Υπάρχει μία χώρα όπου ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε τίποτα για την κατάσταση που επικρατεί με τον κορωνοϊό. Η Βόρεια Κορέα.
Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία από το εσωτερικό της χώρας που έχει σφραγισμένα τα σύνορά της, αλλά ειδήσεις που διαρρέουν υπονοούν ότι υπάρχουν περιστατικά, αναφέρει ο Όλιβερ Χόθαμ του NK News, όπως μεταφέρει το BBC.
«Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι περιορίζονται στις συνοριακές επαρχίες, όμως», εξηγεί.
Πως μπορούμε όμως ότι δεν υπάρχουν εκτεταμένα κρούσματα στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, την Πιονγκγιάνγκ, διερωτάται το BBC. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κρατικοί αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένου του Κιμ Γιονγ Ουν παραβρέθηκαν σε εκδήλωση για ένα καινούριο νοσοκομείο και κανείς από αυτούς δεν φορούσε μάσκες.
Ωστόσο, τα κρατικά ΜΜΕ κάνουν πολλές αναφορές σχετικά με τους περιορισμούς στα σύνορα και υπάρχουν εκστρατείες ενημέρωσης για την υγεία και την ασφάλεια σχετικά με την απειλή. Σύμφωνα με το BBC, οι αξιωματούχοι και οι πολίτες που δεν τηρούν τους κανόνες τιμωρούνται δημοσίως.
Αν ο ιός επρόκειτο να χτυπήσει τη χώρα σκληρά, η κατάσταση θα ήταν μία καταστροφή, υποστηρίζει ο Χόθαμ. Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα του BBC εξηγεί ότι η νόσος Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός απαιτεί ειδικό διαγνωστικό εξοπλισμό που η χώρα δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί. Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμα σημαντικό σημείο. Ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα ήταν πιθανώς ευάλωτο. Τα υποκείμενα θέματα υγείας όπως η φυματίωση, ο υποσιτισμός και το βαρύ κάπνισμα θα σήμαιναν ότι οι νέοι άνθρωποι θα μπορούσαν επίσης να κινδυνεύουν.
Από την άλλη πλευρά, η Βόρεια Κορέα διαθέτει προηγμένα μέσα ασφαλείας και τεράστιο στρατό που θα διευκολύνει τον αποκλεισμό των επηρεαζόμενων περιοχών.
Ουσιαστικά, οι μετακινήσεις των ανθρώπων είναι περιορισμένες ακόμα και σε κανονικές περιόδους.
«Η πραγματική πρόκληση θα είναι στην παραμεθόρια περιοχή με την Κίνα», προειδοποιεί ο Χόθαμ. «Υπάρχει πολλή διαφθορά εκεί και τα σύνορα είναι πολύ “πορώδη”», αναφέρει.