Ζεστά ρούχα, γάντια και κουβέρτες καλούνται να φέρουν μαζί τους στο σχολείο οι Γερμανοί μαθητές, έτσι ώστε οι αίθουσες να αερίζονται καλά για να αποτραπεί η διάδοση του κορωνοϊού.
Οι κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν στους γιατρούς αναφέρουν πως οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται σωστά, ανοίγοντας τα παράθυρα και τις πόρτες κάθε 20 λεπτά, για έως και 5 λεπτά κάθε φορά. Κι αυτά τα μέτρα θα εξακολουθούν να ισχύουν κατά την διάρκεια του χειμώνα, παρά το γεγονός πως οι θερμοκρασίες στην Γερμανία πέφτουν ακόμη και υπό το μηδέν.
Τα περισσότερα μαθήματα στα γερμανικά σχολεία διαρκούν 45 λεπτά, πράγμα που σημαίνει ότι οι αίθουσες δεν μπορούν να αερίζονται μόνο μεταξύ των μαθημάτων. Το όριο των 20 λεπτών σημαίνει, επίσης, ότι κάθε μάθημα θα πρέπει να διακόπτεται τουλάχιστον μία φορά.
Η Σούζαν Λιν-Κλίτζινγκ, επικεφαλής μιας γερμανικής διδακτικής ένωσης, δήλωσε στην εφημερίδα Bild: «Ο σωστός εξαερισμός είναι το παν. Για τους κρύος μήνες, χοντρά πουλόβερ, κασκόλ και κουβέρτες θα είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού των μαθητών». Πρόσθεσε πως τα μαθήματα θα είναι αδύνατο να διδαχτούν όσο τα παράθυρα θα είναι ανοιχτά λόγω της διακοπής για να βάλουν ζεστά ρούχα αλλά και του εξωτερικού θορύβου. Αντ’ αυτού, οι καθηγητές επιλέγουν μουσικά κομμάτια για αναπαραγωγή κατά την διάρκεια της διακοπής μέχρι να συνεχιστεί ξανά το μάθημα. «Στον κόσμο αρέσει να ακούγεται το ‘Wind of Change’ ή το Air του Μπαχ.
Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν συσκευές καθαρισμού αέρα
Σύμφωνα πάντως με τις οδηγίες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν συσκευές καθαρισμού αέρα, χωρίς να χρειάζεται να ανοίγουν οι δάσκαλοι τα παράθυρα. Ωστόσο, η ζήτηση για τέτοιες συσκευές έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση παραγγελιών, που σημαίνει ότι τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν πλέον τον χρόνο για να εγκαταστήσουν τους καθαριστές αέρα προτού μπει ο χειμώνας.
Ο εξοπλισμός αυτός είναι επίσης δαπανηρός, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα σχολεία έχουν μείνει χωρίς εναλλακτική λύση, εκτός από το άνοιγμα των παραθύρων.
Η σύσταση αυτή βασίζεται σε μια αυξανόμενη ένδειξη πως ο κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει στον αέρα, πράγμα που σημαίνει ότι η στενή επαφή δεν είναι πάντα απαραίτητη για να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό. Οι ειδικοί πιστεύουν πως αυτή η σύσταση, θα βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων σε αίθουσες διδασκαλίας όπου δεν είναι πάντα δυνατή η κοινωνική απόσταση. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς οι εμπειρογνώμονες αποφάσισαν για το χρονικό όριο των 20 λεπτών.
«Κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα»
Ο Χάινζ Πίτερ Μεϊντινγκέρ, επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Εκπαιδευτικών δήλωσε στην Die Welt ότι τα μέτρα είναι ουσιαστικά «μαχαιριά στο σκοτάδι». «Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα εάν αυτό θα φέρει πραγματικά το επιθυμητό αποτέλεσμα» πρόσθεσε. Και συμβούλευσε πως οι ανιχνευτές διοξειδίου του άνθρακα, που θα έλεγαν στους δασκάλους πότε ο αέρας χρειάζεται ανανέωση, θα ήταν καλύτερος τρόπος για να αποφασιστεί πότε πρέπει να ανοίγουν τα παράθυρα.
Ορισμένα σχολεία έχουν παραγγείλει τις συσκευές, αλλά και πάλι τα περισσότερα δεν θα προλάβουν εγκαίρως για το χειμώνα. Να σημειωθεί πως η Γερμανία έχει ευρέως επαινεθεί για το γεγονός ότι έχει μία από τις καλύτερες απαντήσεις στον κορωνοϊό στην Ευρώπη, αφού έχουν καταγραφεί 300.000 κρούσματα και 9.500 θάνατοι. Ωστόσο, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί από τότε που άνοιξαν ξανά τα σχολεία, και στις μεγάλες πόλεις έχουν τεθεί νέοι περιορισμοί την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια για την μείωση της διασποράς του κορωνοϊού.