Αισιόδοξη πως η Ευρώπη ενδέχεται να έχει στα χέρια της ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ακόμη και πριν το φθινόπωρο, εμφανίστηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Η Φον Ντερ Λάιεν προχώρησε σε δηλώσεις για την έρευνα και δημιουργία εμβολίου κατά του κορωνοϊού, έπειτα από επαφές που είχε με ερευνητές σε γερμανικό εργαστήριο τη Δευτέρα. «Εργάζονται σε μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία» σημείωσε η πρόεδρος τη Κομισιόν σε βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter.
«Η ΕΕ τους προσφέρει 80 εκατ ευρώ. Ελπίζω πως και με τη βοήθεια αυτή θα μπορούμε να έχουμε ένα εμβόλιο στην αγορά πριν το φθινόπωρο» συνέχισε η Γερμανίδα πολιτικός της ΕΕ.
«Αυτό θα μπορούσε να σώσει ζωές στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο» είπε στη συνέχεια για το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Την ίδια ώρα, επιστήμονες στις ΗΠΑ προχώρησαν στην πρώτη δοκιμή πειραματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού. «Είμαστε μια ομάδα κορωνοϊού τώρα» λέει η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Λίζα Τζάκσον την παραμονή του πειράματος. «Όλοι θέλουν να κάνουν ότι μπορούν σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
«Σε 10-12 μήνες το εμβόλιο» -Δεν θα υπάρχει για όλους αμέσως, λέει ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας δίνει απαντήσεις σχετικά με τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό.
Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναφέρει: «Ρωτάτε συνέχεια για τα εμβόλια. Οι σύγχρονες τεχνολογίες πλατφόρμες εμβολίων επιταχύνουν πολύ την δημιουργία εμβολίων και μάλιστα πολλές και μικρές βιοτεχνολογικές εταιρείες νέων ερευνητών έχουν μπει στην κούρσα στην Αμερική κυρίως άλλα και Ευρώπη. Σήμερα άρχισε η πρώτη κλινική μελέτη σε ανθρώπους στην Αμερική. Τα εμβόλια θα βγουν περίπου ταυτόχρονα σε 10-12 μήνες το ταχύτερο από σήμερα. Θα απευθύνονται όμως σε ηλικιωμένους και άτομα που δουλεύουν στο σύστημα υγείας που κινδυνεύουν κάθε μέρα τη ζωή τους. Οι άλλοι μετά σε λίγους μήνες. Δεν θα υπάρχει εμβόλιο για όλους αμέσως».
Κορωνοϊός: Σε εξέλιξη η ανακάλυψη φαρμάκου -Πειραματικό αντι-ιικό για έμπολα -Τι αναφέρει καθηγητής του ΕΚΠΑ
Την ίδια ώρα, το πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο remdesivir αποτελεί αυτή τη στιγμή ίσως τη μεγαλύτερη ελπίδα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Οι κλινικές δοκιμές, που έχουν ξεκινήσει σε ΗΠΑ και Κίνα αναμένεται να δώσουν αποτελέσματα εντός του Απριλίου, αναφέρει ο Γιώργος Κόκοτος, Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας, ΕΚΠΑ, και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Κέντρου Αριστείας Σχεδιασμού και Ανακάλυψης Φαρμάκων ΕΚΠΑ.
Προσθέτει πως το remdesivir είναι ένα πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο ευρέως φάσματος, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας πουθενά στον κόσμο για οποιαδήποτε χρήση. Αρχικά μελετήθηκε για την αντιμετώπιση του ιού Ebola. Αν και η αποτελεσματικότητά του στην περίπτωση του Ebola δεν αποδείχτηκε καλή, οι μελέτες εκείνες απέδειξαν την ασφάλειά του για χρήση σε ανθρώπους. Έχει επιδείξει δράση τόσο in vitro όσο και in vivo σε πειραματόζωα κατά των ιών MERS-CoV και SARS-CoV, οι οποίοι είναι επίσης κορωνοϊοί και ομοιάζουν δομικά με τον SARS-CoV-2.
Το πειραματικό αυτό φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα σε μικρό αριθμό προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό και επομένως απαιτούνται περισσότερο εκτεταμένες μελέτες για την αποτελεσματικότητά του.