Η χειρότερη μέρα της πανδημίας ήταν η Κυριακή -183.000 κρούσματα κορωνοϊού σε μια μέρα, τι συνέβη - iefimerida.gr

Η χειρότερη μέρα της πανδημίας ήταν η Κυριακή -183.000 κρούσματα κορωνοϊού σε μια μέρα, τι συνέβη

Ζευγάρι κάνει μαθήματα χωρού σε δρόμο της Νέας Υόρκης, φορώντας μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό
Ζευγάρι κάνει μαθήματα χωρού σε δρόμο της Νέας Υόρκης, φορώντας μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η 21η Ιουνίου κατεγράφη ως η μέρα με τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας ανά τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναλυτικότερα, περισσότερα από 183.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφηκαν χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γνωρίζουμε ότι η πανδημία είναι κάτι περισσότερο από μια υγειονομική κρίση, είναι μια οικονομική, κοινωνική κρίση και σε πολλές χώρες πολιτική. Οι επιπτώσεις της θα είναι αισθητές επί δεκαετίες», δήλωσε λίγο αργότερα ο δρ. Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεσέσους, στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από το Ντουμπάι.

Έξαρση, αναζωπυρώσεις και αποκλιμάκωση κρουσμάτων κορωνοϊού

Κάπως έτσι, χώρες όπως η Βραζιλία, το Ιράκ και η Ινδία πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τα ολοένα αυξανόμενα σοβαρά κρούσματα κορωνοϊού που συρρέουν στα νοσοκομεία για θεραπεία. Στην ασιατική ήπειρο, η Νότια Κορέα αντιμετώπισε αποτελεσματικά και τη νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού και κατέγραψε την Κυριακή 17 νέες περιπτώσεις ασθενών Covid-19, αριθμό που αποτελεί τον χαμηλότερο εδώ και σχεδόν έναν μήνα στη χώρα.

Αντίστοιχα στο Πεκίνο, φαίνεται πως μια εστία μόλυνσης που ανησύχησε τις Αρχές την τελευταία εβδομάδα, αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά. Η Κίνα ανακοίνωσε 9 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην πρωτεύουσά της, την Κυριακή ενώ προχωρά σε μαζικούς ελέγχους εκατομμυρίων πολιτών προκειμένου να διαχειριστεί την πανδημία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη και η Νέα Ζηλανδία, η οποία τον περασμένο μήνα ανακοίνωνε πως δεν διαθέτει κανέναν ενεργό κρούσμα κορωνοϊού, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μια νέα εστία μόλυνσης, με δύο νέους ασθενείς τη Δευτέρα και συνολικά 9 ενεργά κρούσματα στη χώρα.

Η Αμερική το επίκεντρο του κορωνοϊού

Τα στοιχεία δείχνουν πως ο ρυθμός νέων μολύνσεων, αλλά και θανάτων από τον νέο κορωνοϊό παραμένει αυξημένος κατά κύριο λόγο στην Αμερική. Στην αμερικανική ήπειρο καταγράφονται περισσότερα από τα 2/3 των θανάτων που ανακοινώθηκαν την Κυριακή – μόνο στη Βραζιλία διαπιστώθηκαν 1.206 νεκροί το τελευταίο 24ωρο. Συνολικά, στην Αμερική, Βόρεια και Νότα, καταγράφονται 4,2 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού (σχεδόν οι μισοί ασθενείς Covid-19 στον κόσμο) και 219.000 νεκροί.

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη, που αποτέλεσε το επίκεντρο της πανδημίας στα τέλη Μαρτίου και για τουλάχιστον 40 ημέρες έκτοτε, φαίνεται πως παρατηρεί μια σημαντική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και των νεκρών που αφήνει πίσω της η πανδημία. Η Γαλλία για παράδειγμα, ανακοίνωσε την Κυριακή 7 νέους θανάτους από τον κορωνοϊό, αριθμός πολύ μακριά από το πικ της επιδημίας στη χώρα, όταν ανακοινώνονταν ακόμη και 1.400 θάνατοι σε ένα 24ωρο.

«Συναγερμός» στη Γερμανία έπειτα από αύξηση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού

Ωστόσο, η Γερμανία φαίνεται πως βρίσκεται αντιμέτωπη με μια έξαρση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Την Κυριακή επιβεβαιώθηκαν 537 νέες περιπτώσεις, ενώ έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. Το πιο ανησυχητικό για τις γερμανικές Αρχές είναι πως ο δείκτης RO, ο ρυθμός δηλαδή αναπαραγωγής του κορωνοϊού αυξήθηκε στο 2.88, από 1,79 το Σάββατο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας ρυθμός αναπαραγωγής ή 'R', του 2,88 σημαίνει ότι στα 100 άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό, άλλοι 288 θα προσβληθούν. Οι ειδικοί εκτιμούν πως ένα ποσοστό κάτω από το ένα χρειάζεται για να περιοριστεί σταδιακά η νόσος και να μειωθεί η μετάδοση του κορωνοϊού.

Πώς φτάσαμε στο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού;

Οι παράγοντες που οδήγησαν στη ραγδαία αυτή αύξηση νέων κρουσμάτων πολλοί. Από τη μία η απόφαση ορισμένων χωρών να αυξήσουν τα τεστ και από την άλλη η χαλάρωση των περιορισμών, ενδεχομένως και οι μαζικές πορείες των τελευταίων ημερών στις ΗΠΑ και αλλού. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών που καταγράφεται καθημερινά από την πανδημία του κορωνοϊού μοιάζει να σταθεροποιείται, αν όχι να μειώνεται.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό παγκοσμίως, μειώθηκε σε λιγότερους από 4.000 θανάτους την Κυριακή, ενώ είχε καταγράψει ακόμη και 5.400 θύματα σε μία ημέρα στις αρχές του Ιούνη.

Η πιο επικίνδυνη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού

Οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ, δια του γενικού διευθυντή του δρ. Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιέσους, ξεκίνησαν από την περασμένη εβδομάδα. Ο δτ. Τέντρος δήλωνε πως η παγκόσμια κοινότητα περνά στην πιο «επικίνδυνη» φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς αίρονται τα lockdown, ενώ προειδοποιούσε πως ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται ταχύτατα και παραμένει θανατηφόρος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο κόσμος εισήλθε σε μια νέα και επικίνδυνη φάση. Πολλοί άνθρωποι έχουν προφανώς κουραστεί να μένουν μέσα στο σπίτι τους. Οι χώρες θέλουν να ξανανοίξουν την κοινωνία τους και την οικονομία τους», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου. «Ωστόσο ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται γρήγορα, παραμένει θανατηφόρος και η πλειοψηφία των ανθρώπων παραμένει εκτεθειμένη», πρόσθεσε.

Ενδείξεις πως ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται σε λιγότερο θανατηφόρο

Την ίδια ώρα, Ιταλός γιατρός, ο καθηγητής Ματέο Μπασέτι, ισχυρίζεται πως είναι πεπεισμένος ότι ο κορωνοϊός αλλάζει και οι ασθενείς πλέον επιβιώνουν από μολύνσεις που στο παρελθόν (πριν δυο μήνες) θα τους σκότωναν. Ο Μπασέτι προχώρησε στον παραπάνω ισχυρισμό πολλές φορές, καθώς όπως υποστηρίζει οι ασθενείς Covid-19, ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός, αντιδρούν πιο αποτελεσματικά στη θεραπεία, σε σύγκριση με την έναρξη της επιδημίας στη χώρα.

Η εξήγηση για αυτή την αποδυνάμωση του κορωνοϊού, θα πρέπει να αναζητηθεί σύμφωνα με τον γιατρό, στην μετάλλαξη του ιού που τον κάνει λιγότερο θανατηφόρο, εξαιτίας βελτιωμένων θεραπειών, αλλά και χάρη στον περιορισμό μετάδοσης συνέπεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Επιστήμονες αντέδρασαν έντονα στη θεωρία του Ιταλού γιατρού, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να υποστηρίζει αυτή την αποδυνάμωση του κορωνοϊού. Η ύπαρξη μεταλλάξεων σε ιούς, όπως ο κορωνοϊός, είναι πράγματι συνηθισμένη. Άλλωστε έχει παρατηρηθεί από επιστήμονες πως ο νέος κορωνοϊός παρουσίασε μεταλλάξεις κατά την… μετάβασή του από την ανατολή προς τη δύση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η θεωρία του Ιταλού γιατρού θα μπορούσε να έχει επιστημονική βάση, στη λογική πως οι ιοί, τείνουν να γίνονται λιγότερο επικίνδυνοι για τη ζωή του ξενιστή, προκειμένου να κατορθώνουν να επιβιώνουν και να αναπαράγονται περισσότερο. Οι λιγότερο επικίνδυνες αυτές μεταλλάξεις του ιού αναπαράγονται πιο γρήγορα και εξαπλώνονται πιο εύκολα από άλλες, πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις του ιού που προκαλούν έντονα συμπτώματα και οδηγούν σε ταχύτερη φαρμακευτική αγωγή τον ασθενή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ