Τα κρούσματα κορωνοϊού στη Γαλλία αυξάνονται ραγδαία, με τις Αρχές να παρατηρούν διπλασιασμό των ασθενών κάθε δύο ημέρες.
Από την Δευτέρα, ο Εμανουέλ Μακρόν επέβαλε καθολική απαγόρευση μετακίνησης στους Γάλλους πολίτες, που μπορούν να βγουν από το σπίτι μόνο αφότου συμπληρώσουν σχετική αίτηση. Η γαλλική Le Figaro φιλοξένησε μαρτυρίες πολιτών από όλη την επικράτεια της Γαλλίας, που μοιράζονται τις σκέψεις τους εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού.
Η βουλευτής που έχασε τον πατέρα της από τον κορωνοϊό
«Οι γονείς μου είναι στο νοσοκομείο, ο πατέρας μου πεθαίνει» έγραφε τη Δευτέρα στο Twtiter, η βουλευτής Μπενεντίκτ Πετέλ. Ηλικίας 86 ετών, ο πατέρας της Γαλλίδας πολιτικού έχασε τη ζωή του από τον κορωνοϊό μια ημέρα αργότερα. «Ο 15χρονος γιος μου δεν μπόρεσε να τον αποχαιρετίσει, αυτό ήταν πολύ δύσκολο αφού βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό» λέει η ίδια, που πλέον ανησυχεί για την 79χρονη μητέρα της που επίσης νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Γαλλίας.
«Πήραμε το αποτέλεσμα για τον πατέρα μου την Τρίτη 10 Μαρτίου και την Πέμπτη μου ανακοίνωσαν ότι πεθαίνει» δήλωσε η βουλευτής στο BFMTV. «Μπόρεσαν να τον δω την Κυριακή και τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα οι γιατροί μου ανακοίνωσαν ότι πέθαινε και πως είχαμε μόλις δυο ώρες για να τον δούμε καθώς μετά θα ήταν αδύνατο» σημειώνει και εξηγεί πως κατάφερε να τον επισκεφτεί, εκείνη και η μητέρα της, αλλά όχι και ο 15χρονος γιος της.
«Νιώθω σαν ζώο στο κλουβί», δηλώνει φοιτήτρια στο Παρίσι
«Δεν υπάρχει παρά μόνο μπετό εδώ, δεν βλέπω ούτε ένα δέντρο, είμαι σε κατάθλιψη. Έχω την εντύπωση πως είμαι πολύ εγωίστρια, αλλά δεν είμαι καλά. Έχω πονοκέφαλο, πονάνε τα πόδια μου από την ακινησία. Νιώθω σαν ζώο στο κλουβί που δεν μπορεί να αθληθεί, δεν μπορεί να βγει» λέει η 24χρονη Λέα, κλεισμένη στο μικρό της στούντιο των 10 τμ στη λεωφόρο Βίκτωρος Ουγκώ, μετά την απαγόρευση μετακινήσεων εξαιτίας του κορωνοϊού.
«Ανοίγω πότε, πότε το παράθυρο να ακούσω τα πουλιά να κελαηδούν» συμπληρώνει η φοιτήτρια. Φυσικά και τα πανεπιστήμια στη Γαλλία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους μπροστά στην πανδημία του κορωνοϊού.
Η 19χρονη που διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό
Τη δική της εμπειρία όμως μοιράζεται με την Le Figaro και η 19 χρονη Εουζέν. «Ανοίγω τις πόρτες με τους αγκώνες. Προειδοποιώ τη μητέρα μου, που έρχεται να απολυμάνει κάθε φορά μετά το πέρασμά μου» λέει η Εουζέν, που διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό και μένει κλεισμένη στο δωμάτιό της.
Όπως εξηγεί, οι γονείς της, της αφήνουν το φαγητό της έξω από την πόρτα της και εκείνη δεν το παραλαμβάνει παρά μόνο όταν έχουν απομακρυνθεί. Είναι αναγκασμένη να περνά τον χρόνο της μέσα στο δωμάτιο, ενώ αποφεύγει την επαφή με τους δικούς της προκειμένου να μην μεταδώσει τον κορωνοϊό.
Η 36χρονη Μαρία θα γεννήσει μόνη, εξαιτίας του κορωνοϊού
Η Μαρία είναι 36 ετών, έγκυος στον 9ο μήνα, στο δεύτερο παιδί της. Όπως περιγράφει στο γαλλικό μέσο, αναμένεται να βρεθεί σε ένα μαιευτήριο μόνη, να φέρει στον κόσμο το παιδί της χωρίς επισκέπτες.
«Πρέπει να παίζω όλη την ημέρα με την μεγαλύτερη κόρη μου, [...] κάτι που είναι αρκετά κουραστικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης» λέει και εξηγεί πως δεν έχει ακόμη λάβει σαφείς οδηγίες για τον τρόπο που θα γίνει ο τοκετός, εν μέσω έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό. «Ξέρω πως δεν θα έχω δικαίωμα για επισκέπτες στο μαιευτήριο. Θα βρίσκεται εκεί μόνο ο σύζυγός μου. Αν και μια φίλη μου είπε πως ούτε στους πατεράδες επιτρέπεται η είσοδος» εξηγεί.
Ένα γάμος που δεν θα γίνει ποτέ, λόγω κορωνοϊού
Ο Αντουάν, 29 ετών και η Καμίλ, 27 ετών, υπολόγιζαν να παντρευτούν στις 21 Μαρτίου στη Βρετάνη της Γαλλίας. Ζευγάρι εδώ και τρία χρόνια, οι Γάλλοι θέλησαν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους στο δημαρχείο της πόλης τους. «Τα είχαμε ετοιμάσει όλα, με περισσότερους από 100 καλεσμένους. Ήμασταν έτοιμοι. Αλλά έπρεπε να τα ακυρώσουμε όλα» λένε στη Le Figaro.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας απαγόρευσε την τέλεση γάμων και άλλων παρόμοιων εκδηλώσεων που μπορεί να φέρουν σε επαφή πολλούς ανθρώπους μαζί, ένα από τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.
Η Ολιβιά, η 40χρονη που έχασε τη δουλειά της σε μια μέρα λόγω κορωνοϊού
Την ίδια ώρα, η Ολιβιά, που είχε μόλις βρει μια δουλειά, έπειτα από αρκετό καιρό στην ανεργία, έχασε τη θέση της εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Η 40χρονη που ζει στο Πα-Ντε-Καλέ λέει: «Είχα ξεκινήσει τη Δευτέρα σε μια επιχείρηση με κουφώματα. Ήμουν ευτυχισμένη που βρήκα δουλειά. Την επομένη, μετά το διάγγελμα Μακρόν, όλοι οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν τηλεργασία και έτσι δεν υπήρχε κανείς να με εκπαιδεύσει. Έτσι, βρέθηκα μόνη, χωρίς αντικείμενο».
«Με συνέτριψε αυτό. Ζούσα ήδη αρκετά δύσκολα ως άνεργη, είχα από τότε την αίσθηση πως είμαι αποκλεισμένη, αλλά τώρα, εδώ και τρεις ημέρες, είναι ακόμη πιο δύσκολο» σημειώνει για τον αποκλεισμό, αλλά και τις συνέπειες στην ζωή της, από τον κορωνοϊό, η 40χρονη Γαλλίδα.