Ο κίνδυνος μετάδοσης του νέου κορωνοϊού σε σχολεία μεταξύ μαθητών και δασκάλων είναι «εξαιρετικά χαμηλός», σύμφωνα με μια νέα έρευνα στην Αυστραλία.
Η έρευνα, την οποία λαμβάνουν υπόψη τους και σύμβουλοι της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία, καθώς σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις ενθαρρυντικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη χώρα, μελέτησε 18 μολυσμένους μαθητές και δασκάλους σε 15 σχολεία στην Αυστραλία και ανακάλυψε ότι μολονότι ήλθαν σε στενή επαφή με 863 άτομα στα σχολεία αυτά, μόνον δύο κόλλησαν τον νέο κορωνοϊό, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph.
Οι συντάκτες της συμπεραίνουν ότι τα στοιχεία «υποδεικνύουν ότι τα παιδιά δεν είναι οι πρωταρχικοί φορείς διασποράς του κορωνοϊού στα σχολεία ή την κοινότητα», ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικρά παιδιά, που θα μολυνθούν από τον ιό, στην πλειονότητά τους πιθανότατα θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα της Covid-19.
Πιέσεις στα συνδικάτα εκπαιδευτικών στη Βρετανία για την επαναλειτουργία των σχολείων
Μαθητές έχουν επιστρέψει στα θρανία τους υπό αυστηρά μέτρα σε αρκετές χώρες, από την Κίνα – με βραχιολάκια που μετρούν τη θερμοκρασία τους μέχρι τη Γαλλία – με μάσκες για τους δασκάλους.
Στη Βρετανία, ωστόσο, αντιδρούν συνδικάτα των εκπαιδευτικών, που δέχονται πιέσεις από διάφορες πλευρές να τερματίσουν το μποϊκοτάζ τους, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης – διά στόματος του υπουργού Μάικλ Γκόοουβ-, της Αγγλικανικής Εκκλησίας, που προειδοποίησε ότι τα παιδιά θα υποφέρουν αν δεν καταστεί εφικτή η επιστροφή τους στις τάξεις τους, αλλά και του Institute for Fiscal Studies, που επισημαίνει σε έκθεσή του ότι με την πανδημία και το lockdown κινδυνεύει να διευρυνθεί το εκπαιδευτικό χάσμα μεταξύ των παιδιών των πλούσιων και των φτωχότερων οικογενειών.
Ταυτόχρονα φιλανθρωπικές οργανώσεις επισημαίνουν τον κίνδυνο να επηρεαστεί αρνητικά η ψυχική υγεία των παιδιών, λόγω του ότι βρίσκονται μακριά από τους φίλους τους και τους συμμαθητές τους στο σχολείο. Υπουργοί τις κυβέρνησης Τζόνσον μελετούν μια σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων στην Αγγλία από την 1η Ιουνίου με μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη, προσέλευση, διαλλείματα και αποχώρηση σε διαφορετικές ώρες και άλλα μέτρα.
Τι λέει ειδικός του ΠΟΥ για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία
Στο μεταξύ κορυφαία επιστήμονας που συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επεσήμανε ότι στις χώρες που συνέχισαν να λειτουργούν τα σχολεία δεν παρατηρήθηκε ως αποτέλεσμα κάποια μεγάλη έξαρση της Covid-19.
Όπως τόνισε η δρ Soumya Swaminathan, ειδικός στα αναπνευστικά νοσήματα στα παιδιά, «πιστεύω ότι η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει σε επανεκκίνηση. Απ’ ό,τι έχουμε δει σε χώρες, όπου παρέμειναν ανοικτά τα σχολεία, δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες εξάρσεις της νόσου στα σχολεία. Κι όπου έγινε αυτό, έχει συσχετιστεί με περιστατικά συγχρωτισμού όχι όμως σε κανονικές τάξεις σχολείων. Φαίνεται, απ’ όσα ξέρουμε τώρα, ότι τα παιδιά είναι λιγότερο ικανά να διασπείρουν τη νόσο, ακόμη κι όταν την κολλούν και σίγουρα διατρέχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο να νοσήσουν από την Covid-19».