κατακόρυφα φθάνοντας στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και πάνω από έναν χρόνο, πυροδοτώντας ένα κύμα αισιοδοξίας ότι ο εφιάλτης της πανδημίας μπορεί σύντομα να αποτελέσει παρελθόν για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Την περασμένη Δευτέρα μόλις 49 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στο Τόκιο – ο χαμηλότερος αριθμός από τον Ιούνιο του 2020 – και μόλις 369 σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι μάσκες και η εμβολιαστική εκστρατεία

Ειδικοί λένε ότι αυτό το success story της Ιαπωνίας δεν μπορεί να αποδοθεί σε μόνον έναν παράγοντα, αλλά συμφωνούν ότι μετά από μια απελπιστικά αργή έναρξη, η εμβολιαστική εκστρατεία προχώρησε ταχύτατα στη χώρα καθώς δεν προσέκρουσε σε τόσο μεγάλο τείχος αντιεμβολιαστών, όπως συνέβη π.χ. στις ΗΠΑ. Μέχρι τώρα το 70% του πληθυσμού των 126 εκατ. κατοίκων της χώρας έχει κάνει το εμβόλιο για την Covid-19 και μέχρι τον Νοέμβριο θα έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι το επιθυμούν, ενώ από τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο νέος πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, θα ξεκινήσει η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων με προτεραιότητα στους υγειονομικούς και τους ηλικιωμένους.

Ένας πρόσθετος παράγοντας για τη δραστική μείωση των κρουσμάτων είναι σύμφωνα με ειδικούς η εκτεταμένη χρήση μασκών προστασίας, συνήθεια που είχαν οι Ιάπωνες ακόμη και πριν την πανδημία, για να προστατεύονται από τη γρίπη. Την ώρα που άλλες χώρες καταργούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, οι πολίτες στην Ιαπωνία ούτε που σκέφτονται να ξεμυτίσουν χωρίς μάσκα από τα σπίτια τους.

Το τέλος του καλοκαιρινού κύματος της πανδημίας

Ειδικοί λένε ότι η χαλάρωση της επαγρύπνησης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να συνέβαλε στην έξαρση των κρουσμάτων το καλοκαίρι, καθώς οι Ιάπωνες περνούσαν περισσότερο χρόνο με φίλους σε πολυμελείς ομάδες απολαμβάνοντας την καλοκαιρία. «Στη διάρκεια των διακοπών συναντιόμαστε με άτομα που βλέπουμε πιο αραιά και δίνονται περισσότερες δυνατότητες να φάμε μαζί», λέει ο λοιμωξιολόγος και σύμβουλος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Χιρόσι Νισιούρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς το παρόν πνέει ένας άνεμος αισιοδοξίας στην Ιαπωνία ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και πλησιάζει η επιστροφή στην κανονικότητα. Εστιατόρια και μπαρ, που πάσχιζαν να επιβιώσουν το διάστημα που ίσχυε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, άρχισαν να ξανασερβίρουν αλκοόλ, αν και οι Αρχές προτρέπουν τους ιδιοκτήτες τους να τα κλείνουν νωρίτερα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι κατάμεστοι με επιβάτες καθώς πολλές εταιρείες έχουν σταματήσει την τηλεργασία και τα ταξίδια αναψυχής εντός της χώρας δεν θεωρούνται πλέον ιδιαίτερα επικίνδυνα. Ο πρώην πρωθυπουργός δέχθηκε πυρά επειδή πρόταξε το συμφέρον για την οικονομία κι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη περιμένει από τον διάδοχό του να βάλει πάνω απ’ όλα τη δημόσια υγεία και την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας για να μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα μελλοντικό νέο ξέσπασμα. Αλλά παρά τη γενικευμένη αισιοδοξία ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κατά του εφησυχασμού, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να αρχίσει και πάλι να παίρνει την ανιούσα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. «Το τέλος της έκτακτης κατάστασης δεν σημαίνει ότι λυτρωθήκαμε 100%. Η κυβέρνηση πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο λαό ότι η χαλάρωση μόνον βαθμηδόν μπορεί να γίνει», τόνισε πρόσφατα ο Σιγκέρο Όμι, επικεφαλής της ομάδας ιατρικών συμβούλων της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιαπωνία Κορωνοϊός κρούσματα covid-19
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ