Εγκωμιαστικά σχόλια των ισπανικών ΜΜΕ για την Ελλάδα: Το θαύμα στη μάχη κατά του κορωνοϊού - iefimerida.gr

Εγκωμιαστικά σχόλια των ισπανικών ΜΜΕ για την Ελλάδα: Το θαύμα στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Ελεγχοι της δημοτικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας
Έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της καραντίνας, λόγω κορωνοϊού / Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εγκωμιαστικά είναι τα σχόλια από ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίζεται την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Ισπανία μαζί με την Ιταλία και την Γαλλία συγκαταλέγονται στις χώρες της ΕΕ έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο από τον φονικό ιό, έχοντας σύμφωνα με τους τελευταίους απολογισμούς 14.045, 17.127 και 10.343 θανάτους αντίστοιχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο που δημοσιεύεται στην ισπανική ενημερωτική ιστοσελίδα Libertad Digital της Cristina Losada, με τίτλο: «Τo ελληνικό θαύμα στη μάχη κατά του κορωνοϊού».

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στο άρθρο:

Αξίζει να ρίξει κάποιος μια ματιά σε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα (…) Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αξιολογηθεί η εμπειρία άλλων χωρών, και θα πρέπει να δούμε τι έγινε σωστά και τι έγινε λάθος. Ως προς αυτό, η ελληνική περίπτωση είναι αξιοπρόσεκτη. Η Ελλάδα, παράδειγμα προς αποφυγή στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, με ένα υγειονομικό σύστημα πιο αποδυναμωμένο από το δικό μας (το ισπανικό), με σημαντικές προσφυγικές ροές, και όλα τα προγνωστικά εναντίον της, κατάφερε να συγκρατήσει με εκπληκτικό τρόπο την εξάπλωση του κορωνοϊού στον πληθυσμό της.

Για να πάρετε μια ιδέα, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο επίσημος αριθμός θανάτων λόγω κορωνοϊού, ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ισπανία ανέρχεται περίπου σε 279, στην Ιταλία σε 273 και στην Ελλάδα σε 8.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο χαμηλός αριθμός θνησιμότητας, όπως και ο μικρός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα δεν εξηγείται λόγω ηλικιακά νεότερου πληθυσμού, αφού η Ελλάδα έχει ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών μεγαλύτερο σε σχέση με την Ισπανία (όχι πολύ μεγαλύτερο, αλλά μεγαλύτερο), ενώ η Ιταλία είναι η χώρα με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό, μεταξύ των τριών χωρών.

Συγκρίνοντας την Ισπανία με την Ελλάδα, ο παράγοντας της ηλικίας δείχνει ότι οι Έλληνες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο, παρά τις χειρότερες συνθήκες, στην Ελλάδα σημειώνονται κατ’ αναλογία σαφώς λιγότεροι θάνατοι και κρούσματα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία για την Ισπανία και την Ιταλία. Είτε πρόκειται για τυχαίο γεγονός, είτε μπορούμε να υποθέσουμε ότι η ελληνική στρατηγική κατά του κορωνοϊού ήταν καλύτερη. Μήπως τα διαθέσιμα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν είναι αξιόπιστα; Ενδεχομένως, αλλά ούτε τα δικά μας στοιχεία είναι 100% αξιόπιστα.

Οι διαφορές στη στάση των κυβερνήσεων αφενός της Ελλάδας, και αφετέρου της Ιταλίας και της Ισπανίας, εμφανίζονται σε έναν πίνακα του πολιτικού επιστήμονα Τάκη Παππά. Στον εν λόγω πίνακα εμφανίζεται ο αριθμός των ημερών που πέρασαν σε κάθε χώρα από τότε που σημειώθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα και ο πρώτος θάνατος, μέχρι να ληφθούν τέσσερα περιοριστικά μέτρα (κλείσιμο σχολείων, απαγόρευση μεγάλων συναθροίσεων, κλείσιμο μη βασικών καταστημάτων και περιορισμός κυκλοφορίας).

Ο πίνακας του πολιτικού επιστήμονα Τάκη Παππά
Ο πίνακας του πολιτικού επιστήμονα Τάκη Παππά / Πηγή φωτογραφίας: pappaspopulism.com
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ιταλία και η Ισπανία άργησαν περίπου 30 ημέρες να αποφασίσουν τον περιορισμό κυκλοφορίας από τότε που σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος λόγω Covid-19 σε κάθε χώρα, ενώ η Ελλάδα άργησε 11 ημέρες. Επιπλέον, η Ελλάδα ενήργησε άμεσα, χωρίς να καθυστερήσει ούτε για μία ημέρα, ως προς το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων και την απαγόρευση μεγάλων συναθροίσεων. Η Ελλάδα έλαβε αυτά τα δύο τελευταία μέτρα πριν καν σημειωθεί ο πρώτος θάνατος λόγω του ιού και με αριθμό κρουσμάτων που δεν είχε ακόμη φθάσει τα εκατό.

Ο κ. Παππάς, βάσει των στοιχείων του, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το είδος κυβέρνησης είναι σημαντικό. Σημειώνει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν περιφερειακές κυβερνήσεις, ούτε ένας κυβερνητικός συνασπισμός με εσωτερικές διαμάχες. Ούτε εντός της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχουν κόμματα – όπως οι Podemos στην Ισπανία – τα οποία τείνουν να αντιτίθενται στους τεχνοκράτες και στο κριτήριο των ειδικών. Επίσης, υπάρχει άλλος ένας παράγοντας: η ελληνική κυβέρνηση είχε σίγουρα επίγνωση του πόσο εύθραυστο ήταν το σύστημα υγείας της χώρας, ενώ οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας είχαν υπερβολική εμπιστοσύνη στα δικά τους συστήματα υγείας.

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε με ταχύτητα και προληπτικά, ενώ οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας πάντα ακολουθούσαν το ανεξέλεγκτο σπιράλ της πανδημίας.

Τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια παρουσιάζουν αυτές τις ημέρες το χάος που επικρατεί στην Ισπανία και σε άλλες χώρες. Υπάρχει όμως, μια κοντινή, ευρωπαϊκή χώρα -η Ελλάδα- για την οποία συνήθως κανείς δεν ενδιαφέρεται, αλλά η οποία καταρρίπτει όλες τις μεροληπτικές συγκρίσεις που προβάλλονται αυτές τις μέρες μεταξύ διαφόρων χωρών. Σύμφωνα με αυτές τις συγκρίσεις, όλοι βρίσκονται πάνω-κάτω σε εξίσου δύσκολη κατάσταση και όλοι ενήργησαν εξίσου αργοπορημένα, επειδή «κανείς δεν μπορούσε να ξέρει (τι θα γινόταν)». Κι όμως, στην Ελλάδα, κάποιος ήξερε. Ας υπενθυμίσουμε τους αριθμούς: στην Ελλάδα, 8 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, και 279 θάνατοι αντίστοιχα στην Ισπανία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ελλάδα... ξεγυμνώνει τον Σάντσεθ»

Την ίδια ώρα χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του Pelayo Barro στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ok Diario με τίτλο: «Η Ελλάδα «ξεγυμνώνει»τον Sánchez: έκλεισε τα σχολεία χωρίς να έχει καταγραφεί θάνατος, περιόρισε την κυκλοφορία έχοντας 13 θανάτους και σήμερα έχει μόλις 70».

Στο άρθρο αρχικά αναφέρεται ότι Ισπανία και Ελλάδα έχουν κοινωνίες με παρόμοια έθιμα, μεσογειακό κλίμα και παρόμοιες πληθυσμιακές πυραμίδες, αλλά στην Ισπανία καταγράφονται πλέον πάνω από 13.000 θάνατοι λόγω του κορωνοϊού, ενώ στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μόνον 68.

Αναλυτικά ο αρθρογράφος γράφει μεταξύ άλλων:

«Η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, από τον πρώτο κιόλας θάνατο, υπήρξε κομβικής σημασίας: ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιόρισε την κυκλοφορία των πολιτών ενώ είχαν σημειωθεί 13 θάνατοι, αντιθέτως η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ περίμενε να φτάσουν σχεδόν στους 200 οι θάνατοι.

Ο κ. Μητσοτάκης δίνει μαθήματα διαχείρισης στον πρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης, Πέδρο Σάντσεθ. Η λήψη αποφάσεων στην Ελλάδα υπήρξε ταχύτερη και πιο δραστική σε σύγκριση με την Ισπανία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι η Ισπανία και Ελλάδα – εκτός από τις διαφορές σε γεωγραφική έκταση και πληθυσμό (45,6 εκατ. και 10,7 εκατ. αντίστοιχα) - είναι δύο χώρες που μοιάζουν πολύ ως προς την κοινωνική τους δομή, το προσδόκιμο ζωής (83 έτη και 80 έτη αντίστοιχα), το κλίμα και τις κοινωνικές συνήθειές τους. Ωστόσο, ο χρόνος αντίδρασης κάθε χώρας στην πανδημία του κορωνοϊού ήταν διαφορετικός, όπως και τα αποτελέσματα αυτής της αντίδρασης: 135.032 κρούσματα στην Ισπανία έναντι 1.673 στη Ελλάδα, και 13.055 θάνατοι έναντι 68.

Στη συνέχεια αναφέρεται σε ποια χρονική στιγμή η κάθε κυβέρνηση – Ισπανίας και Ελλάδας- έλαβε τα παρακάτω μέτρα: α) κλείσιμο σχολείων και απαγόρευση συναθροίσεων, β) περιορισμό κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο και γ) αναστολή μη βασικής οικονομικής δραστηριότητας. Σε κάθε περίπτωση διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα έλαβε τα εν λόγω μέτρα πολύ νωρίτερα σε σύγκριση με την Ισπανία.

Ωστόσο και στην ιστοσελίδα Periodista Digital, δημοσιεύεται άρθρο που αναφέρεται στο προαναφερθέν δημοσίευμα της ιστοσελίδας Ok Diario, με τίτλο: «Κορωνοϊός: η σύγκριση μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας, που «θάβει» την κυβέρνηση Σάντσεθ», υπέρτιτλο: «Το τίμημα της ανικανότητας της ισπανικής κυβέρνησης στην κρίση του κορωνοϊού» και υπότιτλο: «Έτσι πληρώνονται οι επιπτώσεις της κακής διαχείρισης, με 135.032 κρούσματα και 13.055 θανάτους στην Ισπανία, έναντι 1.673 κρουσμάτων και 68 θανάτων στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ