Αντιμέτωπες με το μεγαλύτερο ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται χώρες της Ασίας λόγω της ταχείας εξάπλωσης της λίαν λοιμογόνου παραλλαγής Δέλτα και του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμνών.
Την ώρα που Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα βρίσκονται στο έλεος νέου κύματος, η διασπορά της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, που είχαν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο πέρυσι την κατάσταση και τώρα καταγράφουν ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, που γονατίζει τα συστήματα υγείας τους ελλείψει νοσοκομειακών κλινών, εξοπλισμού και οξυγόνου και αναγκάζει τις Αρχές να επιβάλουν νέα lockdown, κλείνοντας εργοστάσια και περιορίζοντας τις μετακινήσεις.
Η οργή των πολιτών για τα μέτρα που περιορίζουν δραστικά τις ελευθερίες τους έχει μετατραπεί σε καζάνι που βράζει με αποτέλεσμα να ξεσπούν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για τον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης στη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη, την ώρα που η Μιανμάρ βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, καθώς το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου και η βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων που ακολούθησε κατάφεραν σφοδρό πλήγμα στο σύστημα υγείας και την εκστρατεία εμβολιασμού. Αλλά και άλλες χώρες έχουν μείνει πίσω, όπως ο Βιετνάμ που έχει εμβολιάσει πλήρως ποσοστό μικρότερο του 1% του πληθυσμού, η Ταϊλάνδη γύρω στο 5%, οι Φιλιππίνες 7,2% και η Ινδονησία το 7,6%. Ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού η παραλλαγή Δέλτα αποκαλύπτει πλέον τις αδυναμίες των χωρών της περιοχής με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Βιετνάμ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Βιετνάμ που θεωρείτο πέρυσι πρότυπο στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά από τα τέλη Απριλίου καταγράφει ραγδαία αύξηση των μολύνσεων – 7,623 νέα κρούσματα χθες, ενώ από τους συνολικά 2.327 θανάτους της χώρας περίπου οι μισοί καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα.
Η κυβέρνηση επανέφερε τα αυστηρά lockdown στο Ανόι και την Χο Τσι Μινχ σε μια προσπάθεια να φρενάρει τη διασπορά του κορωνοϊού, ενώ έστησε ειδικά κέντρα περίθαλψης ασθενών της Covid-19.
Ινδονησία
Η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη έγινε πρόσφατα το επίκεντρο της πανδημίας στην Ασία με πάνω από 50.000 κρούσματα ημερησίως. Από τα συνολικά 354 εκατ. κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, το 1,2 εκατ. καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα, ενώ χθες η Ινδονησία ξεπέρασε το φράγμα των 100.000 θανάτων λόγω του κορωνοϊού. Αν συνεχιστεί η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα ειδικοί λένε ότι θα ωθήσει στο χείλος της καταστροφής το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας, ενώ πολλοί φοβούνται ότι η κατάσταση είναι πιθανώς χειρότερη απ’ ό,τι δείχνουν οι αριθμοί καθώς δεν υποβάλλονται αρκετοί πολίτες σε διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού. Έρευνα έδειξε ότι σχεδόν το ήμισυ των 10,6 εκατ. κατοίκων της πρωτεύουσας Τζακάρτα ίσως έχουν μολυνθεί από τον ιό.
Η Ινδονησία γονατίζει υπό το βάρος της υγειονομικής κρίσης με τα νοσοκομεία στα όριά τους - και λόγω των ελλείψεων σε οξυγόνο και εξοπλισμό- , τους υγειονομικούς εξαντλημένους και τα νεκροταφεία να επεκτείνονται για να χωρέσουν τα θύματα της Covid-19. Σύμφωνα με ειδικούς η Ινδονησία πληρώνει πολύ ακριβά το γεγονός ότι δεν επέβαλε αυστηρά lockdown και δεν υιοθέτησε αποτελεσματικά συστήματα ιχνηλάτησης επαφών των φορέων.
Μαλαισία
Παρά το πανεθνικό lockdown και η Μαλαισία καταγράφει μια εκθετική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από τον κορωνοϊό, που ανάγκασε το κοινοβούλιο να κλείσει για έναν μήνα. Η οργή των κατοίκων βράζει, εκατοντάδες έσπασαν τα περιοριστικά μέτρα για να διαδηλώσουν το Σαββατοκύριακο στην Κουάλα Λουμπούρ κατά της κυβέρνησης απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού συνεπικουρούμενοι από βουλευτές της αντιπολίτευσης που μετείχαν σε πορεία προς τη Βουλή.
Την οργή για τον αυξανόμενο ρυθμό των θυμάτων, τη βραδύτητα της εμβολιαστικής εκστρατείας και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας επιτείνει και η πολιτική κρίση με την κυβέρνηση να βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης μετά τις περσινές εκλογές. Την περασμένη εβδομάδα χιλιάδες εξαντλημένοι γιατροί κατέβηκαν σε απεργία για τις δεινές συνθήκες στα νοσοκομεία, την ώρα που η Μαλαισία ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο μολύνσεις καταγράφοντας την Τετάρτη νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων (19.919) και 257 νεκρούς.
Ταϊλάνδη
Αν και η Ταϊλάνδη ήταν η πρώτη χώρα μετά την Κίνα που κατέγραψε κρούσμα του κορωνοϊού τον Ιανουάριο του 2020, είχε καταφέρει πέρυσι να φρενάρει την πανδημία χάρη σε επιτυχημένα μέτρα. Αλλά φέτος αντιμετωπίζει μια μεγαλύτερη πρόσκληση, αντιμέτωπη μ’ ένα τρίτο κύμα που αύξησε σε άνευ προηγουμένου επίπεδα τα ημερήσια κρούσματα (20.920 χθες) και τους θανάτους (160 χθες, συνολικά 5.663).
Τα νοσοκομεία στην Μπανγκόγκ έχουν κατακλυστεί από ασθενείς της Covid-19 με τις Αρχές να επιστρατεύουν εκατοντάδες γιατρούς και υγειονομικούς από άλλες περιοχές της χώρας και να επεκτείνουν το πανεθνικό lockdown μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Μια αποθήκη εμπορευματοκιβωτίων στο αεροδρόμιο Ντον Μουάνγκ της πρωτεύουσας μετατράπηκε σε νοσοκομείο 1.800 κλινών για ασθενείς της Covid-19 με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, ενώ 15 επιβατικά τρένα μετατράπηκαν σε εγκαταστάσεις καραντίνας για ασθενείς του κορωνοϊού, που περιμένουν να ελευθερωθούν νοσοκομειακές κλίνες. Η οργή βράζει και στην Ταϊλάνδη με διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση του οποίου ελπίζει να έχει εμβολιάσει έως και 50 εκατ. πολίτες μέχρι τα τέλη του χρόνου, αλλά μέχρι στιγμής μόνον το 23% των 70 εκατ. κατοίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ μόνον το 5% έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Μιανμάρ
Την ίδια ώρα η Μιανμάρ καταρρέει αντιμέτωπη με την εξάπλωση του κορωνοϊού και το πραξικόπημα, καθώς παρατηρούνται δραματικές ελλείψεις σε οξυγόνο κι οι κάτοικοι επιλέγουν να αναρρώνουν στα σπίτια τους, αφού δεν υπάρχει επαρκές προσωπικά, ούτε εξοπλισμός στα νοσοκομεία, εκ των οποίων μόλις το 40% λειτουργεί ικανοποιητικά σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.
Τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν από 100 ημερησίως στις αρχές Ιουνίου στα 5.000 στη Μιανμάρ, που μετρά συνολικά 315.118 επιβεβαιωμένες μολύνσεις και 10.373 νεκρούς από τον κορωνοϊού, αριθμοί που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, σύμφωνα με γιατρούς και οργανώσεις εθελοντών. Η εκστρατεία του εμβολιασμού έχει σχεδόν σταματήσει και λόγω του ελέγχου που ασκεί η χούντα στα ΜΜΕ, ουδείς έχει σαφή ιδέα της έκτασης της κρίσης σε μια χώρα όπου ο μισός πληθυσμός των 54 εκατ. κατοίκων ενδέχεται να μολυνθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο, όπως προειδοποίησε η πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ την περασμένη εβδομάδα.