Κορωνοϊός: Το CNN εξηγεί με δύο γραφήματα πώς η ΕΕ κατέληξε στη λίστα με τις ασφαλείς χώρες -Ο ρόλος του lockdown - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Το CNN εξηγεί με δύο γραφήματα πώς η ΕΕ κατέληξε στη λίστα με τις ασφαλείς χώρες -Ο ρόλος του lockdown

κορωνοϊός κόσμος με μάσκα σε αεροδρόμιο
Επανεκκίνησαν οι διεθνείς πτήσεις στα αεροδρόμια της ΕΕ © AP Photo/Michael Probst
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο συμπέρασμα ότι η υπομονή για την άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό αποδίδει καλά αποτελέσματα, εν αντιθέσει με την πρόωρη άρση η οποία «μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες» καταλήγει ανάλυση του CNN.

Πρόκειται για ανάλυση πολιτικών σε 18 χώρες σε όλο τον κόσμο η οποία έδειξε ότι οι περισσότερες χώρες οι οποίες έχουν πλέον οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως εκείνες που έλεγξαν την επιδημία, άρχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς μόνο αφού είδαν συνεχείς πτώσεις στους αριθμούς των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώνονται καθημερινά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθετα, τρεις από τις τέσσερις χώρες με τους περισσότερους θανάτους και κρούσματα στον κόσμο, η ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία, είτε δεν «έκλεισαν» ποτέ σωστά είτε άρχισαν να «ανοίγουν» και πάλι πριν αρχίσουν να μειώνονται οι αριθμοί.

Το δημοσίευμα (με τίτλο «Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και άλλοι ήραν νωρίς τα lockdown. Αυτά τα διαγράμματα δείχνουν πόσο θανατηφόρα ήταν αυτή η απόφαση») υπενθυμίζει ότι την Τρίτη η ΕΕ συμφώνησε σε μία λίστα 15 χωρών τις οποίες θεωρεί αρκετά ασφαλείς ώστε να επιτρέψει σε όσους ζουν σε αυτές να ταξιδέψουν στα κράτη μέλη της. Για να μπουν στη συγκεκριμένη λίστα ωστόσο οι συγκεκριμένες χώρες θα έπρεπε να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως τα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις προηγούμενες 14 μέρες να είναι παρόμοια ή χαμηλότερα από εκείνα της ΕΕ, και να έχουν σταθερή ή φθίνουσα πορεία ως προς τα νέα περιστατικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε σχέση με τις προηγούμενες 14 μέρες.

Το μπλοκ θα εξετάσει επίσης ποια μέτρα λαμβάνουν οι χώρες, όπως η ανίχνευση επαφών και πόσο αξιόπιστα είναι τα δεδομένα κάθε έθνους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη λίστα της ΕΕ περιλαμβάνονται οι εξής χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδά, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη. Η Κίνα, από την οποία ξεκίνησε ο ιός, περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα, αλλά η ΕΕ αλλά μόνο υπό τον όρο ότι θα δεχθεί στο έδαφός της ταξιδιώτες προερχόμενους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνει το CNN παραθέτοντας και σχετικό γράφημα στο οποίο αποτυπώνεται η διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό και η καμπύλη των κρουσμάτων ανά χώρα από τις 15 παραπάνω που μπήκαν στη λίστα της ΕΕ, στις χώρες που θεωρήθηκαν ασφαλείς, τα lockdown δεν ήρθησαν παρά μόνο αφού σημειώθηκε μείωση στα νέα κρούσματα.

κορωνοϊός γράφημα CNN χώρες στη λίστα της ΕΕ

Σε άλλο γράφημα του CNN παρουσιάζεται η διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και η καμπύλη των κρουσμάτων κορωνοϊού στις 4 χώρες που αν και ο ιός χτύπησε χειρότερα, τα lockdown ήρθησαν σχετικά νωρίς. Αυτές είναι η Βραζιλία που εφάρμοσε μόνο τοπικά lockdown, η Ινδία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κορωνοϊός γράφημα CNN χώρες που ήραν νωρίς το lockdown

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα lockdown που υιοθετήθηκαν για τον κορωνοϊό έχουν σώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature τον περασμένο μήνα εκτιμά ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου, τα lockdown έσωσαν 285 εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα, 49 εκατομμύρια στην Ιταλία και 60 εκατομμύρια ζωές στις ΗΠΑ.

«Δεν νομίζω ότι καμία ανθρώπινη προσπάθεια έχει σώσει ποτέ τόσες ζωές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Υπήρξαν τεράστιες προσωπικές δαπάνες για τη διαμονή στο σπίτι και την ακύρωση εκδηλώσεων, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι κάθε μέρα έκανε μια βαθιά διαφορά», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Solomon Hsiang, καθηγητής και διευθυντής του Παγκόσμιου Εργαστηρίου Πολιτικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Μπέρκλεϊ.

Σύμφωνα με το CNN, το πόσο επιτυχημένο ήταν ένα lockdown εξαρτάται από διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του εάν έχει τεθεί σε εφαρμογή αρκετά νωρίς. Οι περιορισμοί επίσης που έθεταν οι χώρες ήταν διαφορετικοί, καθώς ενώ άτομα σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία ήταν αντιμέτωπα με πρόστιμα εάν έβγαιναν από τα σπίτια τους για οτιδήποτε άλλο εκτός από βασικούς λόγους, στην Ιαπωνία, η διαμονή στο σπίτι ήταν απλά σύσταση και όχι εντολή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία έσπευσαν να περιορίσουν τα ταξίδια, ενώ σε άλλες χώρες όπως η Αλγερία, η Γεωργία και το Μαρόκο, τα παιδιά ήταν τα πρώτα που είδαν τον αντίκτυπο της πανδημίας καθώς τα σχολεία έκλεισαν.

Άλλα μέτρα περιελάμβαναν εντολές παραμονής στο σπίτι, «λουκέτο» σε καταστήματα με μη ουσιώδη προϊόντα, καραντίνα και απομόνωση. Σε ορισμένες χώρες όπως η Αλγερία, η Ρουάντα, το Μαυροβούνιο και η Κίνα, εμφανίστηκαν εστίες της επιδημίας μετά την άρση των περιορισμών. Το γεγονός αυτό μάλιστα ώθησε τις αρχές να επαναφέρουν ορισμένα μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

Στην Κίνα, η πρωτεύουσα του Πεκίνου τέθηκε υπό μερικό lockdown τον περασμένο μήνα μετά από νέα εστία που συνδέεται με μια αγορά τροφίμων. Το Μαυροβούνιο επανέφερε τις απαγορεύσεις μαζικών εκδηλώσεων την περασμένη εβδομάδα αφού σημειώθηκε νέο ξέσπασμα κρουσμάτων μετά από τρεις εβδομάδες που δεν είχε αναφερθεί κανένα. Και στη Ρουάντα, οι υγειονομικές αρχές έθεσαν ορισμένα χωριά σε lockdown την περασμένη εβδομάδα μετά την εμφάνιση νέων κρουσμάτων σε αυτά.

Οι περιορισμοί ωστόσο που τέθηκαν σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της νόσου ήταν επίσης εξαιρετικά επιζήμιοι για την οικονομία και έχουν επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες στην εκπαίδευση και στον χώρο εργασίας, καθώς και μεταξύ φύλων, φυλών και ατόμων διαφορετικών κοινωνικοοικονομικών υποβάθρων.

Καθώς τα καταστήματα και τα σχολεία έκλεισαν και σχεδόν όλα τα ταξίδια σταμάτησαν, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν ξαφνικά άνεργοι. Όπως τονίζει το CNN, ο αντίκτυπος στην οικονομία είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ορισμένοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, πιέζουν για γρήγορο άνοιγμα, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί για τις μολυσματικές ασθένειες προειδοποίησαν για την πρόωρη άρση των περιορισμών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ