Κορωνοϊός -Βρετανία: Η οικονομία καταρρέει ενώ εντείνονται τα ερωτήματα για τη στρατηγική εξόδου από το lockdown - iefimerida.gr

Κορωνοϊός -Βρετανία: Η οικονομία καταρρέει ενώ εντείνονται τα ερωτήματα για τη στρατηγική εξόδου από το lockdown

Αδειοι οι δρόμοι μπροστά από την Τράπεζα της Αγγλίας
Αδειοι οι δρόμοι μπροστά από την Τράπεζα της Αγγλίας / Φωτογραφία: AP Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η οικονομία της Βρετανίας γονατίζει λόγω του lockdown που επιβλήθηκε εξαιτίας του κορωνοϊού και η κυβέρνηση αυξάνει τον δανεισμό στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα εν καιρώ ειρήνης, κάτι που εντείνει τις πιέσεις προς τους κυβερνώντες να καθορίσουν στρατηγική εξόδου από την καραντίνα.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που αναρρώνει την εξοχική του κατοικία αφού αρρώστησε σοβαρά όταν προσβλήθηκε από την COVID-19, αντιμετωπίζει την κριτική πολιτικών της αντιπολίτευσης και κάποιων επιδημιολόγων για την αργή αντίδρασή του απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πασχίζουν να εξηγήσουν τα υψηλά ποσοστά θανάτων, τα περιορισμένα τεστ και τις ελλείψεις ιατρικού υλικού

Οι υπουργοί ήδη πασχίζουν να εξηγήσουν τα υψηλά ποσοστά θανάτων, τα περιορισμένα τεστ και τις ελλείψεις προστατευτικών κιτ, με την δυσοίωνη πραγματικότητα της ζημιάς που έχει προκληθεί στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να γίνεται σήμερα αισθητή στη χώρα.

«Βιώνουμε μια οικονομική συρρίκνωση που είναι ταχύτερη και βαθύτερη από οτιδήποτε έχουμε δε τον τελευταίο αιώνα, ή πιθανόν αρκετούς αιώνες», δήλωσε ο Γιαν Βλίχε, αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Η δυναμική της οικονομίας διαταράσσεται σοβαρά αυτή τη στιγμή αλλά, μόλις τελειώσει η πανδημία, και άλλα πράγματα ισορροπήσουν, καταρχήν αναμένεται να επιστρέψει κοντά στην τροχιά που ακολουθούσε πριν από την κρίση», είπε ο ίδιος. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι πιο πιθανή μια βραδεία ανάκαμψη του τύπου ‘U’ παρά μια γρήγορη ανάκαμψη τύπου ‘V’.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ιστορικό χαμηλό ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της IHS Markit/CIPS αποτύπωσε την έκταση της ζημιάς. Ο δείκτης υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στις 12,9 μονάδες από τις 36,0 τον Μάρτιο. Ανάλογη ήταν η εικόνα στη Γαλλία και την Γερμανία.

«Όπως και άλλοι δείκτες στην Ευρώπη, πρόκειται για σοκαριστικά στοιχεία», δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Τζέιμς Σμιθ, που προβλέπει ότι η βρετανική οικονομία δεν θα ανακτήσει το μέγεθος που είχε πριν την πανδημία πριν το 2022.

Το χρέος της Βρετανίας ξεπερνά τα 2,5 τρισ. δολάρια

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκδώσει 180 δισεκ. λίρες (222 δισεκ. δολάρια) κρατικού χρέους μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, περισσότερο από ό,τι σχεδίαζε προηγουμένως για το σύνολο του οικονομικού έτους. Το χρέος της χώρας ξεπερνά τα 2,5 τρισεκ. δολάρια, και ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα της θα φθάσει στο 14% του ΑΕΠ φέτος.

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται επίσης και η στρατηγική της κυβέρνησης, που δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα, για την έξοδο από το lockdown. Σύμφωνα με την Deutsche Bank, είναι προβληματική η περιορισμένη δυνατότητα της χώρας για τη διενέργεια τεστ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το Ηνωμένο Βασίλειο υστερεί σχεδόν έναντι κάθε μεσαίας προς μεγάλη οικονομία παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τα τεστ του κορονοϊού», έγραψε σε έκθεση προς τους πελάτες ο Όλιβερ Χάρβεϊ της Deutsche Bank. «Αυτό θα επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα της κυβέρνησης να ακολουθήσει μια προσέγγιση του τύπου ‘τεστ και ιχνηλάτηση’ όταν έρθει η ώρα της χαλάρωσης του lockdown."

Το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων ενδέχεται να σταμάτησε τις δραστηριότητες μετά το lockdown σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ONS

Περίπου το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων (24%), που πήραν μέρος σε έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), δήλωσε ότι έκλεισε προσωρινά ή σταμάτησε τις δραστηριότητές του μετά την ανακοίνωση του lockdown στις 23 Μαρτίου, και ένα ποσοστό 0,3% ότι έκλεισε μόνιμα τις δραστηριότητες.

Σε περίπου 6.000 επιχειρήσεις που απάντησαν στην έρευνα, το 82% των εταιριών που δραστηριοποιούνται στις τέχνες ή σε κάποιο είδος αναψυχής δήλωσαν ότι έχουν σταματήσει προσωρινά. Τα δύο τρίτα από αυτές που συνέχισαν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ανέφεραν οικονομικές επιδόσεις «εκτός του συνηθισμένου» και το 93% αρκετά χαμηλότερες από το κανονικό.

Εξετάζονται μέτρα για την προστασία εταιριών που αντιμετωπίζουν πίεση

Ο υπουργός Επιχειρηματικότητας δήλωσε σήμερα σε επιτροπή της Βουλής ότι εξετάζονται μέτρα για την προστασία των εταιριών που αντιμετωπίζουν μεγάλη οικονομική πίεση από τους εμπορικούς ιδιοκτήτες σε ό,τι αφορά τα οφειλόμενα ενοίκια, με στόχο να προστατευτούν εταιρίες και καταστήματα που λειτουργούν σε κεντρικές αγορές

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρευνα που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο think tank Κέντρο των Πόλεων, δείχνει υψηλά επίπεδα χρέους σε κατοίκους περιοχών της βόρειας Αγγλίας και της Ουαλίας, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις πόλεις, σε σύγκριση με το εισόδημά τους, και προειδοποιεί ότι αυτό θα μπορούσε να πλήξει τα συγκεκριμένα νοικοκυριά ακόμη περισσότερο σε μία ύφεση.

Κάποιοι ρωστούν μία λίρα για κάθε πέντε λίρες που έχουν ως εισόδημα

Όπως φαίνεται, κατά μέσον όρο οι κάτοικοι πόλεων όπως το Γουόρινγκτον, το Γουίγκαν, το Σουανσί ή το Σάντερλαντ, χρωστούν μία λίρα για κάθε πέντε λίρες που έχουν ως εισόδημα, ενώ για τους κατοίκους της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, για κάθε 5 λίρες το χρέος υπολογίζεται στις 35 πένες. Τα νοικοκυριά αυτά, επισημαίνεται, επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο από την οικονομική αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, καθώς πολλά από αυτά ζουν το τρέχον διάστημα με αποζημιώσεις ή επιδόματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ