Η ελβετική κυβέρνηση πήρε ενισχυμένες εξουσίες στα χέρια της, προκειμένου να δώσει εντολή στις εταιρίες να αυξήσουν την παραγωγή ιατρικών εφοδίων στην μάχη με τον κορωνοϊό.
«Αν ο εφοδιασμός… δεν μπορεί να διασφαλιστεί αλλιώς, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (η κυβέρνηση) μπορεί να αναγκάσει τους κατασκευαστές να παρασκευάσουν σημαντικά ιατρικά προϊόντα, να δώσουν προτεραιότητα στην παραγωγή αυτών των προϊόντων, ή να αυξήσουν τις παραγόμενες ποσότητες», σύμφωνα με μια εντολή από τη Βέρνη.
Κορωνοϊός: 378 οι νεκροί στην Ελβετία -17.139 τα κρούσματα
Οι διευρυμένες εξουσίες της κυβέρνησης έρχονται να προστεθούν στο μέτρο για διπλασιασμό στα 40 δισεκ. ελβετικά φράγκα του διαθέσιμου ποσού για το σχέδιο δανείων έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό, καθώς δέχθηκε πλημμυρίδα αιτήσεων για βοήθεια από επιχειρήσεις. Οι θάνατοι στη χώρα από τον κορωνοϊό πλησιάζουν τους 500, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να προσεγγίζει τις 20.000. Εξάλλου, Ελβετοί υπουργοί προσπάθησαν να επιταχύνουν την πρόσβαση σε φάρμακα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της COVID-19, επιτρέποντας τη γρήγορη διάθεση φαρμάκων στα νοσοκομεία ακόμη και προτού πάρουν επίσημη έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας.
Τι συμβαίνει με την υδροχλωρικίνη
Οι εξαιρέσεις αφορούν το γενόσημο φάρμακο υδροχλωροκίνη για τη μαλάρια, το οποίο έχει δωρίσει η Novartis, το σκεύασμα Kaletra για το AIDS της Abbvie, το πειραματικό φάρμακο remdesivir της Gilead Sciences και το Actemra της Roche, τα οποία μελετώνται τώρα για πιθανή χρήση εναντίον του κορωνοϊού. Η Swssmedic, που είναι αρμόδια για την έγκριση νέων φαρμάκων στη χώρα, θα περιβληθεί επίσης με νέες εξουσίες, για να μπορεί να εγκρίνει αποκλίσεις από ορισμένα νομικά προαπαιτούμενα όσον αφορά φάρμακα υπό αναθεώρηση, ανέφερε η κυβέρνηση.
Η Ελβετία βρίσκεται σε μια ευαίσθητη, αλλά σταθερή κατάσταση όσον αφορά την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, δήλωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέτ, καθώς ο αριθμός των θανάτων στη χώρα εξακολουθεί να αυξάνεται. «Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο εξακολουθούν να αυξάνονται αλλά δεν έχουν καταληφθεί όλες οι κλίνες», δήλωσε ο Μπερσέτ σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη.
«Δεν έχουμε φθάσει ακόμη το 'ακρότατο όριο' των μολύνσεων ή των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να συνεχίσουμε αυτό τον μαραθώνιο», συμπλήρωσε.