Την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, περιλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ξεκίνησε η κυβέρνηση της Γαλλίας, διχάζοντας την κοινή γνώμη καθώς η χώρα κατέγραφε αριθμούς κρουσμάτων ρεκόρ τον περασμένο μήνα.
Παράλληλα αίρονται οι περιορισμοί αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται σε συναυλίες, αθλητικούς αγώνες κι άλλες εκδηλώσεις και μολονότι η τηλεργασία δεν είναι πλέον υποχρεωτική, ωστόσο συνίσταται. Πρόκειται για το πρώτο από δύο στάδια χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, που είχαν ανακοινωθεί στα τέλη Ιανουαρίου στη Γαλλία, καθώς βαδίζει στα βήματα της Δανίας και της Αγγλίας. Η Γαλλία «θα είναι σε θέση να άρει τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την ανάσχεση της πανδημίας τον Φεβρουάριο» χάρη στο νέο πάσο εμβολιασμού, που αντικατέστησε το υγειονομικό πάσο, είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.
Από τον περασμένο μήνα απαιτείται απόδειξη εμβολιασμού για το νέο πάσο που εξασφαλίζει την πρόσβαση στα πάντα, από εστιατόρια και μπαρ μέχρι Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων, ενώ προηγουμένως μπορούσε κανείς να αποκτήσει υγειονομικό πάσο με πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού – μέτρο που κατήργησε η γαλλική κυβέρνηση προκειμένου να πείσει περισσότερους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο για την Covid-19.
Το δεύτερο στάδιο άρσης των μέτρων στη Γαλλία
Από τις 16 Φεβρουαρίου – στη δεύτερη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων- θα ξανανοίξουν τα νυχτερινά κέντρα που ήταν κλειστά από τον Δεκέμβριο και θα επιτρέπονται οι όρθιοι σε συναυλίες, αθλητικές συναντήσεις και μπαρ όπως και η κατανάλωση τροφίμων και ποτών σε στάδια, κινηματογράφους και δημόσια μέσα μεταφοράς.
Οι γαλλικές Αρχές θεωρούν περιορισμένη την απειλή της Όμικρον και λιγότερο επικίνδυνη σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές, αν και είναι πιο λοιμογόνος. «Διαπιστώσαμε μια ισχνή έστω αναστροφή της τάσης τις τελευταίες ημέρες με λιγότερα κρούσματα να καταγράφονται καθημερινά απ’ ό,τι επτά μέρες νωρίτερα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τις τελευταίες επτά ημέρες καταγράφονταν κατά μέσο όρο 322.256 κρούσματα έναντι 366.179 μία εβδομάδα νωρίτερα. Ο Ατάλ μίλησε για «πολύ ενθαρρυντικό σημάδι», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση «παραμένει επιφυλακτική» λόγω της λίαν λοιμογόνου υποπαραλλαγής της Όμικρον, που φαίνεται να έχει επιβραδύνει την κορύφωση του κύματος αυτού σε άλλες χώρες.