Tην υποστήριξη των κρατών μελών για να δοθεί παχυλή προκαταβολή σε εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού και να εξασφαλιστούν έτσι εκατομμύρια δόσεις για τους Ευρωπαίους πολίτες ζητά η Κομισιόν.
Σύμφωνα με τη «στρατηγική της για τα εμβόλια», που θα παρουσιαστεί στην ολοκληρωμένη μορφή της στις 17 Ιουνίου και θα αποτελέσει σήμερα αντικείμενο συζήτησης των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας, η Κομισιόν σχεδιάζει να υπογράψει εκ μέρους των 27 κρατών μελών της ΕΕ «προκαταβολικές συμφωνίες αγοράς» με φαρμακευτικούς κολοσσούς που ετοιμάζουν εμβόλια κατά της Covid-19 ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ.
Κορωνοϊός: «Η Κίνα θέλει να κάνει το εμβόλιο παγκόσμιο αγαθό»
Η Ρωσία παρουσίασε στον ΠΟΥ 8 υποψήφια εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι είναι πιο λογικό να διαπραγματευτούν οι χώρες της ΕΕ μαζί παρά χωριστά και πιθανώς ανταγωνιστικά με εταιρείες για να εξασφαλίσουν εμβόλιο για τους πολίτες τους. Τα χρήματα από την προκαταβολή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων παραγωγής των εταιρειών, καθώς συνεχίζονται πυρετωδώς οι έρευνες ανά την υφήλιο και δεν είναι εντελώς σίγουρο ότι θα στεφθούν με επιτυχία. «Εμείς παρέχουμε χρηματοδότηση, εκείνες [οι εταιρείες] επενδύουν, ετοιμάζουν το εμβόλιο και σε περίπτωση επιτυχίας μας το δίνουν, με το ρίσκο κάποια από τα υποψήφια εμβόλια στα οποία επενδύουμε να μην αποδώσουν», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Κομισιόν έχει ήδη βάλει στην άκρη 2,7 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τις προκαταβολές αυτές. Στο τελικό στάδιο τα κράτη μέλη θα αγοράσουν τα εμβόλια και οι κυβερνήσεις τους θα αποφασίσουν στη συνέχεια ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι – πιθανότατα γιατροί, νοσοκόμες και όλοι οι επαγγελματίες Υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της Covid-19 καθώς και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα κτλ).
«Συμβόλαια, όχι επιχορηγήσεις στις εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια»
«Δεν μιλούμε για επιχορηγήσεις στις εταιρείες, αλλά για συμβόλαια για το εμβόλιο, που αντανακλούν το κόστος παραγωγής του», είπε ο αξιωματούχος της Κομισιόν. Η Επιτροπή θα αναζητήσει τις εταιρείες που βρίσκονται πιο κοντά στην ανάπτυξη του εμβολίου, εκείνες δηλαδή που έχουν ήδη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές ή απέχουν ελάχιστα από το στάδιο αυτό καθώς και εκείνες που έχουν αυξημένη δυνατότητας παραγωγής στην Ευρώπη ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν θα πρέπει να εξασφαλιστούν κάπου 300 με 600 εκατ. δόσεις του εμβολίου, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα χρειάζεται κάθε άτομο για την ανοσοποίησή του.
Παράλληλα η Επιτροπή προτείνει την προσωρινή άρση της απαίτησης εκτίμησης των περιβαλλοντικών κινδύνων για πιθανούς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του εμβολίου, για να μην καθυστερήσει η διαδικασία – κάτι, όμως, στο οποίο θα πρέπει να συναινέσουν τα κράτη μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο.