Ο κορωνοϊός σαρώνει την Ευρώπη, με πολλές χώρες να υιοθετούν νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να βάλουν φρένο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Γηραιά Ήπειρο, που κατέγραψε πάνω από 1,3 εκατ. νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Στην Ισπανία η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , στη Γαλλία ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται καθώς τα νοσοκομεία πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στο κύμα εισαγωγών των ασθενών, ενώ στην Ιταλία, την πρώτη δυτική χώρα που προχώρησε την περασμένη άνοιξη σε γενικό lockdown, οι Αρχές ανακοίνωσαν νέα περιοριστικά μέτρα που, όπως ελπίζουν, θα αποτρέψουν την ανάγκη για ένα νέο lockdown. Ήταν ένα εφιαλτικό Σαββατοκύριακο για την Ευρώπη, που είχε φανεί κάποια στιγμή να θέτει υπό έλεγχο την υγειονομική κρίση.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισπανία
«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη και η Ισπανία έχουν βυθιστεί σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Πέρα από την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνησή του προχώρησε σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 μέχρι τις 06:00 -πλην των Κανάριων Νησιών- σε ολόκληρη τη χώρα της Ιβηρικής, όπου ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια.
Οι τοπικές Αρχές με τις εξουσίες που τους εκχωρήθηκαν μπορούν να προχωρήσουν σε ακόμη αυστηρότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις μεταξύ διαφόρων περιοχών και στις συναθροίσεις έως και έξι ατόμων. Ο Σάντσεθ είπε ότι θα ζητήσει από τη Βουλή να εγκρίνει παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι τον Μάιο.
Γαλλία: Φόβοι για 100.000 κρούσματα την ημέρα
Στη Γαλλία η κατάσταση είναι δραματική, με τις Αρχές να καταγράφουν χθες Κυριακή 52.010 νέα κρούσματα του κορωνοϊού -τέταρτη συνεχή μέρα που υπερβαίνουν τα 40.000- και τον επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου της κυβέρνησης για την πανδημία να προειδοποιεί ότι η χώρα μπορεί να έχει και 100.000 κρούσματα την ημέρα.
Οι αριθμοί των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ των γαλλικών νοσοκομείων υποχωρούσαν επί μήνες το περασμένο διάστημα, αλλά οι υγειονομικοί βρίσκονται πλέον και πάλι στην πρώτη γραμμή του μετώπου της αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Μολαταύτα, οι Αρχές στην περιοχή του Λίγηρα, που έχει πληγεί σφοδρά από την υγειονομική κρίση, προσπαθούν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη. «Η κατάσταση είναι αναντίρρητα ανησυχητική και πολύ τεταμένη στα νοσοκομεία, αλλά την έχουμε υπό έλεγχο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος. Η κυβέρνηση Μακρόν επέκτεινε την περασμένη εβδομάδα σε άλλες 38 περιοχές, αλλά και στη Γαλλική Πολυνησία, τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.
Πολωνία: Λουκέτο σε μπαρ και εστιατόρια
Στην Πολωνία, που αντιμετωπίζει ένα από τα σοβαρότερα ξεσπάσματα του κορωνοϊού στην Ευρώπη και όπου μπήκε λουκέτο για δύο εβδομάδες σε εστιατόρια και μπαρ και περιορίστηκαν σε πέντε άτομα οι δημόσιες συναθροίσεις, ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα διαγνώστηκε θετικός λίγες μέρες μετά την έξοδο από την καραντίνα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Ιταλία: Ξυπνούν εφιαλτικές μνήμες από την περασμένη άνοιξη
Και στην Ιταλία, όπου ξυπνούν εφιαλτικές μνήμες από την περασμένη άνοιξη με 128 θύματα του κορωνοϊού το Σάββατο, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε νέα μέτρα με μίνι lockdown, κλείσιμο των καφέ και των εστιατορίων καθημερινά στις έξι το απόγευμα και λουκέτο σε γυμναστήρια, πισίνες, θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες συναυλιών.
Για τον επόμενο μήνα οι παμπ, τα μπαρ και τα παγωτατζίδικα θα μένουν ανοικτά τα Σαββατοκύριακα, αλλά θα κατεβάζουν ρολά το απόγευμα, ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε ισχυρές συστάσεις για ενίσχυση της τηλεργασίας και αποφυγή της εξόδου των πολιτών από τα σπίτια τους στο μέτρο του δυνατού. Οι Ιταλοί, είπε ο Τζουζέπε Κόντε, θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να κάνουν «μικρές θυσίες», όπως να δειπνούν στα σπίτια τους και να στερηθούν τις εξόδους σε θέατρα ή συναυλίες. «Αν δεν σκεφτούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε υπό έλεγχο την καμπύλη μετάδοσης του κορωνοϊού και να διαχειριστούμε την πανδημία. Αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία και ελπίζω αρκετά», τόνισε σε δραματικούς τόνους.
Ο ρυθμός εξάπλωσης του κορωνοϊού αυξάνεται σταθερά το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εξ ου και τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις με την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα μέτρα social distancing σε μια προσπάθεια να μην προχωρήσουν σε νέα καθολικά lockdowns, που θα πλήξουν άλλη μια φορά σφοδρά τις οικονομίες τους, κάτι όμως που δεν απέφυγε η Ιρλανδία.