Προσωπικότητες από όλο τον κόσμο ζήτησαν σήμερα να αναληφθεί δράση ώστε να αποτραπεί η δημιουργία μιας «γενιάς Covid», με εκατομμύρια παιδιά να στερούνται την παιδεία και να αναγκάζονται να εργαστούν ή να παντρευτούν.
Καθώς αίρονται τα lockdown, παγκόσμιες προσωπικότητες καλούν τις κυβερνήσεις να επενδύσουν σε προγράμματα ώστε τα παιδιά να αναπληρώσουν τα κενά που δημιουργήθηκαν στην εκπαίδευσή τους λόγω της πανδημίας Covid-19, ώστε να αποφευχθεί μια ανεπανόρθωτη ζημιά στο μέλλον τους.
«Δεν μπορούμε να μένουμε άπρακτοι και να επιτρέψουμε να κλαπεί η εκπαίδευση και η δίκαιη ευκαιρία τους στη ζωή από αυτούς τους νέους ανθρώπους», τονίζουν σε κοινή επιστολή που έχουν υπογράψει 275 πρώην ηγέτες, οικονομολόγοι και εκπαιδευτικοί.
Μεταξύ αυτών που την έχουν υπογράψει είναι ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας Μέρι Ρόμπινσον, η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Ελεν Κλαρκ και οι πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και Τζον Μέιτζορ.
Περίπου 30.000.000 παιδιά ίσως να μην επιστρέψουν στο σχολείο
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η τύχη περίπου 30.000.000 παιδιών που ίσως να μην επιστρέψουν ποτέ στο σχολείο, παρά την άρση του lockdown.
«Για αυτά, για τα λιγότερο ευνοημένα παιδιά του κόσμου, η εκπαίδευση είναι συχνά η μόνη τους διαφυγή από τη φτώχεια, ένας δρόμος που κινδυνεύει να κλείσει», υπογραμμίζουν στην επιστολή τους, που απευθύνεται στους ηγέτες της G20, σε κυβερνήσεις, στην Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε αναπτυξιακές τράπεζες.
«Πολλά από αυτά (…) είναι κορίτσια στην εφηβεία, για τα οποία η φοίτηση στο σχολείο είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στους αναγκαστικούς γάμους και η καλύτερη ελπίδα τους για μια ζωή με ευκαιρίες».
Η Covid-19 θα ωθήσει περισσότερα παιδιά σε αναγκαστικούς γάμους
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμάται ότι, παγκοσμίως, 12.000.000 κορίτσια αναγκάζονται να παντρευτούν κάθε χρόνο προτού γίνουν 18 ετών, σχεδόν ένα κορίτσι κάθε τρία δευτερόλεπτα. Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έχουν προβλέψει ότι η πανδημία του κορωνοϊού ενδέχεται να ωθήσει επιπλέον 13.000.000 παιδιά σε αναγκαστικούς γάμους την επόμενη δεκαετία.
Εξάλλου, οι υπογράφοντες προειδοποιούν ότι πολλά από τα παιδιά που βρίσκονται εκτός σχολείου κινδυνεύουν να αναγκαστούν να εργαστούν και μάλιστα σε επικίνδυνες συνθήκες.
Φόβοι για αύξηση και της παιδικής εργασίας εξαιτίας του κορωνοϊού
Οργανώσεις του ΟΗΕ αναφέρουν ότι ο αριθμός των παιδιών που αναγκάζονται να εργαστούν έχει μειωθεί στα 152.000.000, από 246.000.000 που ήταν το 2000, όμως φοβούνται ότι η πανδημία θα προκαλέσει την πρώτη άνοδο στην παιδική εργασία εδώ και 20 χρόνια, καθώς οι οικογένειες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις.
Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο παιδιά εξακολουθούν να μην πηγαίνουν σχολείο λόγω του lockdown, αναφέρεται στην επιστολή. Αν και πολλά ωφελήθηκαν από μαθήματα μέσω διαδικτύου, η έλλειψη πρόσβασης στο Ιντερνετ απέκλεισε από την εκπαίδευση τα πιο φτωχά.
Επίσης, το κλείσιμο των σχολείων ενίσχυσε την πείνα, με 300.000.000 παιδιά να μη λαμβάνουν πλέον δωρεάν σχολικά γεύματα. Οι υπογράφοντες προειδοποίησαν ότι οι δαπάνες για την παιδεία στις χώρες με χαμηλά ή μέσα εισοδήματα θα μειωθούν κατά 100 με 150 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επίσης, κάλεσαν τους ηγέτες της G20, τις κυβερνήσεις και τους παγκόσμιους οικονομικούς θεσμούς να στηρίξουν ένα έκτακτο σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει την προστασία των προϋπολογισμών για την παιδεία, ελάφρυνση του χρέους για τις φτωχές χώρες και την παροχή αυξημένης βοήθειας.
Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο:
- Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό.
- Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών.
- Μέτρα προστασίας από τον ιό και όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο νέο site του iefimerida koronoios-live.gr.