Η άρνηση κάποιου να φορέσει μάσκα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πανδημίας της κορωνοϊού είναι εξίσου αντικοινωνική συμπεριφορά όσο και η οδήγηση μετά την κατανάλωση αλκοόλ.
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται στη Βρετανία, ο Νομπελίστας πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου. Οι δηλώσεις του Βένκι Ραμακρίσναν έγιναν αφότου δύο νέες έρευνες δείχνουν ότι η χρήση μάσκας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάσχεση της εξάπλωσης ενός ιού, όπως του κορωνοϊού.
«Παλαιότερα, ήταν απολύτως φυσιολογικό να πίνεις μερικά ποτηράκια και να επιστρέφεις (με το αυτοκίνητο) στο σπίτι. Ήταν επίσης φυσιολογικό να οδηγείς χωρίς να φοράς ζώνη ασφαλείας», υπενθύμισε σε μια ανακοίνωσή του ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας επιστήμονας.
Οι πρωταθλητές στη χρήση μάσκας για τον κορωνοϊό
«Σήμερα, αυτές οι συμπεριφορές θεωρούνται αντικοινωνικές και το να μην φορά κανείς μάσκα σε δημόσιους χώρους θα έπρεπε να θεωρείται το ίδιο», πρόσθεσε ο Βρετανός για έναν από τους τρόπους πρόληψης μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.
Η δεύτερη έρευνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Βασιλική Εταιρεία, αποκαλύπτει τις μεγάλες αποκλίσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας στις πλούσιες χώρες: στα τέλη Απριλίου, μόνο το 25% των Βρετανών φορούσε μάσκα έναντι 83,4% των Ιταλών, 65,8% των Αμερικανών και 63,8% των Ισπανών.
Η μάσκα ισχυρό μέσο προφύλαξης ενάντια στον κορωνοϊό
«Αν όλοι μας φορούσαμε μάσκα, θα προστατεύαμε ο ένας τον άλλο και τον ίδιο τον εαυτό μας», συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι «ο ιός δεν έχει εξαλειφθεί». Η μάσκα, μαζί με το συχνό πλύσιμο των χεριών και την τήρηση των αποστάσεων παίζει σημαντικό ρόλο γιατί «δεν υπάρχει μαγική λύση» που να καταπολεμά τον νέο κορωνοϊό.
Οι υφασμάτινες μάσκες περιορίζουν τη διασπορά των σωματιδίων σε ποσοστό 50-100% σε σύγκριση με την αποτελεσματικότητα των ιατρικών μασκών, αναλόγως αν ισχύουν και ορισμένοι άλλοι παράγοντες, σύμφωνα με ερευνητές των πανεπιστημίων της Πενσιλβάνιας και του Κέμπριτζ, τους συγγραφείς της μίας από τις δύο μελέτες.
«Μάλιστα σήμερα υπάρχουν αποδείξεις ότι οι μάσκες θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμες άμεσα και για αυτόν που τις φορά», διαβεβαίωσε ο Πολ Εντελστάιν, επίκουρος καθηγητής παθολογίας και εργαστηριακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας.
Τον περασμένο μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ συνέστησαν σε όλους να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να προσβληθούν από την Covid-19, νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός.
- Live ειδήσεις
- «Τα Νέα»: Με εκβιασμό πήρε τα 3 εκατ. από τους Χούρι ο ΣΥΡΙΖΑ για να τα δώσει στον Καλογρίτσα;
- Κοινωνικός Τουρισμός: Διακοπές για περισσότερους -Αυξάνονται στους 370.000 οι δικαιούχοι
- Γιατί ο Σπύρος Παπαδόπουλος τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη στις 10 το βράδυ
- Τσεχία: Σύγκρουση τρένων -Πληροφορίες για 3 νεκρούς και τουλάχιστον 30 τραυματίες