Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την χώρα του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, για την καταπολέμηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Αποκάλυψε επίσης, και ένα πακέτο κινήτρων περιγράφοντάς το ως ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο προκειμένου να «μαλακώσει» το οικονομικό πλήγμα.
Ο Άμπε ανακοίνωσε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα της χώρας, το Τόκιο και άλλους έξι νομούς – που αντιπροσωπεύουν περίπου το 44% του πληθυσμού της Ιαπωνίας -για περίοδο περίπου ενός μηνός. «Αποφασίσαμε να δηλώσουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή κρίναμε πως η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού σε εθνικό επίπεδο, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ζωή και την οικονομία» είχε δηλώσει προηγουμένως στο κοινοβούλιο.
Πακέτο κινήτρων ύψους 990 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Το υπουργικό συμβούλιο θα ολοκληρώσει επίσης το πακέτο κινήτρων αξίας 108 τρισεκατομμυρίων γιεν (990 δισεκατομμυρίων δολαρίων) – που αντιστοιχεί στο 20% της οικονομικής παραγωγής της Ιαπωνίας – για να μετριάσει τον αντίκτυπο της επιδημίας κορωνοϊού στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Οι μολύνσεις από κορωνοϊό στο Τόκιο υπερδιπλασιάστηκαν σε περίπου 1.200 την περασμένη εβδομάδα, με περισσότερα από 80 νέα κρούσματα την Τρίτη, αντιπροσωπεύοντας τον υψηλότερο αριθμό στην χώρα. Σε εθνικό επίπεδο, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 4.000 με 93 θανάτους μέχρι την Δευτέρα.
Τι αλλάζει μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στους κυβερνήτες την εξουσία να ζητήσουν από τον κόσμο να μείνει στο σπίτι του και να κλείσουν οι επιχειρήσεις. Χωρίς κυρώσεις για την παραβίαση των κανόνων στις περισσότερες περιπτώσεις, η επιβολή θα βασίζεται περισσότερο στον σεβασμό στην εξουσία.
Ο κυβερνήτης του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε δήλωσε ότι η πόλη βρίσκεται σε συνομιλίες με την κεντρική κυβέρνηση για να αποφασίσει ποιους τύπους εγκαταστάσεων θα κλείσουν ή αν θα περιοριστούν οι ώρες εργασίας, επαναλαμβάνοντας όμως πως δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην αγορά ειδών διατροφής και ιατρικού εξοπλισμού.