Τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας έχε τραβήξει ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.
Την ώρα λοιπόν που ολόκληρη η ΕΕ, αλλά και ασιατικές χώρες από όπου και ξεκίνησε η πανδημία, επιβάλουν δρακόντεια μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, ο φανατικός υποστηρικτής του Brexit, χαράσσει την δικιά του αμφιλεγόμενη -κατά πολλούς- πολιτική. Αρνείται να κλείσει σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ προχωρά μοναχά σε συστάσεις καλώντας τους Βρετανούς να παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό. Μέχρι στιγμής η Βρετανία αριθμεί σχεδόν τα 2.000 κρούσματα, 56 θανάτους και 53 περιστατικά που έχουν αναρρώσει πλήρως. Επίκεντρο της πανδημίας στο Η.Β. παραμένει το Λονδίνο.
«Χωρισμένο σε στρατόπεδα το Λονδίνο λόγω κορωνοϊού»
Πάντως η συγκεκριμένη άρνηση Τζόνσον αναφορικά με τα σχολεία έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, όπως λέει στο iefimerida.gr η Άντζελα Υζεϊράι, βοηθός διδασκαλίας στο Childs Hill Primary School. «Στο δυτικό Λονδίνο οι γονείς έχουν χωριστεί σε στρατόπεδα. Από την μια υπάρχουν εκείνοι που έχουν άγνοια κινδύνου και στέλνουν τα παιδιά τους κανονικά στο σχολείο και από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι που αντιδρούν και τα κρατούν στο σπίτι».
«Εχει αποδεκατιστεί η τάξη με αυτούς τους πειραματισμούς», τονίζει η ίδια συμπληρώνοντας πως ήδη η διεύθυνση του σχολείου έχει αρχίσει να ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς για μαθήματα e-learning σε περίπτωση που η βρετανική κυβέρνηση αποφασίσει τελικά να βάλει προσωρινό «λουκέτο» στα σχολεία.
Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί στις σχολικές μονάδες αναφέρει πως «στο σχολείο έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικά φυλλάδια για τον κορωνοϊό, ενώ είτε ο δάσκαλος, είτε οι βοηθοί διδασκαλίας επιβλέπουν την απολύμανση των χεριών των παιδιών τόσο κατά την είσοδο, όσο και κατά την αποχώρησή τους από τις αίθουσες». «Κάθε παιδί που παρουσιάζει συμπτώματα (βήχα, πυρετό ή δύσπνοια) παραμένει στο σπίτι του για τουλάχιστον δύο εβδομάδες», επισημαίνει στο iefimerida.gr η Άντζελα Υζεϊράι. «Πολλοί είναι οι γονείς που διαμαρτύρονται και επικοινωνούν καθημερινά με τη διεύθυνση του σχολείου προκειμένου να ενημερωθούν εάν θα ανασταλεί η λειτουργία τους».
«Ερημη η πόλη, λίγες οι μετακινήσεις, αλλά ουρές στα σούπερ μάρκετ»
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στην πόλη η ίδια σημειώνει ότι«οι περισσότεροι αποφεύγουν τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις σε καφετέριες και μπαρ, παρότι βρίσκονται βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.
Η πόλη έχει ερημώσει, ωστόσο οι ουρές στα σούπερ θυμίζουν εικόνες Ιταλίας που είδαμε τις προηγούμενες εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
«Παρά την πολιτική της κυβέρνησης υπάρχει φόβος από τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι αρχίζει να υπάρχει έλλειψη σε μάσκες και αντισηπτικά, ενώ όπου έχουν απομείνει η τιμές τους έχουν δει κατακόρυφη αύξηση».