Οι υγειονομικές αρχές της Χιλής αποφάσισαν να παρατείνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα να επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς, ένα σημαντικό πισωγύρισμα για τη χώρα, η οποία καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων πολιτών στον κόσμο.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία στη Χιλή, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας, μολονότι το 61% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 48% έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές επέβαλαν λοκντάουν στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο, σε μια προσπάθεια να δώσουν μια ανάσα στα νοσοκομεία, τα περισσότερα από τα οποία είναι ήδη γεμάτα ή διαθέτουν ελάχιστες κενές κλίνες.
«Ο υγειονομικός συναγερμός που ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου θα παραταθεί για τρεις μήνες, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου», είπε στους δημοσιογράφους η υφυπουργός Υγείας, Πάουλα Ντάσα. Όπως σημείωσε, τα περισσότερα κρούσματα πλέον καταγράφονται σε νέους ενήλικους και εφήβους, τις δύο τελευταίες ηλικιακές ομάδες που θα εμβολιαστούν.
Η Χιλή ξεκινά τώρα την εκστρατεία ανοσοποίησης των εφήβων. Τον Μάιο εισήγαγε «πράσινα πιστοποιητικά» που παρέχουν μεγαλύτερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους, ώστε να ενθαρρύνει τους διστακτικούς να κάνουν το εμβόλιο.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν επίσης σήμερα ότι οι άνδρες κάτω των 45 ετών που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου με το σκεύασμα της AstraZeneca θα ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με εκείνο της Pfizer. Η Χιλή αύξησε το όριο ηλικίας στους άνδρες για το εμβόλιο της AstraZeneca από τα 18 στα 45 έτη, αφού ένας νεαρός άνδρας εμφάνισε το σπάνιο αλλά σοβαρό σύνδρομο της θρόμβωσης με θρομβοπενία (TTS) επτά ημέρες αφότου έκανε το εμβόλιο αυτό.
«Υπάρχει μια μελέτη της CombiVacs (στην Ισπανία) που δείχνει την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού των δύο εμβολίων», ανέφερε η υφυπουργός.